Politicienii români, indignaţi de marşul pentru autonomie. Laszlo Tokes: Sunt mândru de secui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marşul pentru autonomie organizat duminică de Consiliul Naţional Secuiesc a stârnit reacţii diverse din partea politicienilor români: de la declaraţii precaute până la atacuri sau acuzaţii dure. În acelaşi timp,  europarlamentarul român Laszlo Tokes şi-a exprimat mândria faţă de această acţiune.

Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit despre mitingul pentru autonomie organizat în Covasna şi a subliniat că, în opinia sa, “constituirea sau simularea unei enclave” pe teritoriul României este inacceptabilă.

“Ceea ce se întâmplă acolo trebuie tratat cu înţelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil şi sper să nu fie acceptabil pentru nimeni constituirea sau cel puţin simularea unei enclave în teritoriul statului român. Statul român este un stat unitar şi prima din obligaţiile autorităţilor româneşti, indiferent cine se află la guvernare, indiferent cine e preşedinte, este aceea de a apăra această unitate şi stabilitate”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL Covasna Marius Obreja şi-a exprimat, de asemenea, părerea cu privire la mitingul pentru autonomie şi a subliniat că astfel de manifestaţii “au un efect chiar distructiv asupra relaţiilor multietnice”.

Senzaţia mea este că tot ce se întâmplă, aceste manifestaţii legate de autonomie, au efect redundant, deja contrar, şi un efect chiar distructiv asupra relaţiilor multietnice, a opinat Obreja.

“Aş vrea să văd o sută de oameni care ar putea să explice cap-coadă ce e aia autonomie, ce ar fi bine pentru unii şi pentru alţii, la ce riscuri te expui sau ce avantaje pot apărea, deci să fie un dialog”, a mai spus Obreja.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama crede că marşul pentru autonomie are o puternică tentă electorală şi creează “o breşă şi mai mare în ceea ce priveşte convieţuirea dintre români şi maghiari”.

“Anul viitor vor avea loc alegeri în Ungaria şi cred că se încearcă o mobilizare pentru a obţine voturile celor care au dublă cetăţeni, iar pentru asta se folosesc teme care încă mai prind la noi. (...) Cred că aceste manifestaţii sunt foarte încurajate din Ungaria”, a mai spus Grama.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PDL, Anca Boagiu, a susţinut că la originea manifestaţiilor de astăzi se află declaraţia premierului Victor Ponta privind independenţa Kosovo.

“Consecinţa unei astfel de declaraţii nesăbuite este recunoaşterea independenţei Ţinutului Secuiesc. Este primul pas care se face. Consecinţa imediată este, iată, mitingul de astăzi (duminică—n.r.) în urma căruia se solicită din nou autonomia Ţinutului Secuiesc”, a spus Anca Boagiu.  

CNS, supărat pe autorităţi

După ce liderii maghiari din România au reafirmat dorinţa maghiarilor din ţară de a obţine autonomia teritorială a judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc s-au plâns că autorităţile au “bagatelizat” manifestaţia.

Vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, susţine că autorităţile statului “bagatelizează” marşul secuilor, deoarece au comunicat că la el au participat doar 15.000 de persoane, în condiţiile în care, potrivit Consiliului Secuilor, la manifestaţie au fost 120.000 de persoane.

 „Este foarte trist că autorităţile statului român bagatelizează un astfel de eveniment important. 120.000 de oameni au participat la marş, pe o distanţă de 54 de kilometri. Dacă am fi fost doar 15.000, atunci un singur om trebuia să ocupe trei metri. Probabil că braţele secuilor sunt mai lungi. Dacă domnul prefect ar fi mers, spre exemplu doar la Chichiş, ar fi văzut într-un singur loc peste 20.000 de oameni”, a spus vicepreşedintele CNS.

Potrivit unui comunicat comun transmis, duminică, de Prefectura, Poliţia, Jandarmeria şi ISU Covasna, aproximativ 15.000 de persoane au participat, în judeţ, la „Marele marş al secuilor”, care s-a desfăşurat între localităţile Chichiş şi Breţcu.

Tokes: Sunt mândru de secui

Europarlamentarul Tokes Laszlo s-a arătat “mândru” de manifestaţia organizată de secui şi i-a îndemnat pe cei care au participat să nu provoace incidente.

“Sunt mândru că în ţara asta — şi am putea spune că în tot bazinul unguresc din Munţii Carpaţi — nu mai există aşa o comunitate etnică precum cea a secuilor, care să se ridice atât de determinat pentru cauza şi drepturile ei”, a scris Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, pe site-ul oficial al marşului pentru autonomie.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Iszak Balazs, crede că marşul a dovedit faptul că autonomia a devenit “o cauză de neocolit”.

“Liderii politici, maghiari şi români, sunt obligaţi să ia atitudine faţă de Ţinutul Secuiesc, faţă de chestiunea autonomiei secuieşti. Am creat un simbol, steagul secuiesc, sub care ne putem alinia cu toţii. Prin statutul autonomiei Ţinutului Secuiesc am conturat o imagine de viitor clară, numind exact instituţiile prin care autonomia Ţinutului Secuiesc poate fi realizată” , a afirmat Balazs.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite