Politicienii pe care îi ţin nevestele-n spinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii principalelor partide din România se bucură de soţii cu potenţă financiară mult mai mare decât a lor. Alesele parlamentarilor şi ale miniştrilor rotunjesc veniturile familiei din salariile obţinute în Parlamentul European sau din propriile afaceri

Ultimele declaraţii de avere depuse de senatori şi deputaţi arată că femeia este stâlpul familiei în unele cazuri. Nevestele au o contribuţie mult mai semnificativă la bugetul anual al familiei faţă de soţii lor, care, deşi se numără printre cei mai importanţi oameni în stat, nu se pot lăuda cu lefuri pe măsură.

SOŢIA LUI ANTONESCU CÂŞTIGĂ DE 15 ORI MAI MULT

Exemplul cel mai elocvent este Crin Antonescu, care, din postura de al doilea om în stat, şi-a îmbogăţit declaraţia de avere pe spatele soţiei. Cea de-a doua soţie a liderului senatorilor, europarlamentarul Adina Ioana Vălean, a avut  încasări anuale de aproximativ 220.000 de euro, preşedintele Senatului obţinând numai 60.621 lei, adică aproximativ 15.000 euro, ceea ce înseamnă de aproape 15 ori mai puţin.

Potrivit declaraţiei soţului său, faţă de anul precedent, europarlamentarul Vălean s-a îmbogăţit cu suma de 51.000 de euro, primită sub formă de alocaţie la cheltuielile generale efectuate în calitate de europarlamentar. Anul trecut, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, avea în proprietate două autoturisme marca BMW şi o Dacie. Între timp, Crin Antonescu a renunţat la maşina deţinută şi de marele său rival politic, preşedintele Traian Băsescu, mulţumindu-se doar cu automobile de fabricaţie germană.

Mâna dreapta a lui Crin Antonescu în PNL, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, se înscrie în lista celor mai bogaţi miniştri, având în bănci peste 400.000 lei, în cele 12 conturi şi depozite bancare. Din aceşti bani, Daniel Chiţoiu trebuie să achite şi un credit ipotecar pentru un imobil dobândit prin schimb imobiliar, scadent în anul 2035, în valoare de 99.990 euro.

La capitolul venituri, Daniel Chiţoiu obţine bani de la şapte instituţii diferite, cuantumul sumei ridicându-se la suma de 130.000 de lei. Acest venit provine din activitatea de deputat, din drepturi de proprietate intelectuală, din dividendele obţinute şi din vânzare de acţiuni. Nici aşa, Daniel Chiţoiu nu a putut să-şi depăşească soţia, care câştigă 226.616 lei, ocupând funcţia de director la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Situaţia se repetă şi în cazul premierului Victor Ponta, care a câştigat, în anul 2012, suma de 17.506 lei, din activitatea de deputat, şi de 45.357 lei, din cea de prim-ministru. Chiar dacă are două surse de venit, premierul Victor Ponta nu a putut să egaleze indemnizaţia primită de soţia sa, Daciana Sârbu, de la Parlamentul European, în valoare de 74.408 euro. Tot în anul 2012, premierul Victor Ponta şi-a achiziţionat o nouă maşină. Chiar dacă a vândut maşina lui Andrei Dolineaschi, proaspătul secretar general al PSD, pentru 18.000 de euro, Victor Ponta nu şi-a cumpărat un autoturism cu banii jos, ci a preferat varianta în leasing.

În familia lui Daniel Constantin, cel de-al treila cap al USL, veniturile anuale ale preşedintelui PC la compania SC Event Trade Consulting SRL s-au diminuat cu peste 4.000 de lei faţă de anul precedent, dar a compensat soţia sa, Ramona Constantin, al cărei venit, provenit de la aceeaşi firmă, a crescut cu peste 3.000 de lei. Pe lângă venitul provenit de la firma de familie, Daniel Constantin a mai câştigat şi indemnizaţia de aproape 40.000 de lei, în calitate de ministru al Agriculturii.

SOŢIA LUI BLAGA, TREI JOBURI

Şi în cazul familiei Blaga, doamna este cocoşul în casă. Soţia „Buldogului“,Violett-Margareta Blaga, aduce mai mulţi bani în casă decât liderul PDL. Doamna Blaga este o adevărată femeie de carieră, care are trei locuri de muncă de la care obţine venituri ce depăşesc valoarea de 110.000 de lei anual. De la ultima declaraţie de avere a senatorului PDL Vasile Blaga, pe lângă funcţia de director la una dintre cele mai prestigioase companii din industria automobilelor, Margareta Blaga a mai obţinut un loc de muncă la compania Millenium Education şi funcţia de vicepre- şedinte al „Fundaţia Educaţia Secolului XXI“. La aceşti bani, se mai adăugă şi indemnizaţia senatorului Vasile Blaga, de 60.300 lei, cu peste 8.000 lei mai mult decât mandatul precedent.

BOMBONICA DRAGNEA, CÂŞTIGURI MAI MARI

În cazul vicepremierului Liviu Dragnea, cifrele nu s-au schimbat foarte mult faţă de anul trecut. Potrivit declaraţiei de avere a ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în decursul acestui mandat, Liviu Dragnea rămâne cu aceleaşi clădiri, terenuri şi automobile.

Ceva mai bine stă la rubrica venituri, unde de la Consiliul Judeţen Teleorman a obţinut suma de 57.000 de lei, cu aproape 1.000 de lei mai mult decât în anul 2012, plus venitul anual de 1.300 de lei, remuneraţie ce i s-a cuvenit pentru câteva zile în fruntea ministerului. La aceste venituri se mai adaugă şi salariul anual al soţiei sale, Bombonica Dragnea, care câştigă 30.214 lei, cu aproape 5.000 de lei mai mult decât anul trecut.

MRU, surclasat de soţie

Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, deţine în proprietate trei terenuri, în trei judeţe diferite, două dintre acestea fiind locurile de sub casă. Două dintre parcele sunt trecute pe numele soţiei sale, Daniela Ungureanu. Pe lângă aceste imobile, fostul premier se mai poate lăuda cu un apartament, tot pe numele soţiei sale, şi o casă de locuit în Voluntari.

Averea lui MRU este rotunjită prin cele şase conturi şi depozite bancare, care însumează peste 150.000 de lei. Din aceşti bani, fostul premier trebuie să achite un împrumut bancar, în valoare de 54.482 lei. În ceea ce priveşte veniturile familiei, Mihai Răzvan Ungureanu se înscrie în categoria celor care trăiesc pe cârca nevestei lor, pentru că soţia sa obţine venituri anuale de peste 260.000 de lei, de la Institutul Fundeni şi de la OMW, pentru servicii de consultanţă medicală. Preşedintele Partidului Forţa Civică, din cele şase locuri de muncă, a reuşit să obţină în jur de 48.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ cinci ori mai puţin decât soţia sa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite