PNL depune un proiect un proiect de lege prin care cere desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Naţional Liberal urmează să depună un proiect legislativ prin care speră so obţină desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţe, a anunţat luni prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Un proiect asemănător a fost depus vineri şi de către USR.

„Am decis astăzi în şedinţa Biroului Executiv să depunem un proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, adică să anulăm această lege care a fost creată ca instrument politic de către cei din PSD-ALDE împotriva tuturor celor care au declanşat anchete împotriva corupţilor în ultimii ani de zile. Comisia de la Veneţa, Comisia Europeană, GRECO, au criticat în termeni foarte duri înfiinţarea acestei secţii speciale”, a declarat Raluca Turcan, după şedinţa Biroului Executiv al PNL de luni, potrivit Mediafax.

Aceasta a motivat că prin activitatea Secţiei, România riscă aplicarea articolului 7 din Tratatul UE, şi l-a criticat pe Tudorel Toader că „ignoră” unele prevederi din Constituţie.

„Prin menţinerea acestei secţii există pericolul ca România să sufere consecinţele activării articolului 7 din tratatul Uniunii Europene. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, asta spune Constituţia României. Din nefericire Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituţională, ignoră tocmai aceste prevederi importante ale Constituţiei”, a mai subliniat Turcan.

Liberalul a mai menţionat că magistraţii ar trebui sancţionaţi de CSM sau Inspecţia Judiciară în cazurile de abuz.

„Dacă un procuror sau un judecător săvârşesc abuzuri, atunci acestea trebuie sancţionate de către CSM şi Inspecţia Judiciară. În felul acesta facem un apel şi către aceste instituţii să revină la rolul constituţional în baza căruia acestea funcţionează Tot ce înseamnă abuz al judecătorilor şi procurorilor să fie anchetat de către organismele acestea cu rol contituţional pentru sancţionarea faptelor de corupţie, oriunde acestea se află şi în acelaşi timp pentru a proteja independenţa şi imparţialitatea instituţiilor din justiţie”, a declarat Turcan.

O propunere similară a fost depusă vineri şi de către 27 de parlamentari USR, care, pe lângă desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, cer şi eliminarea prevederii potrivit căreia preşedintele poate refuza doar o singură dată numirea şefilor la DNA, DIICOT şi Parchetul General.

Săptămâna trecută, Secţia de anchetare a magistraţilor aa chemat-o la audieri pe Laura Codruţa Kovesi, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în urma unei sesizări depuse de Sebastian Ghiţă anul trecut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite