Ponta acuză atacuri media împotriva familiei sale. Exemple de linşaje mediatice lansate de apropiaţi ai premierului împotriva adversarilor săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, alături de soţia sa Daciana, şi de mama sa, Cornelia FOTO Mediafax
Victor Ponta, alături de soţia sa Daciana, şi de mama sa, Cornelia FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta s-a revoltat, joi, pe Facebook, pentru că mama şi sora sa sunt supuse unui linşaj mediatic, ţinta fiind, de fapt, el. Analiştii politicii susţin că premierul se prevalează de un astfel de tertip pentru a distrage atenţia de la scandalul în care este implicată familia sa.

La scurt timp după vizita surorii sale Alexandra Herţanu  la DNA, premierul Victor Ponta a postat pe pagina de Facebook un mesaj înduioşător. „Este o mare suferinţă pentru mine să văd că sora şi mama mea sunt linşate mediatic doar ca să fiu eu lovit politic. Le iubesc şi o să le fiu alături toată viaţa aşa cum îmi sunt şi ele şi aş vrea să am şi eu şi surorile mele tăria de caracter şi echilibrul pe care mama le-a dovedit în toţi cei 72 de ani ai ei“, a scris premierul pe Facebook. 

Linşaj mediatic, indirect, în campanie

Linşajul mediatic de care se plânge acum premierul l-a practicat şi el în campania electorală, prin intermediul purtătorului de cuvânt, senatorul Gabriela Firea. Chiar în prima săptămână a campaniei electorale, Firea a declanşat un linşaj mediatic la adresa contracandidatului Klaus Iohannis, insistând obsesiv pe un subiect vechi, care făcea referire la implicarea familiei actualului preşedinte în procesul de adopţie a trei orfani de o pereche de canadieni.

image


Victor Ponta, alături de soţia sa Daciana, sora sa (stânga), mama sa Cornelia Naum FOTO Facebook

„Nu eşti un om complet fără să creşti un copil“, a spus Firea, deşi Iohannis i-a mai răspuns o dată că nu a putut avea copii, nu că n-a dorit acest lucru. Însă Firea a găsit repede o rezolvare. „Poţi să înfiezi un copil dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere şi mai ales că, din perspectiva financiară, nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată să îngrijească unu-doi copii“, a mai spus fosta prezentatoare TV. Paradoxal, premierul a reacţionat imediat, scriind pe Facebook că nu este de acord cu atacurile la viaţa de familie.

Însă Gabriela Firea a insistat cu implicarea familiei lui Klaus Iohannis în acel caz. Astfel, la un moment dat, a dat publicităţii o scrisoare deschisă în care propunea românilor să se uite la fapte, la date, la realităţi, care arată un profil total neaşteptat pentru cel care dorea să ajungă preşedinte al României. 

De asemenea, Gabriela Firea l-a atacat dur pe contracandidatul Klaus Iohannis şi pe subiectul celor şase case, deţinute de acesta. „În concepţia domniei sale, de sas gospodar, omul are în viaţă două alternative: fie face copii şi investeşte în educaţia lor, fie îşi cumpără case şi investeşte în inmulţirea lor“, afirma Firea, subliniind că „de voie de nevoie, Klaus Iohannis a ales cea de-a doua variantă“.

„Poziţii emoţionante“

Analiştii politici contactaţi de Adevărul sunt de părere că Victor Ponta invocă linşajalul mediatic pentru a distrage atenţia opiniei publice de la scandalul în care este implicată familia sa, respectiv, mama, sora şi cumnatul. 

„Încă de la începutul scandalului privind dosarul în care sunt implicaţi membri ai familiei sale, Victor Ponta a fost nevoit să aplice un damage control. Iar tactica aplicată a fost minimizarea subiectului. Cu cât se vorbeşte mai puţin, cu atât Victor Ponta pierde mai puţin. În momente importante, când o reacţie a fost imperios necesară, tactica a fost dublată de poziţii emoţionale sau ironice care să atragă atenţia de la subiect. Povestea despre linşaj se încadrează în prima categorie, cea emoţională“, a comentat, pentru „Adevărul“, analistul politic Adi Zăbavă.

„Mediatizarea, mai mică decât în cazul Udrea“

Dan Ionescu, analist politic şi blogger adevarul.ro, este de părere că în primă fază ar trebuie clarificat sensul sintagmei „linşaj mediatic“. „Dacă este vorba despre o mediatizare intensă a unui caz sau al unei persoane pentru că ele prezintă interes pentru publicul larg, atunci nu putem spune că avem de-a face cu un linşaj. Dar dacă este vorba de o presiune mediatică executată la comandă, cu un scop particular, atunci da, avem un caz de linşaj. Victor Ponta ar trebui să dovedească faptul că în spatele ştirilor care privesc prezenţa familiei sale la DNA stă un interes politic sau de altă natură“, ne-a declarat analistul. Acesta mai atrage atenţia că merită remarcat faptul că mediatizarea cazurilor  în care este implicată mama şi sora premierului este considerabil mai mică decât cea din cazul Elenei Udrea sau cea care a fost în cazul fratelui lui Traian Băsescu. 

Mai mult, susţine Dan Ionescu, dorinţa premierului de a nu îşi vedea rudele la televizor este firească, dar este lipsit de logică, în contextul în care aceste persoane sunt invitate la DNA. „Şi putem citi acest în caz oricând şi în cheie inversă: cum se poate ca persoane din familia celui care este prim-ministru să fie implicate în vreun fel în cazuri de corupţie?“, a conchis Dan Ionescu.

Citeşte şi:

Ce vor procurorii DNA de la sora premierului Victor Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite