PNL-PMP: Fuziunea Mafiei din Ilfov

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

Incidentul în care o consilieră USR a fost agresată fizic de alţi doi membri din Consiliul Local al comunei Mogoşoaia ilustrează miza financiară a marilor tunuri imobiliare din jurul Bucureştiului şi protecţia politică pe care o cumpără banii rechinilor imobiliari.

În zilele acestea, în care se tranzacţionează la nivel de lideri înghiţirea PMP de către PNL, avem ocazia să vedem o mostră la firul ierbii a confreriei dintre cele două partide. În după-amiaza de joi, un ales local din PNL şi altul din PMP comiteau mârşăvia de a ameninţa şi agresa o femeie, chiar în timpul şedinţei de Consiliu Local.

La originea conflictului a stat mega-proiectul imobiliar „Sectorul 0”, pentru care primăria Mogoşoaia intenţionează să exproprieze peste 600 de proprietari de terenuri agricole care acoperă o suprafaţă de 328 de hectare, despăgubindu-i cu o sumă mult inferioară preţului pieţei. Procedura de „expropriere pentru cauză de utilitate publică de interes local” a fost demarată în urma unui vot care, conform legii, nu este valid. Decizia trebuia să fie adoptată cu o majoritate calificată în Consiliul Local, condiţie care nu a fost întrunită la mijlocul lunii decembrie 2021, când procedura a fost supusă votului.

Dincolo de orice considerente de drept administrativ, în filmarea realizată cu telefonul de consiliera Felicia Ienulescu-Popovici (USR), ea este în mod repetat ameninţată de către un individ pe nume Valentin Ene, membru în Consiliul Local din partea PNL, secondat de un altul, Dinu Gheorghe (PMP). „Chiar dacă mă duc la puşcărie 5-6-7 ani, vă las în căruţ cu rotile”, ameninţa Ene. Aparent, Ene şi Gheorghe au dus ameninţările pe următoarea treaptă, agresând-o fizic pe consilieră, cu scopul de a-i opri filmarea.

Indiferent de rezultatele investigaţiei Poliţiei sau de traseul plângerii penale depuse de consiliera Felicia Ienulescu-Popovici, PNL trebuie să retragă de îndată sprijinul politic al consilierului Valentin Ene. La fel şi PMP, în măsura în care acest partid mai are vreo urmă de moralitate. Chiar şi fără să o lase invalidă pe colega lui de consiliu, Ene ar trebui să ajungă acolo unde anticipa că se va duce, întrucât proferarea de ameninţări cu vătămarea gravă a integrităţii corporale a unei persoane constituie o infracţiune prevăzută la art. 206 din Codul Penal. Urmarea ameninţărilor prin violenţă fizică reprezintă dovada că, lăsat în libertate, făptuitorul poate să le pună în practică.

Ancheta judiciară trebuie lăsată să-şi urmeze cursul, iar în România aceasta înseamnă un lung orizont de timp, însă până la un ordin judecătoresc definitiv acei consilieri nu trebuie să-i mai reprezinte pe cetăţenii din Mogoşoaia. Nu au nicio cădere liderii centrali ai PNL să vorbească despre agresivitatea pe care o aduce în spaţiul public partidul AUR, atâta vreme cât tolerează în propriul partid violenţa ca mijloc de rezolvare a disputelor politice. Cu atât mai mult violenţa verbală şi fizică faţă de o femeie.

Puseul de interes public pe care cazul revoltător petrecut în şcoala din Mogoşoaia în care s-a ţinut şedinţa de Consiliu Local soldată cu agresarea Feliciei Ienulescu-Popovici ar trebui extins şi asupra tunului imobiliar „Sectorul 0” şi a altora din localităţile-satelit ale Bucureştiului, din Chiajna până în Tunari. Protecţia politică pe care o cumpără rechinii dezvoltatori păgubeşte statul şi bugetele locale prin achiziţii frauduloase sau subevaluate ori prin neplata unor obligaţii la valoarea lor reală.

PMP este partidul care a iniţiat anul trecut proiectul de lege prin care statul român urmează să cedeze gratuit 46 de hectare de teren în cea mai scumpă zonă din Bucureşti către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), o entitate privată care poartă un nume cu rezonanţă oficială. Parlamentarul PMP care a depus proiectul a recunoscut la TV că a făcut-o în beneficiul unui coleg de partid care ocupă o funcţie de conducere în CCIR. În noiembrie 2021, proiectul de lege a trecut de Senat şi Camera Deputaţilor cu votul coaliţiei de interese PMP-PNL-PSD şi mai lipseşte doar promulgarea legii. CCIR şi Grupul Iulius au în plan să construiască pe acel teren din zona Romexpo un complex imobiliar gigantic, constând în 14 clădiri, fără a plăti un leu către stat pentru întinsa suprafaţă.

Atât PNL, cât şi PMP sunt partide care folosesc fondurile din subvenţia de stat pentru partidele politice ca să-şi spele imaginea prin articole de presă plătite clandestin în afara campaniilor electorale şi prin „lideri de opinie” aflaţi pe ştatul de plată. Mai ieftin decât milioanele de euro pe care le cheltuie PNL în acest scop, PMP îşi promovează imaginea prin intermediul unei foste consiliere a lui Traian Băsescu, detaşată la PMP după 2014 şi reinventată mai nou ca autoare de analize politice şi ipoteze halucinante. Deşi utile pentru că sunt străvezii în a indica harta şi direcţia intereselor clicii băsiste rămase fără stăpân, articolele dumneaei ar trebui permanent marcate cu semnul (P), întrucât îi pot induce în eroare pe cei naivi, care le citesc prezumând onestitatea şi buna credinţă a autoarei.

Fuziunea dintre cele două partide ar fi un lucru firesc şi o întoarcere la matcă pentru unii din traseiştii PMP, între care şi consilierul ex-liberal Dinu Gheorghe din Mogoşoaia. Chiar şi Mafia terenurilor şi a dezvoltărilor imobiliare din judeţul Ilfov ar fi mai bine servită dacă s-ar oficializa prin fuziune majorităţile din consiliile locale asigurate ad-hoc de membrii PNL, PMP şi ALDE. La fel ca preţul pe metrul pătrat de terenul construibil, fuziunea PNL-PMP va fi decisă prin negocieri între cei mai pragmatici, iar nota de plată va fi suportată, într-o formă sau alta, de noi toţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite