Poate politicianul Cristian Buşoi, suspectat de plagiat, să conducă PNL?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Vineri, 5 mai 2017, domnul europarlamentar Cristian Buşoi, autorul unei teze de doctorat suspectată de plagiat, a anunţat că vrea să devină preşedintele Partidului Naţional Liberal. Aceasta este dovada cea mai clară că PNL nu este capabil să promoveze personalităţi publice a căror integritate este incontestabilă. Mai are vreo şansă PNL să se reformeze ca să câştige alegerile în bătălia cu PSD?

Criza internă a PNL este deja de prea lungă durată. Unii membri ai PNL vor în continuare să fie păpuşari care să manipuleze din umbră mascotele pe care le pun vremelnic în fruntea partidului în speranţa că vor nimeri reţeta perfectă. În ultimii ani au fost diverse experimente mai mult sau mai puţin fericite în fruntea PNL, ceea ce demonstrează criza de lideri politici prin care trece acest partid. Niciuna dintre doamnele care s-au perindat în fruntea PNL-ului nu au reuşit să se impună pe scena politică, nu au nici carisma necesară atragerii votului, nici capacitatea managerială pentru a conduce un partid care pluteşte în derivă pe scena politică din România.

PNL suferă de o criză cronică de lideri politici. Păpuşarii din PNL nu s-au străduit să formeze noi lideri pentru a nu-şi periclita scaunele. Este destulă ceartă pe scaune între cele două moaşe al partidului: vechiul PNL şi fostul PDL. Cât timp pepiniera de lideri în PNL funcţionează pe principiul relaţiilor personale, ca în toată România de fapt, şi nu pe principiul meritocraţiei, partidul este condamnat la moarte clinică.

PNL are urgent nevoie de lideri care pot unifica partidul şi au capacitatea de a atrage voturile. Este nevoie de lideri cu carismă, care pot prin discursul lor politic să atragă voturile. Poate domnul Buşoi, cu figura sa de intelectual inocent, să atragă voturile? Nu cred că are carisma necesară. Mai degrabă ar îndepărta şi electoratul pe care îl mai are PNL.

Este nevoie de lideri care au aptitudini manageriale, care pot coagula în jurul lor o echipă care poate guverna. Are domnul Buşoi aptitudini de lider? Are experienţă managerială? A condus măcar o primărie de oraş mare, în care să îşi dovedească abilităţile manageriale? Doar cu poza sa inocentă nu câştigă voturile românilor. Şi nici cu declaraţii războinice de paradă.

Ce a făcut domnul Buşoi în Parlamentul Uniunii Europene? Nici măcar o căutare pe Google despre activitatea sa ca europarlamentar nu mă convinge că este un lider, că are iniţiativă şi poate fi un bun manager politic.

Este domnul Cristian Buşoi o personalitate politică a cărei integritate este incontestabilă? A trecut mai mult de un an de când s-a discutat în presă despre suspiciunea de plagiat din teza sa de doctorat.

Cel puţin integritatea sa academică este contestată. În aceste condiţii, poate domnul Cristian Buşoi să conducă PNL spre victorie în alegerile parlamentare? Pe cine poate convinge un om a cărui integritate academică este contestată?

Să nu uităm că o mare parte a votanţilor PNL sunt intelectuali, pentru care integritatea academică este importantă în evaluarea unui personaj politic.

PNL nu îşi câştigă voturile pentru parlamentarii săi prin proiectele de guvernare, care sunt adesea doar de conjunctură pentru clientela politică, fără o viziune pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea României. PNL îşi adună voturile de la cei care nu vor PSD la guvernare. Probabil că domnul Buşoi şi păpuşarii din partid care îl susţin mizează pe sila pe care o acumulează românii în timpul guvernării PSD, pe erodarea PSD prin actul de guvernare şi speră astfel în câştigarea viitoarelor alegeri parlamentare.

Total greşit!

PNL are nevoie de lideri politici activi, capabili să coaguleze taberele din partid, capabili să ofere o alternativă la guvernare printr-un program de guvernare fiabil, nu de conjunctură.

Succesul USR la ultimele alegeri ar fi trebuit să fie o lecţie pentru PNL. Votanţii USR s-au săturat de clientelismul promovat de PNL, care a dovedit că, faţă de PSD, are doar altă culoare a steagului partidului, având de fapt acelaşi scop: guvernarea pentru clientela de partid. Deocamdată USR este în derivă din aceeaşi cauză; criza de lideri politici. Dacă nu se vor trezi la realitate şi nu vor depăşi orgoliile personale, cei din USR vor dispărea de pe scena politică şi poate fi o şansă pentru PNL să le ia voturile, nefiind o alternativă anti PSD.

Doar atât poate PNL, să mizeze pe sentimentele anti PSD pentru a ajunge la guvernare? Chiar nu este în stare PNL să promoveze lideri politici? Chiar nu este în stare PNL să elaboreze un program de guvernare eficientă, care să îl propulseze şi să îl păstreze la guvernare suficienţi ani, încât PSD să nu mai acumuleze voturi pe prostia PNL la guvernare?

Este domnul Cristian Buşoi, a cărui teză de doctorat nu dovedeşte nici integritate academică, nici competenţe ştiinţifice, un lider al PNL? Oare va scoate PNL un scor mai bun la viitoarele alegeri parlamentare cu domnul Cristian Buşoi la cârma partidului? Sau are domnul Cristian Boşoi astfel de aptitudini manageriale încât, la cârma PNL, va aduce partidul la un scor mai mic decât cel obţinut la alegerile locale pentru Primăria Bucureştiului?

Cine pariază pe domnul Cristian Buşoi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite