Ponta, anchetat la tv, în direct

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana Grecu: „Dacă Traian Băsescu v-ar spune să numiţi o găină în fruntea DNA, aţi numi o găină ?” Victor Ponta: „Nu, o găină nu.” Acesta a fost punctul culminant al emisiunii „La ordinea zilei” de la Antena 3, unde a fost invitat-audiat premierul Victor Ponta

A fost momentul în care primul-ministru putea ceda interogatoriului plin de insinuări al ziariştilor-procurori Dana Grecu şi Radu Tudor. În care putea fie să se enerveze, să se ridice şi să plece, lăsându-i pe procurori să tragă singuri concluziile anchetei televizate, fie să cedeze nervos şi să promită solemn că niciodată, dar niciodată, n-o va numi pe Laura Codruţa Kovesi şef la DNA. În ambele cazuri, procurorii s-ar fi felicitat, interogatoriul ar fi fost declarat reuşit.

Ponta a rămas, însă, pe scaun şi a răspuns cât se putea de serios unei întrebări veninoase, pusă ca să-l umilească. Pentru că, în esenţă, întrebarea Danei Grecu ar fi sunat, de fapt, cam aşa: atât de fraier, de cârpă de şters pe jos, eşti, băi Ponta, în faţa lui Băsescu, încât să accepţi orice tâmpenie te pune ăla să faci ? Răspunsul, năucitor de simplu, a fost, însă, capăt de linie. Ziariştii-anchetatori au abandonat pista de teamă, probabil, să nu fie trimişi de anchetat să-i numere ouăle. Dar finalul interogatoriului, pus la punct în cele mai mici amănunte, n-a fost aici.

Văzând că interogatul Ponta rezistă umilinţelor la care e supus, că nu cedează nici când e ameninţat cu poporul care l-a votat, ziariştii-procurori au trecut la planul B: i-au înşirat consecinţele, adică toate chestiunile de care ar putea ei să se lege ca să-i facă imaginea praf. I-au pomenit de plagiat, de situaţia de la Oltchim, de citostaticele pentru bolnavii de cancer, de gazele de şist, de pensiile militarilor şi de aliatul său Gabi Oprea. O listă de probleme pe care ziariştii-procurori le-ar putea lua la puricat în zilele care urmează. Asta dacă nu cumva premierul se răzgândeşte şi n-o mai numeşte pe Kovesi şef la DNA.

Pentru că, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, dacă nu ştiaţi, numirea procurorului şef al DNA e o chestiune de viaţă şi de moarte în România. Râurile pot începe să curgă invers, clima se poate modifica şi ea. Economia nu va mai funcţiona, locurile de muncă vor dispărea, pâinea va ajunge să coste cât un Mercedes, iar Piţurcă nu va bate Ungaria la Bucureşti dacă Laura Codruţa Kovesi ajunge şef al direcţiei anticorupţie. În orice ţară normală, numirea unui procuror şef nu e nici măcar ştire de prima pagină. La noi, poate dărâma guvernul.

Trecând peste faptul că interogatorii jurnalistice de tipul celui realizat de Dana Grecu şi de Radu Tudor nu prea au loc în ţările care nu ne vor pe noi în Schengen, putem spune că Antena 3 e o instituţie privată, cu interese private, care luptă pentru acele interese. Dan Voiculescu este aliatul premierului la guvernare, iar  Victor Ponta, dacă l-a primit la aceeaşi masă cu el, n-are decât să suporte consecinţele. Doar că în acest caz nu e vorba numai de imaginea lui Ponta, ci şi de imaginea României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite