PNL înainte de Congres

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sunt candidaţii ce îşi vor disputa şefia PNL la congresul care va începe pe data de 17 iunie. Este vorba despre domnii Cristian Buşoi, Ludovic Orban şi – surpriză!-Viorel Cataramă. Viorel Cataramă – reloaded! Viorel Cataramă care nu va dansa nici măcar o seară.

E cum nu se poate mai interesant că toţi trei provin din vechiul PNL, însă doar unul singur este puternic susţinut de aripa vechilor pedelişti. E vorba despre o realitate ce va conta mult în desemnarea învingătorului, dar care este relevantă şi pentru faptul că fuziunea PNL-PDL ,începută cu mai bine de doi ani în urmă, nu este nici azi pe deplin încheiată. Falii există însă mai multe în interiorul PNL, printre care cea mai evidentă este aceea dintre organizaţiile judeţene din feluritele provincii istorice ale ţării- una vor cei din Transilvania, poate mai coloraţi portocaliu, alta cei din Muntenia sau Moldova. Unii observatori politici socotesc că dl. Cristian Buşoi, cel în sarcina căruia cad multe dintre responsabilităţile, nedecontate, eşecului la nivelul municipiului Bucureşti din alegerile locale din primăvara trecută, ar fi o soluţie mult mai conformă necesităţii de modernizare şi europenizare a partidului, dar şi reintroducerii unei ordini şi a unui sentiment al recunoaşterii ierarhiei în decizie. Sentiment şi deprindere pierdute în vremea în care PNL a fost condus de d-na Alina Gorghiu. Asta în vreme ce dl. Ludovic Orban ar însemna cantonarea la nivelul unui model de funcţionare politică la nivelul şi în specificul anilor 90.

Greu de spus câtă dreptate au analiştii, mai cu seamă cei ce socotesc că ambele soluţii sunt la fel de rele (a se vedea analiza lui Dan Tăpălagă), dificil de aproximat rezultatul votului care, probabil, va avea loc la finele Congresului. Sigur mi se pare un singur lucru. Şi anume că ceea ce se va întâmpla în PNL în cursul zilei de 17 iunie va fi decisiv pentru viitorul partidului. Mai pe şleau spus PNL se află în faţa Congresului supravieţuirii. 

Fără doar şi poate e foarte important cine va fi ales să conducă PNL în următorul interval de timp. Este clar pentru orice om cât de cât lucid că lupta se va da între necharismaticul domn Buşoi şi exoticul domn Orban, multimilionarul Viorel Cataramă neavând nici cea mai mică şansă. Numele viitorului preşedinte al PNL va fi cel mai relevant indiciu în privinţa unei posibile înscrieri în cursa pentru preşedinţi a d-lui Klaus Iohannis din postura de candidat susţinut politic de acest partid.

Însă la fel de importanţi pentru viitorul formaţiunii sunt cei ce urmează să fie aleşi în forurile ei de conducere. Or, din acest punct de vedere lucrurile nu par să stea tocmai bine. Sunt tot mai multe indicii că mulţi dintre cei ce au contribuit, care şi-au pus semnătura decisivă pe operaţiunea de tip kamikadze de pe urma căreia PNL este astăzi ceva asemănător unui tren tras pe o linie moartă, nu sunt deloc dispuşi să părăsească prim-planul. Or, în astfel de condiţii PNL va rămâne pe mai departe un partid neatractiv nu doar pentru posibili noi membri (chiar, cine mai bate azi la uşa PNL, câţi noi membri are partidul din ianuarie încoace?), ci şi pentru electorat.

Dacă la Congresul de la mijlocul lunii iunie nu se va tăia în carne vie, nu se vor arăta adevăraţii vinovaţi, nu li se va cere să îşi asume cu toată responsabilitatea, nu numai să mimeze asumarea eşecurilor electorale din iunie şi decembrie 2016,  adică să facă un pas în spate, tare mi-e teamă că la viitoarele confruntări electorale PSD va câştiga pur şi simplu  prin neprezentarea adversarului.

      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite