Iohannis păstrează suspansul candidaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis Foto: Mediafax
Klaus Iohannis Foto: Mediafax

DÂRZENIE Liberalii vor anunţa luni, 21 iulie, numele celui care va purta stindardul PNL în lupta pentru Cotroceni. Cele mai mari şanse le are chiar Klaus Iohannis, care până luni trebuie să lupte pe două fronturi pentru a-şi consolida puterea în partid.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat ieri că luni, 21 iulie, se va afla numele prezidenţiabilului liberal, care va fi votat de către Delegaţia Permanentă.  Între timp,  Iohannis are de îndeplinit două misiuni: pe de o parte, este nevoie să îşi asigure voturile necesare în Delegaţia Permanentă, iar de cealaltă parte, negociază intens fuziunea cu democrat-liberalii şi se străduieşte să atragă forţe proaspete în partid.   

Antonescu şi Iohannis, în Război Rece

Votul de luni, din cadrul Delegaţiei Permanente, se va baza pe rezultatele cercetărilor sociologice, însă este foarte probabil să fie, aşa cum a subliniat Antonescu în repetate rânduri, în special unul politic.  În acest context, Klaus Iohannis nu îşi permite să se bazeze pe rezultatele sondajului, ci se străduieşte să îşi asigure susţinerea necesară. Primii paşi i-a făcut în urma Congresului, când şi-a plasat apropiaţii în poziţii-cheie în cadrul partidului, iar în prezent este nevoit să îl izoleze pe competitorul său, Crin Antonescu.

De exemplu, luni, întrebat fiind de ce Antonescu nu face parte din comisiile de negociere privind fuziunea cu PDL, Iohannis a răspuns, subtil, că liberalii nu au nevoie de prezenţa sa.

„Îmi amintesc că, parcă, s-a retras de peste tot. Îmi amintesc şi că s-a răzgândit. Nu mi s-a părut necesar ca preşedintele care s-a retras de la conducerea partidului să facă parte din comisia de negociere, dar tot prieteni rămânem, chiar şi cu mici înţepături“, a spus el. De altfel, la şedinţa de ieri a Delegaţiei Permanente, Antonescu a fost printre primii liberali care au părăsit lucrările, însoţit doar de amicul său fidel, Radu Zlati.

Unul vine, altul pleacă

Pentru a-şi întări sprijinul în PNL, Iohannis a adresat, deocamdată, o invitaţie tuturor celor care au părăsit partidul şi i-a asigurat că îi va reprimi cu braţele deschise. Între timp, însă, PNL a cooptat în rândurile sale un fost membru PMP, Sergiu Diacomatu. Atanasiu a fost cel care l-a prezentat pe Diacomatu drept un om politic performant şi a subliniat că a fost propus datorită performanţelor sale electorale din campania pentru europarlamentare.

„Nu ne-am propus să luăm liderii PMP. Domnul Diacomatu nu a avut o funcţie înaltă, dar, dacă aţi observat, la Congresul PNL, preşedintele partidului a făcut un apel către toţi cei care simt liberal să ni se alăture“, a justificat Atanasiu propunerea.

În acelaşi timp, deputatul PNL Constantin Gălan a anunţat că demisionează din funcţiile deţinute în partid, sub pretextul unor nemulţumiri pe care le are la nivel local. Întrebată cum vor fi gestionate aceste situaţii, purtătoarea de cuvânt a partidului, Alina Gorghiu, a răspuns că Iohannis a desemnat şi un  reprezentant pentru relaţia cu grupurile parlamentare, care să negocieze pe viitor cu liberalii supăraţi, în persoana vicepreşedintelui Dan Motreanu.

Predoiu, singur din partea PDL

PNL si PDL vor funcţiona ca partid cu conducere unitară abia din anul 2017, se arată în proiectului de statut al viitorului partid care ar trebui să rezulte dintr-o fuziune. Statutul ar urma să se aplice din 2015, motiv pentru care în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 liberalii si democrat-liberalii urmează să intre ca alianţă electorala, deci nu ca partid nou inregistrat la tribunal.

Invitat la Adevărul Live, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul PDL, a vorbit despre paşii care urmează să fie făcuţi în vederea fuziunii.

„În plan politic, o alianţă care să contureze o platformă politică până la prezidenţiale. După alegeri, se va realiza ceea ce discutăm încă de acum. Lucrurile sunt puse pe un făgaş. Există cele două foruri care vor decide, fără îndoială. Paşii sunt clari: elaborarea documentelor viitorului partid, apoi alianţa pentru candidatura prezidenţială, desemnarea candidatului unic şi, în paralel, desemnarea procedurilor juridice pentru fuziune“, a spus Predoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite