PNL, război pe faţă cu Justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile recente ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis răni vechi în rândul liberalilor, liderul partidului, Crin Antonescu, acuzând atât DNA, cât şi ANI, de faptul că îşi îndreaptă acţiunile exclusiv către PNL.

„Nu întâmplător, ANI nu are altă activitate, de un an, decât PNL. Nu întâmplător, cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, Nelu Iordache nu îşi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de  cei care le-au încheiat.“, a declarat Antonescu, furibund. Liderul liberal a continuat, insinuând că relaţia conflictuală cu şeful statului ar fi motivul din spatele acestor anchete: „PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său“.

O serie de coincidenţe“

Epopeea numirilor pentru Ministerul Transporturilor a aprins spiritele în rândul PNL, după ce mai mulţi candidaţi la postul de ministru, înainte de a şti poziţia preşedintelui, au aflat că ar fi anchetaţi de DNA.

 Deputatul PNL Nini Săpunaru, una dintre propunerile formaţiunii sale pentru conducerea Ministerului Transporturilor, s-a arătat dezamăgit de informaţiile apărute în presă, potrivit cărora DNA ar ancheta o societate comercială în cadrul căreia ar fi deţinut acţiuni.

Revoltat, liberalul s-a plâns că orice om politic „e ca soldatul lui Napoleon“, o victimă sigură.

Ceva mai incisiv a fost, anterior, Ovidiu Silaghi, care a aruncat vina în curtea Cotroceniului şi  a declarat că solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale este rezultatul unei manevre politice.

„În seria coincidenţelor se încadrează şi discursul preşedintelui Traian Băsescu din 22 iulie 2013, în care explică faptul că nu doreşte să mă numească la conducerea Ministerului Transporturilor. Doar că în acel discurs nu găsise încă motivul pentru a mă numi, iar acum DNA i-a oferit motivul perfect“, a spus Silaghi, indignat, când a aflat că procurorii anticorupţie l-au scos din cursa pentru fotoliul de ministru.

„Liberalii, lipiţi de perete ca o muscă“

Şi fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a afirmat că formaţiunea din care face parte a devenit ţinta unor atacuri sistematice, sugerând că dosarele în care sunt cercetaţi colegii de partid servesc anumite interese politice.

Întrebat dacă este de părere că dosarul său a fost demarat în urma unei comenzi politice, Dobriţoiu a declarat că, probabil, cineva a dorit să îi blocheze accesul la minister: „Acum e clar, liberalii sunt duşmanii neamului şi trebuie lipiţi de perete ca o muscă“.

Liberalul, în cazul căruia DNA a dispus începerea urmăririi penale, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Băsescu: „Nu ştiu un dosar care să se fi făcut la comandă“

Traian Băsescu a răspuns,  în mai multe rânduri, acuzaţiilor care i s-au adus.

Luni, el a respins categoric acuzaţiile care i-au fost aduse şi a susţinut că liderii de partide ar trebui „să aibă grijă de infractorii din“ formaţiunile pe care le conduc.

„L-am auzit pe Antonescu vorbind despre DNA şi lupta împotriva lor. Nu! DNA luptă împotriva hoţilor! Asta trebuie să înţeleagă şi Crin Antonescu şi Victor Ponta“, a conchis Băsescu.

În luna martie a acestui an, el a declarat că  nu ştie de niciun dosar care să fi fost „făcut la comandă“.

„Nu ştiu un dosar care să fi fost făcut la comandă. În schimb, ştiu foarte mulţi politicieni care cred că se mai poate interveni în justiţia din România. Mă uit cu jenă, cu un sentiment pe care n-aş vrea să îl exprim în cuvinte“, a declarat Băsescu.

PNL strigă după ajutor

Duminică, liderul PNL Crin  Antonescu le-a cerut partenerilor de alianţă să îşi asume responsabilitatea „pentru ce se întâmplă azi în România, din punctul de vedere al funcţionării unor instituţii partizane“.

La evenimentul care va avea loc în Constanţa, la finalul lunii august, Antonescu a precizat că se va discuta problema partizanatului „unor instituţii care ar trebui să fie independente“şi i-a desemnat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi pe premierul Victor Ponta ca fiind principalii responsabili.

„E o responsabilitate măcar la nivelul ministrului Justiţiei şi a prim-ministrului şi, desigur a noastră, a tuturor celor care guvernăm“, a arătat el.

Ulterior, Antonescu a declarat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va fi interpelat la începutul sesiunii parlamentare pentru a da explicaţii în legătură cu activitatea DNA. Antonescu vrea o statistică oficială referitoare la numărul dosarelor demarate de DNA împotriva liberalilor.

„Statistica impresiei arată că niciunul din anturajul preşedintelui Băsescu nu a fost anchetat, într-un fel sau altul, de DNA. Nu pun în discuţie gradul de vinovăţie (...). Să fie foarte limpede pentru toată lumea, inclusiv pentru domnul Băsescu: eu, în partid, nu am niciun infractor. Infractor este cel care a fost definitiv stabilit astfel de către o instanţă. Cine a fost într-o astfel de situaţie, a părăsit partidul“, a declarat Antonescu.

Materiale pe aceeaşi temă:

Crin Antonescu: “Să fie foarte limpede pentru toată lumea. Eu, în partid, nu am niciun infractor”

Fenechiu, despre Băsescu: „A băgat prea mulţi nevinovaţi la puşcărie“

Antonescu: „Unii salută treaba asta: ce le-a mai tras-o liberalilor, cum a mai făcut DNA un dosar! “

 

Crin Antonescu: “Să fie foarte limpede pentru toată lumea. Eu, în partid, nu am niciun infractor”

Citeste mai mult: adev.ro/ms5vim

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite