PNL şi USR-PLUS îşi pun propriii oameni la TVR, Radio România şi CNA. Cine sunt noii şefi ai instituţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL şi USR-PLUS şi-au împărţit funcţiile frăţeşte. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
PNL şi USR-PLUS şi-au împărţit funcţiile frăţeşte. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Coaliţia a demis şefii puşi la TVR şi Radio România de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, fiind propuşi ca interimari jurnalişti asumaţi de PNL şi USR-PLUS. În plus, validarea noilor membri ai CNA va duce la schimbarea majorităţii şi din această instituţie.

Actuala Putere din Parlament a schimbat conducerile Televiziunii Române (TVR) şi Radio România, după patru ani în care cele două instituţii au fost conduse de Doina Gradea şi Georgică Severin (fost senator PSD), în urma respingerii rapoartelor de activitate pe 2017, 2018 şi 2019 ale celor două instituţii. Interimatul, adică maximum şase luni, va fi asigurat de Ramona Săseanu (redactor al TVR Craiova), la Televiziunea Română, şi Liviu Popescu, la Radio România, aceştia trecând fără emoţii la votul din plenul reunit..   

Anunţul privind propunerea Ramonei Săseanu pentru interimatul de la TVR i-a luat prin surprindere până şi pe liderii PNL. De altfel, potrivit unor surse participante, vicepreşedintele Florin Roman a întrebat în şedinţa liberală cine o susţine, adică organizaţia judeţeană, dar nu a fost lămurit de Orban. Săseanu a fost prezentată iniţial în media drept o persoană susţinută de deputatul de Dolj Nicolae Giugea. Însă potrivit surselor „Adevărul”, pentru înscăunarea acesteia la TVR a pledat deputatul Gigel Ştirbu, vicepreşedinte PNL, cel care le-a povestit colegilor că e o profesionistă şi că aceasta a dus lupte crâncene cu PSD-ul condus de Lia Olguţa Vasilescu în judeţul Dolj. Însă aceasta nu a dus lupte doar cu PSD, ci şi cu USR-PLUS, în spaţiul public fiind mai multe atacuri ale acesteia la adresa liderilor locali ai formaţiunii conduse de Barna şi Cioloş.

Tot Săseanu a fost în centrul unui scandal politic după ce a publicat în campania de la locale un sondaj atribuit IMAS, în care Nicolae Giugea era dat umăr la umăr cu Olguţa Vasilescu, dar care era fals. De altfel, IMAS a ameninţat că e posibil să o dea în judecată, potrivit unui comunicat din septembrie 2020.

Dan Barna s-a impus în faţa lui Cioloş

Omul susţinut de USR-PLUS pentru interimatul la Radio România, Liviu Popescu, a fost producător BBC România la Londra între 1999 – 2002, după care a lucrat ca editor de ştiri la Prima TV, Realitatea şi Televiziunea Publică. La TVR a fost timp de un an redactor-şef, iar ulterior s-a ocupat de procesul de digitalizare a ştirilor din televiziunea publică. Înainte de a fi uns interimar, Liviu Popescu lucra în mediul privat, având o firmă de consultanţă în comunicare strategică.

20.000 de lei va încasa lunar noua şefă a TVR

Popescu a fost susţinut intens de Dan Barna, noul şef interimar la Radioul public fiind preferat în dauna lui Gabriel Basarabescu, jurnalist care avea susţinerea lui Dacian Cioloş. Noua şefă a TVR va încasa lunar circa 20.000 de lei, în timp ce noul preşedinte şi director-general al Radioului public va avea o leafă lunară de aproximativ 21.000 de lei.

CNA, deblocat după trei luni

Parlamentul a votat şi validarea a patru noi membri pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului: Dorina Rusu, Valentin Jucan, Ionel Palăr şi Mircea Toma. Propunerile au venit din partea Administraţiei Prezidenţiale, a Guvernului şi a Parlamentului. Activitatea CNA era blocată de la începutul lunii februarie, când expiraseră mandatele a patru din cei 11 membri ai instituţiei. Legea de funcţionare şi organizare a CNA prevede că pentru a putea fi ţinută o şedinţă a entităţii, trebuie să fie prezente cel puţin opt persoane, iar pentru a fi adoptată o decizie sunt necesare cel puţin şase voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al membrilor CNA. În ceea ce priveşte banii primiţi de un membru al CNA, acesta încasează aproximativ 9.000 de lei lunar. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului are rang de ministru şi un salariu pe măsură, adică încasează lunar în mână circa 13.500 de lei. Surse din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că favorită pentru şefia CNA este Cristina Pocora, fost deputat PNL şi membru al Consiliului din noiembrie 2018.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite