Poate fi oprită ordonanţa de amnistie şi graţiere? Ce soluţii are Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis are câteva pârghii legale de a pune beţe în roate ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea, pe care şi-au asumat-o public liderii PSD. Însă decizia finală e în mâinile tandmeului Tudorel Toader - Viorica Dăncilă. Iată care e traseul juridic al ordonanţei şi unde poate interveni şeful statului.

Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei şedinţă de guvern cu o zi înainte, tocmai pentru a încerca să blocheze ordonanţa de amnistie şi graţiere, clemenţa penală pregătită de PSD. Ca acoperire legală, şeful statului a invocat articolul 39 din Regulamentul privind procedurile la nivelul Guvernului. „Agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică autorităţilor publice interesate (...) cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului“, se arată în Regulamentul menţionat. Astfel, şeful statului ar putea semnala public faptul că ordonanţa de amnistie şi graţiere a fost pusă de Viorica Dăncilă pe ordinea de zi. Însă există o portiţă în favoarea PSD: pe lângă ordinea de zi clasică, stabilită din timp, la unele şedinţe mai apare şi o ordine de zi suplimentară, decisă cu câteva minute înainte de startul discuţiilor. Deci Guvernul ar putea evita cerinţa preşedintelui. De altfel, în ianuarie 2017, celebra ordonanţă de urgenţă 13 a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară.

Preşedinte-spectator

Potrivit unor surse politice, Guvernul nu are de gând să-l informeze pe şeful statului cu privire la viitoarele şedinţe de guvern, pe motiv că ordinea de zi se stabileşte pe ultima sută de metri, în funcţie de avizele care vin de la ministere.

Ce mai poate face Iohannis? Potrivit articolului 87 din Constituţie, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării şi asigurarea ordinii publice. În baza acestui articol a blocat Iohannis adoptarea Ordonanţei 13, în urmă cu doi ani, vorbind la şedinţa de guvern despre „cei doi elefanţi: amnistia şi graţierea“. Însă atunci a fost o decizie asumată de premierul Sorin Grindeanu, care a dat înapoi la presiunea preşedintelui. Acum, Viorica Dăncilă nu-i iese din cuvânt lui Dragnea, iar prezenţa lui Iohannis la şedinţa de guvern nu înseamnă blocarea automată a ordonanţei de urgenţă. „Chiar dacă prezidează şedinţa de guvern, preşedintele nu are niciun cuvânt de spus. Are doar un rol decorativ, de ceremonie. Cel mult, Iohannis poate să le bată obrazul, dar nu are nicio putere când vine vorba de adoptarea actelor normative“, a explicat, pentru Adevărul, avocata Elenina Nicuţ.

Există vreao altă cale prin care ordonanţa pe amnsitie şi graţiere poate fi blocată înainte de adoptare?„Nu. Odată publicată în Monitorul Oficial, produce efecte, chiar dacă e neconstituţională cap-coadă“, răspunde Elenina Nicuţ. Singura şansa ca această OUG să nu intre în vigoare este decizia politică, însă e greu de crezut că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sau premierul Viorica Dăncilă se vor opune ordonanţei care-l va scăpa pe Liviu Dragnea de puşcărie.

Ordonanţa de urgenţă privind graţierea şi amnistia a fost deja redactată de juriştii PSD, urmând să fie iniţiată de Ministerul Justiţiei şi adoptată de Guvern, ori în ultima şedinţă din 2018, ori la începutul lunii ianuarie, când România va prelua preşedinţia UE, susţin surse din PSD pentru Adevărul. Ordonanţa se va aplica pedepselor de până la 10 ani. Astfel, nu doar Liviu Dragnea va scăpa de închisoare, ci şi sfetnicul său Darius Vâlcov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite