Politicienii sunt cu #JeSuisBaranga: impostura ne dă afară din case, nu şi din liste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Impostura a murit, trăiască impostura! După ce şi-a falsificat diploma de Bacalaureat, Baranga a reuşit să ajungă conducător de doctorate.

Aici suntem! O reformă a educaţiei este imposibilă, nu avem vizibilitate, că suntem în mocirlă până în gât. Tinerii ne pleacă din ţară că nu îşi găsesc un loc de muncă (chiar dacă o fac, este prost plătit) pentru că statul este capturat de băieţii deştepţi, precum Baranga. În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, născută în sistemul educaţional, năşită de o inactivitate (rudă cu nepăsarea) a factorilor decizionali din domeniul educaţiei în acest spectru, de unde mă situez eu, nu poţi să fii decât all-in (sau all-out). 

Dacă ai impresia că nu te afectează că la noi, în şcolile din România, se face festival de cadouri pentru învăţătoare din banii părinţilor, dacă ai impresia că nu te afectează faptul că acel coleg de seminar şi-a copiat tema şi a scăpat nepedepsit, nu te plânge când o să ajungi să dai tu însuţi mită la spital ca să te bage cineva în seamă. Nu te plânge că omul care avea secretele de stat ale ţării în buzunar s-a dovedit a fi un impostor, dacă tu nu ai nicio problemă cu colectarea ilicită a fondului şcolii, de exemplu. Corupţia şcolară (mica corupţie) a ajuns să fie în ADN-ul şcolii româneşti. Politicienii sunt şi ei rodul şcolii româneşti, iar pentru că nu vor să facă nimic ca să schimbe status quo-ul, ar putea la fel de bine să îşi pună pe afişul electoral #JeSuisBaranga, să pună capul la cutie şi să nu promită altceva decât: eu promit că n-am să fac nimic şi n-am să deranjez pe nimeni!

A existat un interes real ca examenul de Bacalaureat să nu se organizeze în acest an, iar diploma aferentă să fie echivalată. La momentul respectiv eram prea puţini care ne luptam ca diplomele noastre să nu fie şifonate. Acum vedem cu ochiul liber care erau "interesele" figurinelor politice care susţineau echivalarea examenului de Bacalaureat, promovate de Mihai Gâdea şi gaşca lui de la Antena 3. Toţi voiau diplome de Bacalaureat obţinute pe degeaba, pentru că toţi aveau cel puţin o cunoştinţă care putea să mai sifoneze puţin de la robinetul public dacă reuşeau să facă slalom printre jaloanele examenului maturităţii.

Nu avem o sensibilitate, nici măcar una de bun simţ, faţă de ceea ce înseamnă corupţia. Corupţia începe în şcoală, când părinţii cotizează ilegal la renovarea sălii de clasă, continuă la liceu, unde eşti nevoit să iei meditaţii cu profesorul de la clasă ca să promovezi, este prezentă în fabricile de diplome, în industria fabricilor de lucrări de licenţă, în sufletul (simţirea) studenţilor care cred că nu e aşa mare baiul dacă uită să adauge bibliografia la finalul referatului şi că atâta timp cât nimeni nu îi prinde că fură la examenul online, ei sunt nevinovaţi. Dovada vie a faptului că închidem ochii prea uşor la propagarea fenomenului, că există cerere şi ofertă la impostură, proba numărul 1 (sigur mai sunt şi altele): http://www.licente24.com/

Absolut toate persoanele care favorizează corupţia din şcoală şi universitate merită să fie adunate cu făraşul în coşul de gunoi al istoriei, nu în Parlamentul României, nu în instituţiile publice. Minimul pe care îl poate face statul român este să ancheteze fenomenul şi să livreze un set concret de măsuri de prevenţie şi sancţiune.

O comisie de anchetă la nivelul Parlamentului României, care să aibă ca obiect investigarea industriei meditaţiilor, a fabricilor de diplome, a fabricilor de licenţe, doctorate, politicile anticopiat şi antiplagiat din şcoli şi universităţi, concursurile pentru curăţarea şi întregirea aparatului birocratic. Trebuie să fie o prioritate pentru viitorul Parlament, o prioritate zero. Până atunci, trăim cu speranţa că o să avem ce să votăm: că partidele vor fi responsabilizate de cazul Baranga să îşi selecteze cadrele ţinând cont de criteriile de integritate academică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite