Ponta, alături de Putin şi Lukaşenko printre liderii europeni care au acceptat să meargă la deschiderea Jocurilor europene de la Baku

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku. Dintre toţi liderii politici europeni, la festivităţile din Azerbaidjan s-au afişat numai preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, şi Recep Erdogan, preşedintele Turciei. Liderii UE au boicotat ceremonia, cu excepţia Prinţului Albert de Monaco.

Update La coborârea din avion pe Aeroportul internaţional „Heidar Aliev“ din apropiere de Baku, Ponta a fost întâmpinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe şi de reprezentanţi ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015, scrie Azertag.az, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că prim-ministrul român se află în Azerbaidjan. Potrivit programului şefului Executivului, anunţat anterior, Victor Ponta avea programată o deplasare la Budapesta

Trecut cu bine de moţiunea de cenzură, premierul Victor Ponta a plecat la Baku, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Europene, care a avut loc vineri seară. Decizia lui Ponta de a merge în Azerbaidjan este cu atât mai surprinzătoare cu cât liderii europeni cu greutate au boicotat Jocurile Europene, în semn de protest faţă de regimul lui Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului.

Liderii UE reproşează Azerbaidjanului situaţia nerespectării drepturilor omului în această ţară. În ultimul an, guvernul azer este acuzat că ar fi redus la tăcere media independentă. Înainte de debutul jocurilor de la Baku, ministrul de externe azer a ameninţat că vă respinge acreditarea tuturor jurnaliştilor care scriu "împotriva integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi independenţei Azerbaidjanului".

Potrivit unor surse politice, la deschiderea Jocurilor Europene a fost invitat şi Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, însă acesta a refuzat. 

Agenţia de presă bulgară Novinite anunţa, joi, că la ceremonie şi-a anunţat participarea şi premierul bulgar Boiko Borisov, însă prezenţa lui în tribune n-a putut fi observată încă.

La Baku au fost prezenţi, însă, Valdimir Putin, preşedintele Rusiei, Alecsandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, liderul Turciei, Recep Erdogan, preşedinţii Serbiei şi Muntenegrului, precum şi Victor Ponta. Premierul român s-a aşezat exact în spatele preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Astfel, premierul României a repetat episodul Soci. Anul trecut, liderii europeni au boicotat ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă de la Soci. Însă Ponta a participat la dineul oferit de Vladimir Putin, prilej cu care s-a fotografiat alături de liderul rus şi de fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

În şedinţa de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta i-a transmis Gabrielei Szabo, ministrul Sporturilor, să le ureze succes sportivilor români care participă la Jocurile Europene, dar nu a suflat o vorbă de participarea sa. 

România participă la Jocurile Europene cu o echipă care cuprinde 147 de sportivi, 83 de băieţi şi 64 de fete, care se vor întrece la 22 de discipline sportive.

FOTO Ceremonie fastuoasă de deschidere la Baku. Azerii au plătit delegaţiile participante

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite