PNRR: întâi reformele, apoi banii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă cineva din conducerea statului îşi imaginează că mai poate păcăli UE se înşeală amarnic. Avem o lungă istorie în spate de eşecuri în absorbţia banilor europeni, din cauza corupţiei şi fraudelor cu fondurile europene.  După ce s-a fript de multe ori în privinţa banilor alocaţi României, UE se vede îndreptăţită să sufle şi în iaurt. Va da bani României abia după ce vede implementarea reformelor la care s-a angajat guvernul de la Bucureşti.

Vedem la tv miniştri care vând blana ursului din pădure. Vor fi crunt dezamăgiţi.

La ce s-a angajat România

Hotnews a obţinut Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern la Bruxelles pentru PNRR. Când citeşti această listă nu poţi crede că guvernarea actuală  poate îndeplini condiţiile şi obiectivele asumate. Deşi, ultima decizie a CJUE dă libertate mai mare puterii actuale în respectarea legislaţiei europene. Dar mai trebuie şi voinţa politică şi ignorarea intereselor electorale în favoarea dezvoltării României.

Maniera în care gândeşte actuala guvernare se poate reduce la „îi păcălim noi şi de data asta”. Ne facem că lucrăm, că îndeplinim reformele, dar interesele noastre electorale sunt mai importante. Îi dezamăgesc pe guvernanţi, dar de data asta nu mai funcţionează maniera aceasta de raportare la UE.

Pe de altă parte, România are nevoie acută de banii prevăzuţi prin PNRR, pentru a-şi reveni economic şi social după pandemia prelungită care a îngenunchiat multe state. Fără aceşti bani, toate proiectele şi reformele vânturate la tv de miniştrii guvernului Cîţu rămân vorbe în vânt. Iar pierderile electorale vor fi la fel de mari. Deja PSD creşte în sondaje, pe seama neputinţei actualei guvernări de a se ţine de promisiunile din Programul de guvernare. Iar acum trebuie să îndeplinească şi lista de angajamente în vederea primirii banilor din PNRR.

   Angajamente foarte greu de îndeplinit

   Cheltuielile publice cu salariile publice ca pondere din PIB sunt îngheţate la nivelul anului 2019 (ca prag maxim). Guvernul Cîţu a îngheţat veniturile la nivelul anului 2020. Acum trebuie să le reducă la nivelul anului 2019, adică la 9,7% din PIB. Deşi în 2020 au fost crescute semnificativ salariile, cel puţin în sectorul sanitar. Ce va face guvernul acum,  ia înapoi banii daţi medicilor?

 Elanul premierului Cîţu de a tăia sporurile, salariile şi pensiile nesimţite, salarii cumulate cu pensii de la stat, s-a topit în câteva săptămâni, după ce Orban i-a spus s-o lase mai moale, că pierd voturi. Dar voturile a milioane de pensionari se duc la PSD, pentru că guvernarea îi lasă pe majoritatea cu pensii insuficiente. Greu de făcut astfel de calcule. Dar UE nu face calcule electorale. Te ţii de angajamente, vezi banii. Altfel nu.

Conducerile companiilor publice sunt depolitizate şi profesionalizate în consecinţă. Adică guvernul trebuie să dea afară toţi politrucii, aflaţi în funcţii de conducere,  din clientele de partid şi să pună în loc profesionişti. Aş vrea să văd şi eu minunea asta, ştiind ce s-a întâmplat la Apele Române. Doar că România nu vede un cent din PNRR, dacă nu îndeplineşte şi astfel de condiţii.

Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare - nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu. Da, dar pensionarii îşi vor muta voturile la PSD. A luat în calcul guvernarea actuală această posibilitate?

Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei. Este correct acest angajament, dar ce facem cu principiul contributivităţii? Îl mai aplicăm?

Se elimină pensionarea anticipată. Vreau să văd şi eu cum va primi această prevedere personalul din MAI şi Justiţie

Asigurarea unui rol consolidat al Consiliului fiscal în privinţa deciziilor bugetare. Puterea a ignorat cu superioritate opiniile Consiliului Fiscal, condus de Daniel Dăianu. Va proceda la fel şi în continuare?

Introducerea unui nou sistem de recrutare pentru funcţionarul public superior care interzice politizarea funcţiilor.  Vaiii… Adică partidele nu-şi mai pot planta oameni din clientela politică, chiar afoni în domeniul respectiv? Aş vrea şi eu sa văd asemenea ispravă!

Introducerea de mandate limitate de timp pentru funcţiile de conducere din serviciul public. Adică să nu mai fie mandate pe viaţă, cum se întâmplă acum în multe instituţii, inclusiv în învăţământul superior. Vor fi limitate la două mandate? Iarăşi o minune să se întâmple aşa ceva!

O nouă strategie anticorupţie pentru creşterea prevenirii şi furnizarea de instrumente şi resurse adecvate entităţilor relevante.  Dle Orban, dacă Alexe şi Chirica nu pleacă din funcţiile de conducere în care au contact cu banul public, România nu vede bani din PNRR!

O creştere semnificativă a valorii veniturilor din infracţiuni şi a confiscării bunurilor ilegale.  Exact ce actuala conducere a ANAF şi Ministerului de Finanţe nu este în stare.

Revizuirea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Revizuirea trebuie să fie în acord cu ultima decizie a CJUE privind speţe ridicate din România.

Concluzii

Să nu ne amăgim. Această listă, din care am spicuit o mică parte, a fost alcătuită după întrevederi şi consultări cu oficiali UE. Este foarte dură şi cuprinzătoare, conţine exact măsurile de care politicienii noştri fug de multă vreme. De data asta au însă de ales: ori pun aceste măsuri în operă, ori nu văd un ban din PNRR. Iar speranţa că vor păcăli organismele UE este iluzorie. Mai mult, UE ne va spune: întâi măsurile şi apoi banii. Ce faceţi, stimaţi conducători?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite