Politico: Premierul român Viorica Dăncilă promite că va renunţa la controversatele schimbări judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO gov.ro

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a spus că va abandona controversatele reforme judiciare, semnalizând o schimbare în direcţia partidului său, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a fost încarcerat, săptămâna trecută, scrie Politico.

Sub Liviu Dragnea, care a fost multă vreme liderul de facto al României, Social Democraţii (PSD) lui Dăncilă au făcut presiuni pentru adoptarea mai multor schimbări judiciare, care au fost întâmpinate cu proteste de stradă şi care au stârnit reacţii vehemente din partea Comisiei Europene, precum şi a ambasadelor statelor occidentale la Bucureşti, care au avertizat că măsurile ar putea conduce la un regres în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel înalt.

Însă opinia populară s-a întors împotriva acestor reforme: partidul s-a confruntat cu un eşec la alegerile pentru Parlamentul European şi majoritatea românilor au votat, într-un referendum, împotriva schimbărilor judiciare prin ordonanţă de urgenţă, precum şi împotriva acordării amnistiei şi graţierii în cazul infracţiunilor legate de corupţie.

Dragnea a fost condamnat, la o zi după alegerile europarlamentare şi referendum, la 3 ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar care viza angajări fictive, şi Dăncilă – văzută până nu demult drept o loialistă a lui Dragnea – a preluat conducerea interimară a partidului.

Într-un interviu pentru Politico, Viorica Dăncilă a spus că vrea să pună PSD-ul pe un nou drum.

„Acest subiect a făcut mult rău partidului şi a polarizat societatea noastră“, a spus Dăncilă, într-un interviu telefonic. „Vreau ca PSD-ul să devină un partid echilibrat şi de acum încolo, subiectul juctiţiei nu exsită pe agenda guvernului, dar ne vom concentra pe zone de interes care sunt o prioritate pentru popor, precum sănătatea, educaţia şi infrastructura“.

PSD a vrut, spre exemplu, o ordonanţă de urgenţă privind codul penal, care ar fi trebuit să reducă termenul de prescripţie pentru mai multe infracţiuni, spunând că acest lucru este necesar pentru a aduce codul penal în aceeaşi linie cu o decizie a Curţii Constituţionale. Însă criticii au spus că reforma avea să fie folosită pentru beneficiul lui Dragnea. 

„Nu aş putea spune că această agendă a fost legată doar de domnul Dragnea. Au fost multe probleme care au apărut în spaţiul publicl legate de acţiuni împotriva oamenilor care s-au dovedit a fi nevinovaţi“, a declarat Dăncilă despre reformele judiciare. 

Premierul a mai adăugat că, deşi ar trebui să existe o dezbatere despre sistemul judiciar român, PSD-ul probabil că a dus lucrurile prea departe.

„Cred că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul de justiţie“, a afirmat Viorica Dăncilă.

Luni, Viorica Dăncilă va merge la Bruxelles pentru a încerca să detensioneze relaţiile cu Comisia Europeană şi cu Partidul Socialiştilor Europeni (PSE).

Ea se va întâlni cu prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, care a trimis os crisoare în luna mai, ameninţând că vor fi luate măsuri împotriva României, inclusiv o posibilă suspendare a dreptului de vot în Consiliu, din cauza schimbărilor la sistemul judiciar.

Dăncilă se va întâlni şi cu preşedintele PES Serghei Stanişev, pentru a discuta o posibilă reluare a relaţiilor, după ce PSE a îngheţat relaţiile cu PSD, în aprilie, din cauza îngrijorărilor privitoare la respectarea statului de drept.

„Cred că este important să ne întoarcem la normalitate şi acest lucru înseamnă să facem parte din PSE“, a mai spus Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite