Politica non-combatului în PNL. Cine sunt liberalii care de-a lungul timpului au bătut palma cu adversarii din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre liderii PNL Bucureşti au lansat un atac dur în care i-au criticat pe liberalii care în ultimii zece ani au făcut înţelegeri cu PSD la nivelul Capitalei. Cristian Buşoi şi Adriana Săftoiu nu au dat nume, însă surse politice susţin că printre cei vizaţi de afirmaţiile celor doi sunt Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu, politicieni care de-a lungul timpului au avut influenţă în organizaţiile PDL şi PNL ale Capitalei.

„Dacă cineva crede că noi am pierdut Bucureştiul doar pentru că s-au făcut greşeli în ultimele şase luni, eu cred că ne înşelăm. Greşelile din ultimele şase luni sigur contează, dar noi am făcut greşeli, cred, în ultimii 10 ani de zile pentru că PDL şi PNL au dat senzaţia că în anumite sectoare e imposibil, e invincibil Vanghelie, Piedone, Onţanu'“, a declarat luni Adriana Săftoiu, prim-vicepreşedinte coordonator al organizaţiei PNL de la Capitală şi purtător de cuvânt al PNL.

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a completat. „PNL Bucureşti a avut câteva momente în care a avut şi ezitări, poate şi greşeli. Cea mai mare greşeală pe care a făcut-o în campania electorală este aceea că nu toate organizaţiile de sector au arătat că vor să se lupte cu PSD. Spun foarte clar că noncombat-ul cu PSD nu se va mai întâmpla în Bucureşti“, a declarat uşoi

Potrivit unor surse politice din PNL, liberalii văzuţi drept politicieni care au mai mult decât deschişi dialogului cu PSD după ruperea USL şi care au strâmbat din nas în urma fuziunii PNL-PDL sunt Teodor Atanasiu şi Anca Boagiu, două nume puternice din ambele tabere ale partidului.

Atanasiu, om de legătură cu PSD

Teodor Atanasiu a fost liberalul care după destrămarea USL a rămas în relaţii bune cu numeroşi politicieni din PSD, iar uneori chiar a încercat să-i aducă pe aceştia în rândurile formaţiunii din care face parte. În martie 2016, Atanasiu i-a luat prin surprinere pe o parte din politicienii PNL, când într-o conferinţă a apărut alături de parlamentarii social-democraţi Victor Mocanu şi Ion Vasile pe care îi anunţa ca viitori colaboratori.  „Să le fie ruşine, pentru că nu au niciun gând să lupte împotriva Partidului Social Democrat şi îşi canalizează eforturile pentru a lovi într-un om care le-a acordat tot sprijinul. Să le fie ruşine că mă acuză de blat cu oamenii PSD“, a fost replica deputatului Cezar Preda, fost parlamentar responsabil de organizaţia de Buzău.

De altfel, Atanasiu a fost  omul care a negociat candidatura lui Marian Munteanu şi a devenit coordonatorul campaniei, iar după retragerea acestuia s-a implicat mai mult cu numele în campania PNL la nivelul Capitalei. Sarcina colaborării cu noul candidat, Cătălin Predoiu, i-a revenit lui Cristian Buşoi.

Colaborarea din Consiliul General

De asemenea, de numele lu Atanasiu se leagă şi o declaraţie controversată din mai 2015 când, într-o discuţie cu mai mulţi liberali, afirma că cei din PDL nu vor avea niciodată funcţia de premier. „Noi fără PD nu câştigam preşedintele. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept chiar dacă în Bistriţa e un puţin altfel. Un lucru deştept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul, locaţia în care să funcţionăm (...) Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!“, declara Atanasiu.

Nu în ultimul rând, la nivelul Capitalei Atanasiu  avut un cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul în care trebuie să acţioneze consilierii generali. Acestta a fost unul din oamenii care au sprijinit înscăunarea pentru mandatul de primar interimar al Răzvan Sava. Nici nu era greu, din moment ce PSD şi PNL şi-au susţinut reciproc proiectele încă din 2007, de pe vremea când cele două deveneau adversare ale fostului preşedinte Traian Băsescu.

Boagiu, în dizgraţie

Un al doilea nume de politician cu greutate din PNL care de-a lungul timpului ar fi avut o politică de non-combat cu PSD e Anca Boagiu, potrivit unor surse politice. „Boagiu nu  a vrut deloc să-l ajute pe Dan Cristian Popescu în campanie. Singurul «ajutor» a fost încetarea atacurilor la adresa acestuia, iar după campanie nu a vrut să plece de la şefia organizaţiei. A fost nevoie să insiste Blaga a o convinge că trebuie să-şi dea demisia şi ea, la fel ca ceilalţi preşedinţi de la organizaţiile Capitalei“, au declarat surse din conducerea PNL Bucureşti.   

Nemulţumiri ar fi şi în ceea ce-l priveşte pe Marius Rogin, fost preşedinte al PNL Sector 4, după ce în campanie nu a colaborat cu Răzvan Sava. Însă, comportamentul său pare a fi trecut cu vederea în condiţiile în care Sava a mers pe mâna propriei echipe şi a oamenilor lui Piedone, refuzând să colaboreze cu activiştii din organizaţia condusă de Rogin. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite