PNRR, ne împrumutăm la maxim fără să ştim pentru ce

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Nu toate guvernele au aceeaşi putere. Întâmplarea face ca Guvernul Cîţu să fie unul istoric. Pentru că istoria e o suma de evenimente, cu plus sau cu minus. Iar Guvernul Cîţu ia decizii pentru 30 de ani. Planul National de Redresare şi Rezilienţă aruncă România în braţele prim-ministrului Florin Cîţu pe termen lung.

Aproximativ 25 de miliarde de euro vor plăti românii până în 2053 pentru partea de 15 miliarde de euro, împrumuturi accesate. Sunt bani pe care România vrea să-i împrumute peste cele 14 miliarde de euro granturi. Marea întrebare este ca să facem ce? Cum vom produce plus valoare mai performant, în ce ii investim ca să avem o economie mai profitabilă, iar oamenii să câştige mai mult şi să trăiască mai bine? Guvernul nu are răspuns. PNRR trebuia să fie un proiect de ţară pe termen mediu şi lung. Ce s-a trimis la Bruxelles e o listă de cheltuieli. Dar România îşi schimbă garderoba, nu-şi găseşte un loc în economia europeană. Cheltuim, nu investim. În cea mai bună variantă vom călători pe drumuri mai bune, dar vom avea mai puţin sau aceiaşi bani de carburant. Cu ce preţ?

Cu preţul supravegherii FMI şi al unor măsuri de îngheţare a veniturilor şi dilatare a impozitelor şi taxelor! Nu creşteri salariale, nu indexări de pensii, adio facilităţi în IT şi construcţii.

Unde se investesc banii pentru care datoria publică va depăşi 55% şi potrivit legii trebuie să îngheţăm veniturile oamenilor şi cheltuielile de asistenta socială? Care este investiţia profitabilă? Ce va produce România ca să fie capabilă să ramburseze aceste împrumuturi? Sunt întrebări pe care le adresez public de mai bine de 3 săptămâni. Nu sunt singurul. În schimb, nimeni nu a primit niciun răspuns.

Creşterea şi investiţia pas cu pas era cu siguranţă o strategie mai potrivită pentru o ţară cu grad scăzut de absorbţie a fondurilor europene, cu guverne incapabile să cheltuiască eficient banii publici, incapabile să pună în practică promisiunile grandioase de pe hârtie, împotmolite adeseori la stadiul de proiecte de fezabilitate şi consultanţă.

Mai grav, angajamentul echipei guvernamentale este de revizuire a sistemului de impozite şi taxe. Dintr-un sistem fiscal favorabil antreprenoriatului suntem pe cale să fim cocoşaţi de datorii pe o piaţă supraimpozitată şi neprietenoasă cu afacerile de orice fel. România e obligată la un plan pe 30 de ani. Dar Guvernul Cîţu şi-a făcut un proiect de încasări pe 1 an, maxim doi. Apoi? După noi potopul!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite