Politicienii romani nu-si gasesc linistea de Craciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin traditie, sarbatoarea Nasterii Mantuitorului este asimilata unui rastimp de tihna, de liniste si de bucurie, de impacare a omului cu sine insusi si cu semenii sai. Inima fiecaruia nadajduieste,

Prin traditie, sarbatoarea Nasterii Mantuitorului este asimilata unui rastimp de tihna, de liniste si de bucurie, de impacare a omului cu sine insusi si cu semenii sai. Inima fiecaruia nadajduieste, atunci, mai mult ca oricand, sa spele cele rele, iar cele bune sa se-adune. De 15 ani, nimeni nu-i mai opreste pe romani sa se bucure cum se cuvine de crestineasca pace a acestor zile. Sarbatoarea sfanta a Craciunului a fost umbrita insa, nu o data, de incrancenarile vietii politice. Iata, pe scurt, evenimentele de Craciun ale ultimului deceniu si jumatate.
1989
Sarbatorile de Craciun, desi cumplit insangerate, au fost cele mai frumoase traite de romani. Dupa multa vreme, ei si-au luat atunci "ratia de libertate", inimile lor au pulsat la unison, pline de speranta unor timpuri mai bune. Pentru prima data, dupa multi ani, casele s-au umplut de lumina brazilor sarbatoreste impodobiti, iar vechile colinde au rasunat iarasi nestingherite.
La 25 decembrie, cuplul dictatorial Nicolae si Elena Ceausescu a fost executat, dupa un simulacru de proces in cursul caruia aparatorii celor doi au fost la fel de aspri in judecatile lor, ca si acuzatorii. Noua putere instalata in decembrie '89 avea sa-si justifice actiunea justitiara prin nevoia de a descuraja pe teroristii lui Ceausescu ("care trageau din toate partile", cum s-a spus atunci) si a opri varsarile de sange. S-a mai zis si inca se mai zice ca pripita impuscare a celor doi a fost de fapt calea cea mai sigura spre a le astupa gura si a-i impiedica sa faca dezvaluiri periculoase pentru cei ajunsi in fruntea bucatelor. Oricum, mai peste tot prin tara, oamenii au primit cu usurare vestea, cu gandul ca se incheia cel mai intunecat capitol din viata lor.
1990
Al doilea Craciun liber a fost, ca de altfel intregul an, unul incrancenat. Timisoara, Bucurestiul si celelalte orase-martir si-au plans eroii-tineri cu piosenie, in multe locuri manifestarile comemorative devenind prilej de vehemente proteste antifeseniste si antiguvernamentale. Exact cand clocotul lor parea sa se stinga, la 25 decembrie, la ora 18,15, pe Aeroportul Otopeni, ateriza un avion venit din Elvetia. Din el debarcau fostul rege Mihai si sotia sa Ana, cu gandul de a se reculege la mormintele regale de la Curtea de Arges. Mai-marii zilei au intrat in panica, dar, dupa cateva ceasuri de balbaiala, puterea a luat taurul de coarne. Coloana regala a fost oprita pe autostrada Bucuresti-Pitesti la kilometrul 110; fostul suveran si insotitorii sai au fost adusi apoi la Otopeni, de unde au fost indreptati pe calea aerului spre Tara Cantoanelor. Incidentul a facut sa curga multa cerneala, scandalul stingandu-se cu greu.
1991
Craciunul gaseste Romania inzestrata cu o noua Lege fundamentala si cu o noua sarbatoare: Ziua Constitutiei (8 decembrie). Dupa o toamna agitata (in septembrie, minerii ocupa pentru a patra oara Capitala, iar presedintele Iliescu il demite pe Petre Roman, increditand sefia guvernului lui Theodor Stolojan), iarna politica e relativ calma. Noul executiv este unul multicolor - FSN, PNL, MER si PDAR -, iar premierul da senzatia unui om de mana forte, greu de abatut de la traseul stabilit.
1992
Praznic incrancenat si in acest decembrie. Opozitia este acuzata in Parlament ca, la 16-17 ale lunii, planuia la Timisoara o noua revolutie, chiar un razboi civil. Argumentul invocat - prezenta la manifestarile dedicate revolutiei a liderului PNTCD, Corneliu Coposu. Cand totul s-a dovedit un zvon, o alta stire a ajuns in centrul atentiei publice: biroul de presa al lui Mihai I de Hohenzollern comunica, de la Versoix, ca fostul suveran urma sa soseasca la 24 decembrie, la Timisoara, la invitatia mitropolitului Banatului, Nicolae, si a primarului Viorel Oancea spre a sarbatori Craciunul. Cu o zi inainte de data anuntata, vizita a fost contramandata. S-a iscat o aspra polemica intre Bucuresti si Versoix. Guvernul Vacaroiu declara ca nu a pus nici un fel de conditii fostului suveran in legatura cu vizita particulara ce urma sa se intreprinda si-si declara, dimpotriva, disponibilitatea de a facilita asemenea calatorii private pana la reglementarea relatiilor fostului rege cu statul roman. De la Versoix sosea insa o alta varianta: lui Mihai I i s-ar fi cerut sa recunoasca oficial institutiile republicane, sa accepte controlul la frontiera, sa respecte ruta prestabilita, sa nu tina discursuri si sa se intalneasca doar cu persoanele fixate de Executiv.
1993
De Craciun, IRSOP cadoriseste Puterea cu un sondaj de opinie din care, pentru prima data dupa revolutie, reiese ca popularitatea lui Ion Iliescu scazuse sub 50 la suta. Astfel, doar 44 la suta dintre cei intervievati se declarau multumiti sau foarte multumiti de prestatia prezidentiala. Cam tot atatia (32 la suta) apreciau drept satisfacatoare activitatea premierului Vacaroiu.
Cu doua zile inainte de Craciun, la Sarmizegetusa, PUNR si PDAR au pus bazele unei aliantei politice, B.U.N. Funar a criticat vehement guvernul si a cerut acestuia sa plece de la carma tarii. Presedintele executiv al PDSR, Adrian Nastase, s-a simtit dator cu raspunsuri pe masura: afirmatiile presedintelui PUNR sunt inacceptabile, iresponsabile, nu se poate accepta un dialog cu astfel de oameni. Ceea ce nu impiedica PDSR sa fie de acord, nici trei luni mai tarziu, ca PUNR sa-i devina partas la guvernare si sa-i incredinteze doua ministere.
1994
Inainte de a pleca pe la casele lor pentru a praznui nasterea Domnului, parlamentarii resping o motiune de cenzura impotriva Guvernului, printre sacosele cu cadouri si geamantane gata de drum. Scorul a fost mai strans decat se astepta: 206 deputati si senatori au votat pentru rasturnarea Executivului, 249 li s-au opus. Vacaroiu si ai lui s-au bucurat in liniste de sarbatorile de iarna.
1995
Craciunul vine cu mari necazuri pentru o parte a populatiei. "Mii de gospodarii sub ape", titra presa. Si pentru unii demnitari, praznicul Nasterii Mantuitorului n-a sosit cu semne bune. Ministrul Comertului, Petru Crisan, a fost nevoit sa demisioneze, dupa ce chiar Delegatia Permanenta a PDSR ii ceruse acest lucru, sub presiunea opiniei publice, indignata de incompatibilitatea grava dintre functia ministrului si activitatea firmelor acestuia.
1996
De Craciun, presedintele nou ales, Emil Constantinescu, rasplateste sprijinul primit din partea UDMR gratiindu-l pe Cseresnyes Pal, unul dintre agresorii lui Mihaila Cofariu, in martie 1990, la Targu Mures. Masura a starnit mari nemultumiri in tabara nationalistilor.
Tot atunci, Presedintia Romaniei era confruntata cu un alt scandal - cu ceea ce s-a numit "afacerea Zoe si fiul". Mai precis, sefa consilierilor prezidentiali, Zoe Petre, isi numise unul dintre fii, Dan, consilier pe probleme de politica externa si circula zvonul ca si cel de-al doilea urma sa fie asezat intr-un fotoliu similar.
1997
Cu o zi inainte de Ajun, Adrian Severin a fost nevoit sa demisioneze din functia de ministru de Externe. Cu ceva timp in urma el lansase o asertiune grava: detinea informatii ca 2-3 directori de ziare si doi sefi de partid erau agenti ai unor servicii secrete straine. Somat de presedintele Constantinescu sa-si dovedeasca afirmatiile, Adrian Severin nu o facuse si, in consecinta, a trebuit sa paraseasca postul de sef al diplomatiei bucurestene. I-a fost gasit imediat un succesor in persoana lui Andrei Plesu.
1998
Sarbatorile de iarna au fost precedate de multe vanzoleli politice. 7 ministri si-au vazut desfiintate posturile in guvernul lui Radu Vasile. Emil Constantinescu a vizitat Timisoara, unde a promis ca adevarul despre revolutie va fi aflat sub mandatul sau. "Sunt dispus sa-mi pierd capitalul politic pentru asta", a afirmat el.
Fanii liderului opozitiei, Ion Iliescu, au avut batai de inima tot in preajma Craciunului: vagonul cu care calatorea acesta spre Brasov a luat foc inainte de Ploiesti. Fara consecinte.
De Craciun, Valea Jiului a inceput sa se framante din nou. O delegatie a minerilor, condusa de Miron Cozma, a intrat in sediul Ministerului Industriilor. Fara lider, intrucat ministrul de resort, Radu Berceanu, i-a interzis expres accesul in institutia sa.
Miron Cozma a fost nevoit sa dea declaratii la politie timp de doua ore, intrucat ii era interzis accesul in Bucuresti timp de 2 ani. Cu trei zile inainte de Craciun, liderul ortacilor anunta amenintator din Vale ca va veni cu acestia in Capitala, la 5 ianuarie. Atunci, n-a fost luat in serios, dar, in ianuarie, s-a declansat o noua mineriada. Oamenii lui Cozma n-au mai ajuns insa la Bucuresti, in urma negocierilor cu premierul Radu Vasile intorcandu-se acasa.
1999
In preajma celui de-al III-lea Craciun al regimului Constantinescu s-a incheiat o grava criza politica si constitutionala. Neintelegerile dintre premierul Radu Vasile si seful statului s-au soldat cu revocarea celui dintai, treburile guvernului fiind girate o vreme de Alexandru Athanasiu. In cele din urma a fost gasit si un inlocuitor al fostului premier in persoana guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu; acesta a acceptat demnitatea doar dupa ce a primit asigurari ca se va putea reintoarce oricand in fruntea bancii.
2000
Sarbatorile de la cumpana dintre milenii gasesc la Cotroceni un nou presedinte, Ion Iliescu, invingator detasat in turul doi in fata lui Corneliu Vadim Tudor. Potrivit cutumei, Ion Iliescu a parasit oficial PDSR, dar actiunile sale de mai tarziu au dovedit ca aceasta se dovedise doar o formalitate, partidul ramanand mereu aproape de sufletul sau. Cu cateva zile inainte de sarbatori, Ion Iliescu isi intrase efectiv in drepturi, dupa ce a depus juramantul in fata Parlamentului. Adrian Nastase, secundul lui Iliescu in PDSR, a fost numit sef al Executivului si, la 22 decembrie, acesta si-a facut public programul de guvernare.
2001
In preajma Craciunului, Iliescu a fost cuprins de cateva accese de sinceritate. "Puterea deformeaza caracterele", le-a spus el timisorenilor. Si tot acolo, afirma: "Avem inca o situatie mai proasta ca inainte de 1989". La Bucuresti, in fata parlamentarilor, seful statului a recunoscut: "Coruptia a cuprins zona politicului".
N-a trecut neobservat nici faptul ca pentru prima data, dupa 50 de ani, familia regala a fost colindata in castelul sau de la Savarsin.
2002
In spatiul politic, Craciunul a fost mai calm decat in alti ani. S-au schimbat doar cateva contre intre palatele Victoria si Cotroceni. Adrian Nastase s-a pronuntat pentru alegeri anticipate, dar a fost repede lamurit sa renunte la idee de catre presedintele Iliescu. La o zi dupa intalnirea celor doi, premierul a plusat, anuntand o masura radicala: demisia in bloc a guvernului in urmatoarele luni. Nastase s-a vazut nevoit sa bata in retragere si in aceasta chestiune, anuntand senin cu cateva zile inainte de Craciun ca "nu va fi nici o remaniere".
2003
Premierul Nastase rezolva o problema din care UDMR si Marko Bela facusera o chestiune de orgoliu: reamplasarea Statuii Libertatii la Arad. S-a decis construirea unui Parc al Reconcilierii Romano-Ungare in care, alaturi de sus-amintitul monument, sa se inalte si un Arc de Triumf dedicat revolutiei romane din Transilvania din 1848-1849.
2004
In acest an, de Craciun, portile Cotrocenilor s-au deschis pentru un nou sef al statului, Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD. Cu doua zile inainte de Ajun, el l-a desemnat ca viitor premier, pe copresedintele Aliantei D.A., Calin Popescu Tariceanu, cerand ca acesta sa-si formeze echipa pana la 31 decembrie, si tot pana atunci, sa fie numiti si noii prefecti. Noul presedinte a avut parte de o surpriza neplacuta: presedinti ai celor doua camere legiuitoare au fost alesi oamenii propusi de PSD: Nicolae Vacaroiu la Senat si Adrian Nastase, fostul sau contracandidat la presedintie, la Camera Deputatilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite