PNL s-a legat singur la mâini şi la picioare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheiem o săptămână dezastruoasă din punct de vedere politic pentru PNL şi preşedintelui partidului, d-l Ludovic Orban. Probabil cea mai proastă din momentul în care, în decembrie 2016, peneliştii s-au aflat în situaţia de a constata că neinspirata preşedinţie a doamnei Alina Gorghiu i-a plasat în vecinătatea dezastrului.

Nu am în vedere când spun şi scriu asta doar umilirea fără precedent, măcelărirea la propriu de care au avut parte în aşa-zisele comisii de specialitate ale Parlamentului nefericitele persoane ce ar urma să facă parte din viitorul guvern Orban 2, ci îndeosebi faptul că devine din ce în ce mai clar că nici măcar nu mai poate fi vorba despre alegeri anticipate. Chiar dacă avizul respectivelor Comisii parlamentare este unul pur consultativ, nu e tocmai de colea ca doar 4 dintre miniştrii propuşi să le primească avizul. Şi, din păcate, unii dintre ei chiar nu îl meritau. Cap de listă doamna Monica Anisie de la Educaţie şi dl. Bogdan  Gheorghiu, fost otevist rătăcit pe la Cultură, mai vid cultural şi mai nepriceput în domeniu chiar decât pesediştii Lucian Romaşcanu şi Daniel Breaz împreună.

Mai grav este însă faptul că PSD a obţinut  respingerea în Senat în OUG referitoare la modalitatea de desfăşurare a alegerilor anticipate, că a anunţat ferm că va încerca acelaşi lucru şi în Camera Deputaţilor şi că are toate şansele de reuşită, dar şi că nici nu va lua parte la votul de învestitură  a Executivului a cărui cădere şi-ar fi dorit-o peneliştii. Ceea ce înseamnă că învestirea va avea loc la un Sfântu-Aşteaptă care e totuşi posibil să vină însă  foarte târziu. Undeva, în martie.

Or, în ritmul acesta cea de-a treia cădere, programată, a guvernului liberal de abia dacă se va putea produce în buza lui aprilie fapt care echivalează cu înmormântarea ideii de alegeri anticipate.

Ce înseamnă asta? Că PNL-ului nu i-a ieşit nici măcar o singură socoteală.  Nici cea referitoare la alegeri locale în două tururi, nici cea care avea în vedere organizarea de alegeri anticipate. Toate acestea socoteli greşite şi iluzii pierdute- nu, PNL nu are nici o scuză şi în zadar invocă acum o Constituţie prost făcută pentru că ştia bine care e situaţia- adăugându-se  altor eşecuri. Enumăr în cele ce urmează doar câteva.

Zilele trecute, CCR a declarat neconstituţională ordonanţa care prevedea interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Şi ce mare tam-tam a mai făcut conducerea PNL pe acest act despre care existau însă toate indiciile că nu are nici cea mai mică şansă de a se transforma în realitate. Este foarte posibil ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu legea care ar fi adus cu sine înmormântarea pensiilor speciale. Faptul că PSD a votat-o cu un entuziasm suspect trebuia să îi pună pe penelişti în gardă. Totul nu a fost decât o capcană în care au căzut cu brio. Şi nu ştiu dacă îşi vor putea scoate eşecul la vopsea declarând  că ei au vrut, dar nu s-a putut. Neputinţa aceasta are o cauză. În lipsa de prevedere a PNL. Impresia că îşi poate permite orice. Că preşedintele Iohannis este un semizeu aşa că i se îngăduie totul şi i se îndeplineşte orice dorinţă.

 Orice s-ar spune sunt totuşi mult prea multe situaţiile în care guvernarea PNL s-a văzut lăsată cu buzele umflate. Şi mult prea multe ocaziile în care s-a dovedit că respectiva guvernare şi-a supraevaluat şansele. 

Calculele greşite ale PNL ca şi cele ale preşedintelui Iohannis  vor avea costuri serioase. În primul rând, e din ce în ce mai limpede că ţara va fi administrată multe luni de acum încolo, adică până după alegerile parlamentare la termen care vor avea loc în cel mai bun caz la sfârşitul lunii noiembrie, de un guvern interimar. Îndrituit să rezolve doar problemele curente.  Ce înseamnă  asta? Că în fruntea ministerelor se vor afla exact aceleaşi persoane, bune, rele, care au făcut parte din guvernul Orban 1, numai că înzestrate cu puteri decizionale mult limitate faţă de cum stăteau lucrurile înainte de moţiunea de cenzură. Pe care PNL-ul a căutat-o cu lumânarea.

În al doilea rând, România este percepută drept instabilă politic. Ceea ce se va deconta şi în dobânzile cu care dl. Florin Cîţu va realiza viitoarele împrumuturi. Probabil că românii vor trebui să plătească un euro mai scump pe zi ce trece şi asta se va reflecta negativ în cheltuielile lor zilnice. Vineri euro a ajuns la un maxim istoric de 4, 8 lei pentru un euro. Iar d-na Raluca Turcan, vicepremierul cu veleităţi de Mioriţă , nu tace şi are impertinenţa de a declara că asta nu ar avea nici o legătură nici cu prostul mers al economiei, nici cu criza politică în care ea şi partidul ei au aruncat ţara. I

În al treilea rând, este indubitabil că, în loc să crească electoral, PNL îşi va vedea diminuate procentele în opţiunile alegătorilor.  Iar această diminuare va fi în favoarea PSD care deja este în situaţia de a-şi vedea stopată căderea. Sigur, cei dezamăgiţi de PNL nu vor migra în zona PSD, însă nu prea cred nici că vor decide să se orienteze către zona USR-PLUS. Din ce în ce mai dezamăgitoare. Mai degrabă, vor prefera soluţia absenteismului. Adică vor face exact ceea ce îşi doreşte PSD. Să ne reamintim că zdrobitoarea victorie a social-democraţilor, recte a lui Liviu Dragnea la alegerile parlamentare din decembrie 2016 exact de absenteism a fost favorizată.

Va găsi PNL soluţia la această situaţie imposibilă? Deocamdată se vede legat la mâini şi la picioare. Grav e că s-a legat singur. Chiar şi-a adus şi sfoara de acasă. Şi a adus atât de multă încât ne-a legat cu ea şi pe noi, cei care doar am comis greşeala de a crede în capacitatea lui.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

 

 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite