Poate fi Catalonia un exemplu de secesiune pentru Ţinutul Secuiesc? Cum răspunde liderul UDMR Attila Korodi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Attila Korodi    Foto: Eduard Enea
Attila Korodi    Foto: Eduard Enea

Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a negat, la Adevărul Live, orice asemănare între referendumul declanşat de catalani pentru independenţă şi problema autonomiei Ţinutului Secuiesc. Korodi spune că minoritatea maghiară îşi apără identitatea în interiorul României, în timp ce catalanii nu se considerau minoritate a Spaniei, ci alt popor.

Adevărul: După referendumul din Catalonia, au apărut şi la noi scenarii legate de Ţinutul Secuiesc. Îşi va cere şi Ţinutul Secuiesc independenţa?
Attila Korodi: E o mare prostie. Situaţia din Cataloinia este total diferită. Nu are nico legătură cu realitatea comunităţii maghiare din România. Ceea ce se întâmplă în Catalonia, vă spun sincer,  pe noi ne afectează într-un mod profund negativ, pentru că a cere dreptul unei minorităţi etnice de a-şi conserva identitatea într-o ţară şi a crea o nouă ţară e o diferenţă de 180 de grade. Ceea ce cred catalanii despre viitorul lor este în totală contradicţie cu ceea ce credem noi despre viitorul nostru în România. Vă dau un singur exemplu. Noi suntem membri în Federaţia Europeană a Minorităţilor Etnice, unde tocmai catalanii nu sunt membri, pentru că ei nu se consideră minoritate etnică.

Se consideră alt popor.
Korodi: Din cauza aceasta, ce a putut să facă situaţia din Catalonia, într-o viziunea egoistă a mea, e că ne afectează negativ, pentru că ne otrăveşte dezbaterile.

În România se vorbeşte despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Iar drumul de la autonomie la independeţă, pentru unii, nu e foarte lung.
Korodi: Asta e păcat. Când  vorbeşti de autonomie, vorbeşti de isntrumente politico-administrative pentru o anumită regiune în cadrul unei ţări. Aţi văzut nunaţa, da? În cadrul unei ţări. E foarte important.

În cadrul României.
Korodi: Exact.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite