Pomana electorală ţinută la sertar pentru sesiunea de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe masa deputaţilor şi senatorilor se vor regăsi în ultima sesiune parlamentară iniţiative legislative care, atunci când nu sunt populiste şi afectează bugetul statului, sunt orientate spre îmbunătăţirea vieţii aleşilor şi a persoanelor din anturajul lor.

Ultima sesiune parlamentară, care se suprapune cu campania electorală pentru alegerile parlamentare, va aduce numeroase proiecte cu tentă populistă. Parlamentarii urmăresc acordarea de pensii speciale pentru mai multe categorii socio-profesionale, însă, uneori, mai scapă şi câte o lege care pică precum o mănuşă pentru viitorul lor.

Liber la sinecuri pentru foştii parlamentari

Astfel, parlamentarii pregătesc o lege care le-ar permite ca, fără concurs, să devină automat înalţi funcţionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujbă sigură la stat. Acest lucru, bineînţeles, în cazul în care nu vor mai prinde un mandat în Legislativul ţării. Aproape 40 de senatori, majoritatea membri PSD şi UNPR, au iniţiat un proiect de lege de modificare a Statutului funcţionarilor publici, astfel încât parlamentarii să devină automat funcţionari publici şi chiar înalţi funcţionari publici, fără concurs, după ce li se încheie mandatul. Singurele condiţii sunt ca parlamentarii să fi avut măcar un mandat complet şi să fie absolvenţi de studii superioare.
Odată cu modificările propuse, aleşii care îşi încheie socotelile cu Parlamentul, unde au ajuns ca reprezentanţi ai unor partide,  devin, peste noapte, persoane apolitice în aparatul administrativ. Tot ce mai trebuie să aştepte parlamentarii este repartizarea în diferite funcţii care ţin de ramura executivă: prefecţi, subprefecţi, funcţionari în ministere sau în deconcentrate. Fie că ar ajunge să fie directori sau şefi de servicii, efectul legii este acelaşi: foştii parlamentari primesc o nouă sinecură.

Pensii speciale pentru consilierii aleşilor
16 parlamentari care provinn din fostul UNPR, un deputat liberal şi unul social-democrat vor să-şi arate bunăvoinţa şi faţă de cei care-i consiliază. Astfel, consilierii aleşilor angajaţi cu contracte civile ar putea deveni funcţionari publici parlamentari dacă solicită acest lucru şi dacă au o vechime de cel puţin 5 ani în funcţia respectivă, potrivit unui proiect de lege depus în sesiunea din primăvară la Senat.

Prin acest demers, oamenii aduşi de parlamentari pentru a-i sfătui şi ajuta, adică persoanele care nu trebuie să treacă de  niciun concurs, ar putea să devină funcţionari, ceea ce le-ar duce la anumite avantaje. Odată încadraţi ca funcţionari publici parlamentari, consilierii pot profita de acest statut şi pot candida pentru diferite funcţii din administraţia centrală sau locală, cum este cazul deconcentratelor, în situaţia în care bifează criteriile legate de studii. Mai mult, aceştia ar putea să aibă şi pensie specială în condiţiile în care, în iunie 2015, Legislativul a adoptat o lege prin care funcţionarii publici parlamentari au dreptul la pensie de serviciu.

Pensii speciale pentru profesori
Proiectul a trecut deja de etapa dezbaterilor în plen, votul final urmând să fie dat în prima săptămână a sesiunii. Potrivit Raportului dat de comisiile de învăţământ şi de muncă din Senat, proiectul iniţial, care se referea doar la acordarea pensiilor de serviciu pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar, a fost extins la întreg personalul didactic din învăţământ. Astfel, profesorii cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.

Pensii speciale pentru personalul de pe ambulanţe
Personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă ar putea beneficia de pensii speciale. Un proiect de lege care prevede acest tip de pensii, semnat de zeci de parlamentari PSD şi UNPR, ar urma a fost în ultima sesiune de numeroase ori pe ordinea de zi de la Senat, însă nu a apucat să fie votat.

Pensii pentru instructorii de pe elicoptere
Deputatul Mihai Sturzu, fost preşedinte al TSD, şi alţi 15 parlamentari din mai multe partide politice au depus o propunere legislativă prin care cer extinderea pensiilor speciale şi pentru instructorii de elicopter, piloţii instructori de zbor de de la Aeroclubul României sau cei de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Legea prevede că pot beneficia de pensia de serviciu piloţii, piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, piloţii instructori de la Aeroclubul României, precum şi piloţii instructori sau inspectorii de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, însoţitorii de bord, paraşutiştii  şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat cel puţin 20 de ani ca activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. În aprilie, parlamentarii au adoptat pensiile de serviciu pentru piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

Pensie pentru CAP
Mai mulţi parlamentari UNPR susţin un proiect de lege care presupune creşterea pensiilor foştilor membri cooperatori din agricultură la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale. Proiectul de lege ar avea impact asupra a jumătate de milion de oameni, valoarea medie a indemnizaţiei fiind în momentul de faţă la 361 de lei pe lună. Iniţiatorii prevăd ca sursă de finanţare pentru majorarea acestor pensii bugetul de stat, potrivit expunerii de motive.

Se întoarce şi a 13-a pensie
O altă inţiativă aparţine unui grup de 34 de parlamentari de la PSD şi UNPR (partid care a fost absorbit de PMP). Proiectul prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensie pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri. Proiectul a fost respins de Senat şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional. A 13-a pensie a fost tăiată de premierul Emil Boc în 2010, ca urmare a crizei financiare. 

Ajutoare pentru utilităţi

Autorităţile publice locale ar putea aproba ajutoare pentru energie termică, gaze naturale, energie şi combustibili solizi sau petrolieri persoanelor vulnerabile şi celor aflate în dificultate în sezonul rece, potrivit unui proiect de lege iniţiat de trei parlamentari PNL. Proiectul se află la comisii la Camera Deputaţilor, for decizional, însă a fost respins de Senat.

Sporuri pentru bugetari
Senatorul PSD Ovidiu Donţu  propune ca persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar sporul să fie de 60-100% din salariul de bază. De asemenea, persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională beneficiază de prime calculate la solda de funcţie. Persoanele care au locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de muncă în condiţi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%. Proiectul a fost adoptat de Senat şi se află la comisii la Cameră.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite