Politica online: surprize plăcute

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica online rămâne o nişă îngustă în România. Dar importanţa acestei nişe creşte. Sondajele online nu sunt relevante pentru întreaga populaţie. Dar e interesant de urmărit evoluţia preferinţelor celor din mediul online.

Prezenţa online este importantă pentru toate partidele din România şi importanţa ei a tot crescut în ultimii 10 ani. Chiar dacă nu se pot câştiga alegeri doar cu prezenţa online, o campanie bună online poate aduce procente preţioase în plus.

E clar că votanţii din online sunt mai pretenţioşi şi mai instabili. Şi nu e greu de văzut că nu sunt încă suficient de mulţi: o bună parte nici nu merg la vot. E de înţeles că votanţii din online nu pot contrabalansa încă influenţa milioanelor de voturi câştigate pe uliţele satelor şi nici nu pot să rivalizeze sutele de mii de voturi venite de la membrii de partid şi rudele acestora.

De aceea partidele care au ca obiectiv rezultate de peste 20-30% din voturi nu vor acorda la fel de multă importanţă mediului online ca şi partidele care speră să treacă de pragul de 5%. Şi aici mă refer la atenţia acordată mediului online în comparaţie cu alte domenii (reţea de membri, campanie pe uliţele satelor etc.)

Dar să lăsăm introducerea şi să trecem la veştile bune :)

Acum câteva zile am lansat un sondaj online. E un sondaj liber, la care poate vota oricine. E un sondaj simplu. O singură întrebare: Care partid politic te reprezinta cel mai bine?

Până acum au răspuns aproximativ 6000 de persoane. Obiectivul iniţial era să adun 10 mii de răspunsuri. Dar, având în vedere numărul mare de răspunsuri de până acum, cred că e posibil să se adune chiar 50 de mii de răspunsuri până la sfârşitul lunii iunie.

Rezultatele de până acum ale acestui sondaj le-am centralizat în tabelul de mai jos:

image

Aceste rezultate sunt mai mult decât îmbucurătoare pentru mine. Partidul Verde e preferat de aproximativ 18% dintre cei care au o prefeţinţă pentru un partid sau altul. Acest procent îmi dă speranţe că Partidul Verde va obţine un rezultat excelent la alegerile europarlamentare din 2014.

Un mare semn de întrebare e reprezentat de procentul extrem de mare al celor care au răspuns că nu sunt reprezentaţi de niciun partid politic din România: aproape 43%. Pe de o parte e de înţeles acest procentaj şi e explicat în bună parte de foarte slaba performanţă a clasei politice din România. Dar rămâne un procentaj îngrijorător.

Totuşi, acest procentaj mare al celor care se simt nereprezentaţi poate fi şi un semn pozitiv. Un număr extrem de mare de posibili votanţi pentru un partid nou, cu valori europene, care să urmărească transformarea României într-o ţară civilizată, după modelul ţărilor civilizate din Europa de Vest.

Sondajul rămâne deschis şi rezultatele se pot schimba. Voi reveni cu noutăţi în săptămânile următoare.
Cei care nu au votat încă, o pot face la link-ul de mai jos.

http://j.mp/Sondaj-Politic

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite