PNL propune ca cei care nu respectă izolarea să-şi piardă indemnizaţia de 75% din salariu a concediului de carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a depus un amendament în Parlament prin care beneficiarii indemnizaţiei de 75% din salariul de baza ca urmare a concediului de carantină să-şi piardă beneficiul dacă pe perioada stării de urgenţă nu respectă carantina sau starea de izolare.

Măsurile de protecţie ale salariaţilor disponibilizaţi trebuie însoţite obligatoriu de responsabilitate, în special în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de carantină sau izolare la domiciliu, dacă acestea sunt dispuse în cazul lor, explică Florin Roman, citat de Mediafax.

Încetarea dreptului la indemnizaţie intervine în momentul încălcării acestor reguli şi se stabileşte de autorităţile competente în verificarea lor.

   

Potrivit ultimelor modificări legislative, concediul pentru carantină se acordă tuturor persoanelor cărora li se interzice să muncească din cauza unei boli contagioase. În această categorie este inclus şi noul coronavirus - Covid -19.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 158/2005 prevede acordarea concediului pentru carantină şi explică prin articolul 18 în ce condiţii poate fi acesta acordat: „În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă”. 

Ca în cazul tuturor „Concediilor medicale 2020”, concediul pentru carantină se acordă „asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică”. 

Experţii în Dreptul Muncii explică faptul că prin acest lucru se înţelege că acest concediu de carantină poate fi obţinut doar în baza documentelor eliberate de către specialişti.

Prin urmare, şi în astfel de cazuri, asiguraţii vor primi o indemnizaţie brută egală cu 75% din baza de calcul. Este vorba practic de 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni care reprezintă stagiul de cotizare. Limita este de 12 salarii minime brute pe ţară lunar.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite