USL se pregăteşte să moară. USD se încălzeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu l-a pus pe Victor Ponta să aleagă între Klaus Iohannis şi Dan Voiculescu. Liberalii din teritoriu atacă USD, iar vicepremierul Liviu Dragnea le arată uşa. Unii analişti politici cred că USL va rezista, alţii, dimpotrivă, aud cântecul de lebădă al alianţei.

Pe zi ce trece, situaţia din USL devine tot mai tensionată. Când toată lumea aşteapta rezultatul negocierilor dintre PNL şi PSD pe viitoarea structură a Guvernului, Crin Antonescu i-a transmis joi după-amiază, lui Victor Ponta, din străinătate, să aleagă între Klaus Iohannis şi Dan Voiculescu dacă mai vrea ca USL să să rămână în picioare.

„Un singur lucru trebuie să fie clar şi pentru Victor Ponta, şi pentru Ilie Sârbu, şi pentru Daniel Constantin, şi pentru toată lumea: PNL a format alianţa în anumite condiţii şi a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare se înşală. Ponta trebuie să aleagă între Klaus Iohannis şi presiunile domnului Voiculescu asupra sa de a inventa funcţii de vicepremier cu PC“, a fost mesajul lui Crin Antonescu către partenerul său, Victor Ponta, declaraţie transmisă la B1TV.

Mesajul anti-PC a fost întărit şi de Klaus Iohannis, mâna dreaptă a lui Crin Antonescu în PNL. „Nu acceptăm ca PNL şi PC să fie pe picior de egalitate. PSD trebuie să aleagă între noi şi ei!“, a avertizat, de la Sibiu, Iohannis. De partea cealaltă, premierul spunea, joi dimineaţă, în termeni blânzi, că nu-şi doreşte ruperea USL. „Vreau în acelaşi timp să fim toţi la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-masa, iar seara unii să fie în opoziţie, deoarece aşa s-a întâmplat în cazul CDR şi al Alianţei D.A. şi lucrurile nu s-au terminat cu bine“, a spus liderul PSD.

USD, ca “Abidas şi Mike“

În aceast curent al declaraţiilor tăioase au intrat şi liberalii din linia a doua. Senatorii PNL de Bihor Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au catalogat, plastic, alianţa USD drept o „chinezărie politică“. „Modul în care strategii PSD au gândit această chinezărie, acest plagiat ieftin, îmi ridică semne de întrebare. Să crezi că vei câştiga alegerile făcând ce fac chinezii cu Abidas şi Mike e jenant. Prin asta vor să păcălească probabil babele de la ţară. Această mutare cu USD este încă un pas pentru a forţa ruperea USL, este o mitocănie pe faţă, vor să sufle sigla USL şi nici nu le e ruşine de asta“, au tunat liberalii din Bihor într-o conferinţă de presă.

„Daţi-ne afară, domnule Dragnea!“

Replica PSD a venit din partea lui Liviu Dragnea, care le-a arătat, discret, uşa opoziţiei. „Sper ca liberalii să nu dorească ruperea USL, dar dacă vor, să o facă, Doamne, iartă-mă!, mai repede, pentru că deja trec zilele şi sunt decizii importante de luat“, a reacţionat Dragnea.

Vicepremierul le-a reamintit liberalilor că trebuie să-şi trimită noii miniştri în Guvern. „Până la urmă, dacă colegii de la PNL nu acceptă propunerea premierului, propunerea noastră, înseamnă că rămânem cu această structură a Guvernului şi vor trebui să propună miniştri pe actualele portofolii ministeriale. Dacă nu o să dorească lucrul ăsta, sigur că putem ajunge la orice“, a completat Dragnea.

Liberalii au avut imediat o replică pentru Dragnea, prin vocea lui Stelian Dolha, lider PNL Bistriţa Năsăud. „Daţi-ne afară de la guvernare, dacă nu mai aveţi nevoie de noi, dar, domnule Dragnea, domnule ministru, spuneţi-le românilor asta! Ieşiţi, aveţi curaj şi spuneţi că nu mai aveţi nevoie de noi“, a spus, răspicat, Stelian Dolha.

PSD are majoritate fără PNL

Noua alianţă dintre PSD-UNPR şi PC i-ar putea lăsa oricând pe liberali în afara guvernării, pentru că, în acest moment, USD are, alături de minorităţi, majoritate la Camera Deputaţilor şi mai are nevoie de doi senatori pentru a avea majoritate şi la Senat.

Însă problema majorităţii absolute poate fi rezolvată cu ajutorul UDMR (partid aflat în relaţii cordiale cu PSD), care aşteaptă numai un semn pentru a intra la guvernare. De altfel, social-democraţii l-au ameninţat pe Crin Antonescu că l-ar putea schimba din funcţia de preşedinte al Senatului dacă nu-l acceptă pe Daniel Constantin ca vicepremier. „Nu merge cu mine această ameninţare. Poate cred că ameninţatul se sperie şi zice <<Au!>>. Ei poate cred că mă înscriu în Partidul Conservator. Nu am acest post din partea domnului Sârbu sau a domnului Voiculescu“, a replicat Antonescu.

Iohannis, sperietoare pentru PSD

Liderii PSD n-au primit foarte confortabil desemnarea lui Klaus Iohannis pentru fotoliul de vicepremier şi încearcă să reducă din prerogativele acestei funcţii. Conform unor surse politice, PSD se teme ca Iohannis să nu-i ia locul lui Crin Antonescu în cursa pentru alegerile prezidenţiale.

De altfel, ultimul sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ relevă faptul că Iohannis îi suflă în ceafă lui Antonescu şi, în plus, se pliază perfect pe aşteptările românilor. Potrivit cercetării sociologice, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%).

Klaus Iohannis corespunde acestui tipar, pentru că este de dreapta, doar de curând intrat într-un partid şi relativ tânăr în politică. „Eu văd deja un conflict între Iohannis şi Dragnea. Ce a încercat domnul Dragnea să facă prin descentralizare nu este compatibil cu ce a făcut Iohannis la Sibiu“, avertizează Alina Mungiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite