PNL propune un proiect de lege care le permite primarilor să crească tarifele contractelor pentru lucrările publice deja licitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Parlamentarii PNL au propus un proiect de lege prin care contractele pentru lucrări publice puse în joc de primării şi Consilii Judeţene, care au fost hotărâte deja prin licitaţii, vor putea fi modificate dacă se demonstrează că tarifele materialelor neesare au crescut.

Deptatul PNL Dumitru Flucuş a transmis că, prin această iniţiativă legislativă, „primarii primesc o mână de ajutor din Parlament” pentru a putea continua proiectele importante din comunităţile lor. Liberalul susţine că, în prezent, multe proiecte începute riscă să fie sistate din cauza scumpirilor înregistrate la materialele de construcţie, carburanţi sau scumpirea forţei de muncă. 

Conform deputatului PNL, proiectul de lege prevede o procedură simplificată, prin care contractele de achiziţie publică vor putea fi ajustate printr-un act adiţionat, iar astfel primarii nu vor fi nevoiţi să facă noi licitaţii sau noi caiete de sarcini. Constructorii pot să încheie un act adiţional la contractul de bază, la contractele aflate în execuţie, prin care să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS.

„Cum ar fi fost dacă şcolile, grădiniţele, spitalele sau proiectele de apă-canal ar fi fost blocate în acest moment? S-ar fi pierdut deja banii cheltuiţi, iar prejudiciul ar fi fost decontat tot de români! (...) Astfel, nu doar că salvăm proiectele începute, dar ajutăm şi întreprinzătorii locali să nu trimită oamenii în şomaj, iar firmele să intre în faliment.

Odată cu începerea Pandemiei de Covid-19, preţurile la materialele de construcţii au crescut enorm. Dacă în contractul iniţial antreprenorii se obligau să se încadreze într-o anumită sumă, după creşterea preţurilor acest lucru ar fi fost imposibil. Iar vina nu este nici a primarilor şi nici a firmelor contractante. Preţul lemntului a crescut aproape cu 40% în unele cazuri, preţul pentru oţel beton - cu aproximativ 60%, a polietilenei - cu 40%. Aceste scumpiri ar fi blocat foarte multe proiecte, ar fi afectat şi economia naţională, având în vedere că impactul posibil al crizei asupra sectorului de construcţii, sector care contribuie cu 6,6% din PIB, ar fi fost unul catastrofal”, a explicat Dumitru Flucuş, secretar al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor şi fost primar, într-un comunicat de presă. 

Proiectul de lege se va afla săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor, unde va primi votul final. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite