PNL stă pe un butoi cu pulbere înainte de Consiliul Naţional. Cine sunt contestatarii conducerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, Marian Petrache şi Vasile Blaga. FOTO Mediafax
Ludovic Orban, Marian Petrache şi Vasile Blaga. FOTO Mediafax

Tensiunile între taberele din PNL sunt din ce în ce mai evidente cu doar o săptămână înainte de Consiliul Naţional, eveniment la care vor veni 1.500 de liberali din toată ţara pentru a discuta despre criteriile şi procedura de selecţie a candidaţilor pentru europarlamentare, dar unde ar putea să se pună şi problema unui eventual congres în următoarele luni.

Unul dintre liderii grei ai PNL, Marian Petrache, a vorbit de necesitatea unui congres şi în ultima şedinţă a conducerii liberale, când a subliniat că trebuie văzut dacă preşedintele Ludovic Orban se mai bucură de încrederea partidului şi l-a criticat deschis pe Vasile Blaga, fost copreşedinte PNL, pentru că i-a convocat în urmă cu o săptămână pe foştii PDL-işti la o şedinţă cu uşile închise.

„E o gafă ce a făcut Blaga. E e nevoie de congres pentru clarificarea doctrinară“, a afirmat Marian Petrache, vicepreşedinte al PNL care se află la cuţite cu Vasile Blaga de mai mulţi ani, potrivit unor surse politice. Petrache ar putea primi sprijinul mai multor şefi de organizaţii judeţene care urmăresc îndepărtarea lui Orban de la şefia PNL. Printre cei pe care ar putea să se bazeze Petrache ar fi Tinel Gheorghe, Gigel Ştirbu, Cristian Buşoi sau Iulian Dumitrescu, ultimul fiind în echipa lui Orban la congresul din iunie 2017. „Tabăra nemulţumiţilor dă pe surse că 25-30 de lideri de filiale ar fi semnat pentru congres, dar de fapt au 11-12 semnături până acum“, au declarat surse din PNL pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, surse liberale susţin că Iulian Dumitrescu ar fi purtat o discuţie cu Vasile Blaga în care i-ar fi cerut susţinerea pentru îndepărtarea lui Orban, dar Blaga nu i-a dat niciun răspuns.  De altfel, Blaga şi-a adunat în jurul său greii PDL şi ar fi mai preocupat de impunerea pe lista pentru europarlamentare a cât mai multor foşti PDL-işti, printre aceştia fiind chiar el, care sunt susţinuţi de organizaţii cu rezultate, dar şi de pregătirea celor două rânduri de alegeri din 2019: europarlamentare şi prezidenţiale. 

Tensiuni şi printre foştii PDL-işti

Însă, nici în rândul foştilor PDL-işti nu e pace. Gheorghe Falcă, vicepreşedinte al PNL, agită spiritele în încercarea de a prinde un loc pe lista eligibililor la europarlamentare. Acesta s-a lansat în atacuri mai ales la adresa preşedintelui Ludovic Orban,  dar şi a secretarului general al PNL, Robert Sighiartău, unul dintre cei mai apreciaţi tineri din partid.

„Falcă dă din coate pentru că vrea să plece pe un salariu bun la Bruxelles şi îşi face duşmani atât în vechiul PNL, dar şi în fostul PDL. L-a atacat de mai multe ori şi pe Sighiartău, cu toate că acesta a reuşit să continue treaba lui Ilie Bolojan ca secretar general şi să scape PNL de datorii. Nu cred că oamenii care ţin la organizarea partidului, cum sunt Blaga sau Flutur, o să vadă cu ochi buni ce face Falcă şi nu-l vor ajuta să prindă lista. Organizaţia lui nu mai e printre cele mai puternice din ţară“, a declarat un vicepreşedinte al PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite