Ponta, la Antena 3: DNA e confundat cu Divinitatea, că nu greşeşte niciodată. Dacă am fi aşa corupţi nu am putea ieşi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Gov.ro
Victor Ponta FOTO Gov.ro

Premierul Victor Ponta a fost invitat, duminică  seara, la Antena 3, unde a făcut bilanţul a trei ani de guvernare, dar a vorbit şi despre teama politicienilor de Justiţie şi de criticile aduse Parlamentului.

„Eu cred că toţi cei care au funcţii importante în stat, preşedintele, prim-ministrul - şi ăsta e motivul pentru care mă vedeţi că de mult timp nu mai comentez şi nu răspund la întrebări legat de justiţie - avem o obligaţie legată de funcţia noastră, că eu nu pot să îmi dau aşa părerea ca un analist sau ca un jurnalist sau ca un cetăţean. În schimb, toţi ceilalţi, cetăţeni liberi din această ţară, au voie să-şi spună părerea, nu doar să-şi spună părerea că justiţia e bună, pot să spună şi când li se pare că ceva nu e bun. Mi se pare această nouă tendinţă, că nu are nimeni voie să scoată voie un cuvânt despre Justiţie, că nimeni nu ar trebui nici să aibă voie să critice Parlamentul şi Guvernul. Şi Biserica avem voie să o criticăm dacă ni se pare ceva rău. Aş vrea ca aceste trei puteri în stat să fie egale. Cei care au gândit sistemul puterilor în stat la asta s-au gândit – să nu fie niciuna care să le conducă pe celelalte două“, a spus Ponta.

El a vorbit despre teama politicienilor de Justiţie şi a spus că „lucrurile merg într-o direcţie greşită“ dacă şi celor nevinovaţi le este frică de procurori.

„Hai să vedem punctul până la care frica e bună. Dacă celor corupţi le e frică de DNA, e un lucru foarte bun. Am studiat şi eu teoria dreptului penal. Dacă dincolo de asta, cel care nu vrea să încalce legea are temeri, lucrurile merg într-o direcţie greşită. I-am spus domnului Cazanciuc: Robert, eu, Guvernul, voi, miniştrii nu vă adresaţi Parlamentului direct, vezi că e o încălcare gravă a procedurii care înseamnă respect faţă de instituţii. Senatorii nu sunt angajaţii DNA. Suntem oameni politici, ne uităm şi noi la televizor. De multe ori, sunt întrebări: Domnule, în Europa se face altfel! Pentru că noi suntem mai corupţi decât ăia! Mi se pare cea mai periculoasă explicaţie. Ar trebui să nu avem voie să ieşim din ţară, să închidem presa dacă suntem cei mai corupţi. E o explicaţie pe care o detest, o explicaţie în stilul Monicăi Macovei. MCV, adică un model de monitorizare, trebuie să existe în toate ţările UE. Deci dacă suntem egali, corupţi există peste tot! Doamna Macovei vrea ca doar la noi să se întâmple asta. Ăsta e un mod în care te promovezi în faţa străinilor înjurându-i pe ai tăi. Mi se pare o ticăloşie“, a explicat Ponta.

Premierul a vorbit şi despre bilanţul său de guvernare şi a amintit că, într-o săptămână, împlineşte trei ani de când a preluat funcţia de premier. „Când se va face o analiză mai detaşată se vor contura câteva lucruri. În primul rând, am preluat conducerea României după trei ani de recesiune economică, eu poz să zic dezastru economic, 2012, 2013, 2014 şi 2015 cu siguranţă. Sunt patru ani de creştere economică neîntreruptă“, a spus Ponta.

În ce priveşte afirmaţia sa, potrivit căreia va pleca din fruntea Guvernului „cum o fi voia DNA“, Ponta a explicat la ce s-a referit. „Voiam să spun voia Domnului, dar aşa a ieşit. Uneori, în presă, DNA e confundat cu divinitatea, că nu greşeşte niciodată, nu poate fi criticat. Nu e cazul la Antena 3. Chiar dacă m-aş simţi lezat, nu aş spune pentru că nu asta e ideea. Eu voiam să spun altceva. Nu se schimbă majoritatea până la alegerile din 2016. Continuăm cu UDMR, cu PC, cu partidul domnului Tăriceanu“, a spus Ponta.

Ponta a vorbit şi despre conflictul din Ucraina şi a spus că, în opinia sa, România va fi sigură cât timp nu va fi singură.

„Uitaţi-vă cum a fost Ucraina, cum e Moldova. Dacă eşti singur, uneori te ajută comunitatea internaţională, de obicei, nu. Cât timp ne facem datoria ca membri NATO, nu e niciun pericol să vină Rusia. Asta e partea bună. Cealaltă parte e că trebuie să îţi asumi responsabilităţi. Cum ar fi sunat ca noi acum să spunem să oprească proiectul de la Deveselu, să nu pună scut antirachetă? Partea de cheltuieli, e foarte clar: toate comandamentele pe care le-am obţinut de la NATO sunt importante, toate arată că suntem serioşi şi că nu ne speriem. Alţii cred că pot fi şi cu Rusia, şi cu ceilalţi şi vor cădea la mijloc“, a arătat Ponta.

„Partenerul nostru strategic, la nevoie, sunt americanii, iar în regiune avem doi parteneri esenţiali cu care trebuie să păstrăm relaţii foarte bune: Polonia şi Turcia. Multă lume a spus că, iată, a venit la Bucureşti Erodgan! Da, păi în Marea Neagră doar noi şi cu turcii… E principalul nostru partener economic din afara Europei şi o ţară care… aş vrea eu ca în România să facem infrastructură, nu mai vorbesc de economie. Măcar să facem noi a zecea parte din câtă infrastructură se face în Turcia“, a explicat Ponta.

Intrebat ce se va întâmpla cu salariile medicilor, Ponta a spus că, din câte ştie, medicii sunt la fel de interesaţi şi de infrastructura medicală. „Al doilea lucru pe care am încercat să-l facem: Statutul lor. Eu nu cred că medicii sunt funcţionari publici. Ei nu sunt plătiţi din bani publici în sensul strict, ci de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu sunt funcţionari publici. A apărut o decizie a unei instanţe care spunea că în materie penală sunt funcţionari publici, ceea ce nu am înţeles. Să le facem dosare la medici ? Hai întâi să-i respectăm ! Nicu Bănicioiu a ieşit după ce s-a consultat cu mine. Aş vrea să găsim, în doi, trei ani posibilitatea ca veniturile să crească“, a declarat premierul. 

Întrebat ce planuri are după 2016, Ponta a răspuns că vrea să îşi termine cu bine mandatul. „Vreau să am grjiă de toţi oamenii care m-au sprijinit, au fost cinci milioane de oameni. Incerc să-mi dau seama de ce ceilalţi nu m-au votat“, a mai spus el.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite