Politicienii maghiari îmi dau dreptate: Guvernul Orban practică politicile lui Horthy

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vicepreşedinte al Partidului Socialist Maghiar a acuzat ieri Guvernul Orban că duce Ungaria spre secolul XIX şi că practică sistemul politic şi economic al lui Horthy. Comparaţia a fost lansată la Budapesta în conferinţă de presă de către liderul politic maghiar Katona Tamas chiar duminică, 16 iunie, când în România Horthy era comemorat cu graţie.

Sper ca acum să nu mă mai acuze nimeni de extremism pentru că am făcut paralela între practicile Ungariei lui Orban şi încurajarea cultului lui Horthy şi a altor criminali de război, care a ajuns şi la noi în ţară fiind încurajat pe această filieră. Uite că şi politicienii maghiari moderaţi au descoperit acest lucru şi îl afirmă sus şi răspicat, ei deţinând desigur mai multe dovezi în acest sens. Liderul socialist maghiar amintit face o paralelă de altfel între felul în care Guvernul Orban sărăceşte Ungaria şi măsurile similare practicate de Horthy.

Iată cum liderii maghiari lucizi fac din amintirea şi paralela cu Horthy o ruşine şi un blam. La noi, extremiştii maghiari ar vrea să i ne închinăm. O dovadă că asocierea cu Horthy şi cu ceilalţi descreieraţi nu reprezintă o aspiraţie a maghiarilor normali de niciunde, ci doar a extremiştilor de pretutindeni. O dovadă că etnicii maghiari ar trebui să se dezică de practicile celor care pretind că îi reprezintă în acest fel ruşinos şi degradant.

De ce le permit etnicii maghiari din România unor înfierbântaţi să le transforme viaţa într-o luptă absurdă care ne face rău tuturor? De ce nu pot lua exemplul de la alte minorităţi care îşi văd liniştite de viaţa lor împreună cu a românilor?

Chiar aşa, de ce le permit etnicii maghiari din România unor înfierbântaţi să transforme viaţa lor aici într-o luptă absurdă care ne face rău tuturor? De ce nu pot lua exemplul de la alte minorităţi care îşi văd liniştite de viaţa lor împreună cu a românilor? Cine le dă putere unora şi altora care se erijează în lideri maghiari să poarte un război de gherilă împotriva statului român, a legilor sale şi a bunei convieţuiri? Nimeni nu poate spune că această problemă a fost născută de români, care au lăsat de la ei cât au putut, chiar prea multe.

Dar dacă voturile etnicilor maghiari din Transilvania se vor îndrepta către Guvernul lui Orban la alegerile din Ungaria (doar acesta era scopul acordării cetăţeniei maghiare), atunci scena politică va fi ocupată în continuare de aceiaşi admiratori ai lui Horthy. Atunci, îmi pare rău să o spun, dar cei care vor vota pentru un Guvern extremist precum cel care conduce acum la Budapesta se vor face părtaşi la activităţile sale nu doar anti-româneşti, ci şi anti-maghiare. Pentru că maghiarii nu au nimic de câştigat din transformarea lor în câmp de bătaie al etniei. Ungaria nu are o economie mai bună, nici nivelul de trai al cetăţenilor nu a crescut de când este celebrat Horthy, iar extremismul a devenit politică de stat. Dimpotrivă, extremismul este asociat cu sărăcia şi izolarea. La aceste lucruri se vor condamna şi etnicii maghiari din România dacă vor crede în politicile de enclavizare duse de anumiţi politicieni cărora le dau votul. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite