PNL vrea modificarea legii CCR. Ce noi atribuţii ar avea Curtea Constituţională dacă proiectul ar fi votat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii vor atribuţii noi pentru CCR. Foto: Inquam/ George Călin.
Liberalii vor atribuţii noi pentru CCR. Foto: Inquam/ George Călin.

PNL a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii CCR, principala schimbare pe care o doresc liberalii fiind sesizarea din oficiu a Curţii Constituţionale în cazul în care se adoptă o Ordonanţă de Urgenţă.

60 de deputaţi şi senatori liberali au depus marţi, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă prin care încearcă modificarea şi complerea legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Astfel, potrivit formei propuse de PNL, la articolul 11 al textului legislativ se introduce litera e) care presupune sesizarea din oficiu a CCR în cazul adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă.

„e) verifică, din oficiu şi de îndată, îndeplinirea criteriilor privind constituţionalitata urgenţei invocate pentru emiterea ordonanţei de urgenţă, anterior depunerii acesteia la Camera parlamentară competentă şi transmiterii spre publicare către Monitorul Oficial. Guvernul României transmite de îndată Curţii Constituţionale ordonanţa adoptată, însoţită de nota de fundamentare. Sesizarea Parlamentului cu ordonanţa de urgenţă cuprinde imperativ şi hotărârea Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, privind constituţionalitatea urgenţei care a justificat adoptarea acesteia”.

În expunerea de motive se arată „necesitatea introducerii unei căi de control a constituţionalităţii motivelor invocate de Guvern în justificarea urgenţei adoptării unei OUG”.

„Jurisprudenţa constituţională este bogată în exemple de neconstituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă din cauza motivelor invocate ca temei pentru justificarea urgenţei în adoptara unor ordonanţe.”

Totodată, la baza argumentării liberalilor stă „apărarea statului de drept”, „înlăturând abuzul de drept săvârşit de Guvernul României care în mod excesiv, utilizează un instrument normativ excepţional ca modalitate de legiferare pe cale ordinară”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite