Poate Rusia să învingă NATO? Cum se pregătesc SUA pentru prăbuşirea Chinei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
armata rusia

Câte şanse are Rusia de a învinge armatele NATO? Nici una, crede Tom Nichols, profesor la National Security Affairs at the Naval War College. Dar întrebarea e pusă în mod greşit deoarece problema ţărilor occidentale nu este câştigarea războiului în sine cât posibilitatea ca Vladimir Putin să împingă Rusia într-un conflict militar fără să ţină seama de consecinţele acestuia.

Tom Nichols îl priveşte pe Vladimir Putin ca pe un nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, care este tributar modului învechit de a gândi despre Occident ca despre un sistem învechit şi slab. Tom Nichols consideră că sarcina Occidentului e de a-i opri pe ruşi înainte ca aceştia să treacă la o provocare directă a NATO, fapt care s-ar transforma inevitabil într-un dezastru global.

Este necesar, susţine Nichols, să se înlăture orice dubiu în capacităţile NATO de a face faţă unui conflict cu Rusia. Vremea Războiului Rece a trecut şi chiar dacă o parte din armamentul fostei URSS încă mai există, asta nu constituie o ameninţare care să sperie NATO. Este corect, spune Tom Nichols, că armata rusă este o armată mare, capabilă să producă multe victime omeneşti, dar acest lucru nu presupune şi capacitatea de a duce un război cu o forţă mai mare şi mai bine organizată în spatele căreia se vor alinia peste treizeci de state sau chiar şi mai bine.

Capacităţile militare ale Alianţei sunt în mod indiscutabil superioare celor de care dispune Rusia şi unul dintre cele mai bune exemple sunt forţele aeriene ale NATO care ar produce un adevărat dezastru pentru armata lui Vladimir Putin. Fără sprijin aerian, trupele ruseşti nu au nici o şansă de supravieţuire, indiferent ce acţiune de tip blitzkrieg ar întreprinde pe un teritoriu NATO. Mai mult chiar, Tom Nichols susţine că şi comandanţii ruşi ştiu acest lucru, iar posibilitatea de neutralizare a capacităţilor aeriene ale NATO nu vor fi la fel de uşor precum aruncarea în aer a unui avion de linie. (citiţi continuarea analizei pe TrendScan).

Cum se pregătesc Statele Unite pentru prăbuşirea Chinei

Partidul Comunist Chinez îşi trăieşte ultimele clipe de glorie. „Nu ştiu când se va prăbuşi, dar pot să vă spun că acest lucru nu este departe de a se întâmpla.” Este citatul aproximativ cu care Michael Auslin îşi începe articolul său din The Wall Street Journal. Plecând de la această expunere, Peter Mattis îşi construieşte propria sa teorie despre modul în care Statele Unite ar trebui să se pregătească şi să profite de o eventuală prăbuşire a regimului de la Beijing.

Prima soluţie pe care o vede analistul american este o permanentă cercetare şi planificare a momentului în care Partidul Comunist, privit ca o imensă forţă, va colapsa. Şi paşii imediaţi sunt o implicare mai vocală a SUA în sprijinirea discuţiilor referitoare la drepturile omului în China. În opinia sa, SUA nu pot pretinde că sunt de „partea bună a istoriei” dacă nu se implică în aceste chestiuni, chiar dacă situaţia în totalitatea ei nu se va reduce la această problemă.

În cei 66 de ani de când se află la putere, Partidul Comunist Chinez a încercat să dezmembreze toate organizaţiile societăţii civile care i se păreau periculoase pentru propria sa devenire. Unele organizaţii au fost infiltrate şi folosite, în timp ce altele au fost scoase în afara şegii şi trimise într-o zonă mai mult decât gri a activităţii publice. Organizaţiile civice şii persoanele care au ales să se opună în vreun fel regimului oficial au trebuit să îşi desfăşoare activitatea în ilegalalitate.

Al doilea punct în care SUA ar trebui să se pregătească, este conform lui Peter Mattis, construcţia unor baze de date exacte şi, pe cât posibil exhaustive, despre liderii politici chinezi, incluzând aici şi familiile, prietenii şi colaboratorii lor. Aceste informaţii sunt menite a fi folosite în momentul unei crize de proporţii cu scopul de a obţine avantaje strategice sau de a bloca financiar acţiuni periculoase.

În momentul prăbuşirii, se poate anticipa cu uşurinţă faptul că personaje importante politic vor încerca să găsească soluţii pe cont propriu şi posibilitatea de a influenţa decizii importante va fi dată de informaţiile care se strâng în acest moment. (citiţi continuarea analizei pe TrendScan).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite