Politicienii români i-au cerut emisarului  SUA ridicarea vizelor. Ce răspuns au primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii politici, alături de oficialul american FOTO Facebook
Liderii politici, alături de oficialul american FOTO Facebook

Adjunctul Victoriei Nuland, americanul Hoyt Yee, i-a convocat pe liderii noştri politici la Ambasada SUA. Principala temă ridicată de politicenii români a fost liberalizarea vizelor pentru America.

Hoyt Yee, asistentul adjunct al Victoriei Nuland, s-a aflat, marţi, la Bucureşti în cadrul unei vizite de rutină în regiune, aşa cum a informat Ambasada SUA. Oficialul american i-a invitat pe liderii partidelor politice din România pentru o discuţie despre situaţia tensionată din regiune, dar şi pentru a le asculta doleanţele. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, nu a onorat invitaţia oficialului american, fiind plecat la Ungheni, în Republica Moldova, alături de Iurie Leancă.

Ponta a delegat-o pe europarlamentarul Corina Creţu să reprezinte PSD, pentru că este cap de listă la alegerile europarlamentare. „Am prezentat dorinţa noastră, a PSD, de consolidare a dialogului politic şi a proiectelor comune, am subliniat preocuparea noastră pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi am ridicat problema vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, subiecte pe care l-am ridicat în ultimii ani şi în PE“, a declarat Corina Creţu, pentru „Adevărul“.

Absenţa lui Victor Ponta a fost scuzată chiar de omul care i-a lăsat locul la Palatul Victoria: Mihai Răzvan Ungureanu. „O fi avut alte probleme. La PSD poţi să accepţi că nu a fost preşedintele pentru că este şi premier şi are o agendă încărcată“, a spus MRU, care a avut numai cuvinte de laudă pentru Corina Creţu. „PSD a fost reprezentat foarte bine de Corina Creţu, care a avut o idee foarte bună: a spus despre institutele de programe educaţionale americane care au plecat din România odată cu aderarea la UE“, a amintit Ungureanu.

Totuşi, Vasile Blaga, preşedintele PDL, susţine că el a fost liderul politic român care a ridicat problema ridicării vizelor pentru SUA. „Am discutat despre relaţiile Statelor Unite cu România, despre colaborarea foarte bună în cadrul NATO, despre Parteneriatul Strategic, despre situaţia din regiune - Ucraina şi Republica Moldova. S-a discutat şi despre lupta împotriva corupţiei din regiune şi din România, şi PDL a ridicat şi problema ridicării vizelor pentru cetăţenii români“, a declarat pentru Mediafax liderul PDL. „A fost o discuţie extrem de utilă“, a adăugat Vasile Blaga.

Chiar dacă politicienii de la Bucureşti au vorbit pe o singură voce despre liberalizarea vizelor, nu au primit un răspuns concret din partea adjunctului Victoriei Nuland. Emisarul american i-a îndemnat pe oficialii români să înteţească lobby-ul în Congresul american, pentru că „acolo se fac regulile“, ne-a declarat un oficial român prezent la discuţii. Însă Hoyt Yee şi-a notat atent, pe un carneţel, toate problemele evocate de capii partidelor politice.

„Creşterea bugetului Apărării“

PNL a fost reprezentat la întâlnirea cu emisarul american chiar de Crin Antonescu, care a vorbit, şi el, despre suplimentarea bugetului Ministerului Apărării, în contextul situaţiei din Ucraina. „Subiectul principal al întâlnirii cu domnul Hoyt Yee a fost evoluţia din regiune, fiind abordate cu precădere situaţiile din Ucraina şi Republica Moldova. Am subliniat, în acest context, necesitatea majorării bugetului pentru Apărare, încă din acest an, şi am susţinut importanţa dezvoltării relaţiilor de cooperare dintre România şi Statele Unite ale Americii în cadrul Parteneriatului Strategic şi al NATO“, a spus Crin Antonescu, care a preferat metoda unui comunicat de presă.

„Marea corupţie trebuie oprită“

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe şi vicepreşedinte PMP, şi-a mai amintit de un subiect important discutat la sediul Ambasadei americane. „A fost un schimb de opinii, de la investiţii americane, până la introducerea României în Visa Waiver. O altă chestiune importantă a fost legată de independenţa energetică care trebuie să crească faţă de gazul rusesc“, a povestit Baconschi, pentru „Adevărul“.
Fostul ministru de Externe a îndemnat partea americană să rămână în continuare cu ochii pe România şi să ajute la stârpirea corupţiei din ţara noastră. „Eu am prezentat punctele de vedere ale PMP şi am spus că apreciem eforturile Ambasadei SUA la Bucureşti în monitorizarea independenţei Justiţiei. Am subliniat că marea corupţie este un factor de destabilizare şi trebuie oprită cu mijloace legale“, a declarat Teodor Baconschi.

Hoyt: România trebuie să se apere de oligarhi

Adjunctul Victoriei Nuland, Hoyt Yee, a semnalat, în numele Guvernului SUA, pericolele care pândesc România, ca urmare a acţiunilor oligarhilor de a controla instituţiile statului.  „ Credem că este important ca ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar asupra statului “, a spus Hoyt, într-un interviu pentru Mediafax.

Pe aceeaşi temă:

Ce au discutat liderii politici cu adjunctul Victoriei Nuland, la Ambasada SUA

Liderii partidelor politice din România au fost convocaţi astăzi, la Ambasada Statelor Unite ale Americii, pentru o întâlnire cu adjunctul Victoriei Nuland, Hoyt Yee. PNL, PDL şi Forţa Civică au fost reprezentate de preşedinţii Crin Antonescu, Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu, în timp ce, din partea PSD, s-a prezentat vicepreşedintele Corina Creţu.

INTERVIU Hoyt Yee: „Ţările care nu au un stat de drept puternic sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”

Oficialii şi diplomaţii trebuie să dea un exemplu societăţii despre ce înseamnă statul de drept, independenţa justiţiei şi a mass-media, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, Hoyt Lee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia Victoriei Nuland, subliniind importanţa unor standarde înalte privind conduita oficialilor.
  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite