Politică, covrigi şi soare. Cum a arătat prima zi de strâns semnături pentru candidatura lui Barna la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna şi Vlad Voiculescu la startul campaniei de strângere de semnături FOTO Iulian Bîrzoi
Dan Barna şi Vlad Voiculescu la startul campaniei de strângere de semnături FOTO Iulian Bîrzoi

Miercuri, 7 august, Dan Barna a dat startul campaniei de strâns semnături pentru candidatura sa la alegerile prezidenţiale. Şi chiar dacă la început useriştii au părut că sunt mai preocuparţi de a-şi face poze ei între ei sau cu liderul partidului decât de a strânge semnături sau să vorbească cu oamenii, aceştia au recuperat ulterior. Barna şi-a cumpărat covrigi, a mers cu metroul şi a strâns mâna florăreselor. Politică altfel.

Dan Barna îşi mai aşează o dată camaşa şi îşi pregăteşte zâmbetul înainte să le răspundă celor opt-zece camere de filmat fixate pe el de la fântânile din Piaţa Universităţii. În timp ce vorbeşte despre „o ţară în care următoarele generaţii şi-ar dori să trăiască”, dând exemple de autostrăzi, spitale curate şi scoli mai bune, o parte dintre userişti şi-l pun pe Barna în cap, folosind tabelele de adunat semnături, pe care stă faţa liderului, drept umbrele de soare. Căldura mare nu pare să fi fost luată în calcul atunci când partidul a decis să organizeze evenimentul la ora 11.00, întrucât trecătorii aruncă o privire curioasă şi fie merg mai departe fie se îngrămădesc pentru un tricou gratuit cu însemnele alianţei. „Aş sta să vă susţin, dar e prea cald”, spune un domn către un tânăr care voia să obţină o semnătură.

Vlad Voiculescu strange semnaturi pentru prezidentiale foto Iulian Bîrzoi

De partea cealaltă, o bătrână acoperită cu un batic doarme pe o bancă în timp ce în jurul ei se adună mai mulţi susţinători ai partidului care căutau o pată de umbră. „Sunt în Piaţa Universităţii pentru că acum 30 de ani părinţii noştri ne-au câştigat libertatea. România are o revoluţie neterminată. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni şi în ultimele săptămâni arată că România are o revoluţie neterminată şi că este datoria noastră să transformăm libertatea pe care ne-au dat-o părinţii noştri şi în bunăstare. Şi nu vorbesc de bunăstare doar în ceea ce înseamă bani în buzunar. Vorbesc de bunăstare în ceea ce înseamnă bucuria şi dorinţa de a trăi în această ţară, bucuria şi dorinţa ca tinerele generaţii să rămână alături de noi”, afirmă cu convingere Barna în faţa jurnaliştilor. În spatele său însă atmosfera este una mai relaxată. O parte dintre userişti au venit alături de copii, vorbesc despre vacanţe, zâmbesc şi îşi împart secrete gastronomice.

Imagine indisponibilă

După aproximativ 20 de minute Barna scapă de jurnalişti, doar ca să fie preluat de colegii de partid pentru a face poze. De atlfel, aproape toţi membrii USR par mai preocupaţi de a face fotografii de grup sau selfie-uri decât de a aduna semnături sau a vorbi cu trecătorii. Grupuleţele în alb lasă liberă zona din faţa fântânii şi se refugiază la umbră. O tânără îşi face curaj şi merge către o bătrânica pentru a o convinge să-i dea o semnătură pentru „Dan Barna, cadidat la preşedinţie”. „Lasă că e bine şi aşa”, răspunde scurt bătrâna care-şi vede mai departe de drum.

Selfie pentru USR şi vot pentru PLUS

Deodată, useriştii în frunte cu Barna decid să schimbe locul şi să ia metroul către Piaţa Victoriei. În drum spre gura de metrou, preşedintele partidului opreşte un bărbat în vârstă şi se prezintă. În spatele său un tânăr filmează şi începe să-l intervieveze şi el pe bătrân:

„-Cu cine veţi vota în primul tur?

-Cu domnul Barna.

-Iar în turul doi?

-Cu domnul Iohannis.

-Dar nu aţi văzut cum e cu Iohannis?”

Surprins, Barna îşi întoarce privirea şi se uită în altă direcţie, în timp ce trecătorul explică că vrea să încurajeze USR dar rămâne pe mâna lui Iohannis.

„Nu-i mai brusca aşa pe oameni”, îi spune Barna tânărului de mai devreme în timp ce coboară scările către metrou. În staţie, useriştii prind viaţă şi îi iau la rând pe toţi cei care aşteptau metroul. „Pentru cine strângeţi semnături?”, întreabă o doamnă de pe o bancă. „Pentru domnul Barna. E acolo, ]n spatele dumneavoastră. Candidează la alegerile prezidenţiale”. „Aah, n-am auzit de el”, răspunde plictisit femeia.
 

Dan Barna merge cu metroul foto Iulian Bîrzoi

Câteva minute mai târziu apare metroul spre Pipera iar grupul se îngrămădeşte în interior. Unii dintre pasageri par surprinşi să-l vadă pe candidatul USR la prezidenţiale în metrou şi profită de ocazie pentru a face selfie-uri cu acesta. La Piaţa Victoriei, după ce îşi face loc în şirul indian de pe scările rulante, Barna se opreşte la un chioşc să-şi cumpere un covrig. Vânzătoarele nu par a şti cine este şi sunt confuze de hărmălaia din jur.

Dan Barna îşi cumpără covrigi FOTO Iulian Bîrzoi

Afară, acesta dă mâna cu aproape oricine îi iese în cale. Vânzătoarele de la florărie, corporatişti pe trotinetă, paznici sau tineri cu căştile în urechi. De departe, Barna are cel mai mare succes la semnături, le cere oamenilor să facă selfie cu el şi le mulţumeşte pentru sprijin. „Cu plăcere, dar eu am semnat pentru PLUS”, răspunde o roşcată. Pe stradă, o maşină de marfă aproape că se loveşte de o alta însă pune frână la timp şi atrage atenţia tuturor de pe trotuar. „Sigur l-au văzut pe Barna şi n-au mai fost atenţi la drum. Au zis „«uite-l pe Barna». «A meritat»”, chicotesc doi tineri userişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite