PNL pierde pe mâna traseiştilor: cine sunt cei şase liberali care ar fi putut înclina balanţa în cazul Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Câmpeanu a fost de negăsit la votul pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova FOTO Adevărul
Mariana Câmpeanu a fost de negăsit la votul pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova FOTO Adevărul

În ciuda faptului că PNL şi-a convocat toţi parlamentarii la votul privind cererea DNA în cazurile senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov, mai mulţi  liberali au lipsit sau, cu toate că erau prezenţi în sală, nu s-au deranjat să voteze. În total, opt liberali au lipsit la numărătoare, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de şase voturi în plus pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată fără „marja de eroare” care l-a salvat pe Şova.

De şase voturi în plus ar fi avut nevoie liberalii pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată şi tocmai şase liberali au absentat nemotivat.

Potrivit unor surse politice, cei care nu au votat sunt: Mariana Câmpeanu, Titus Liviu Paşca, Andrei Voloşevici, Corneliu Popescu, Daniel Cristian Florian şi Corneliu Dobriţoiu. De la vot a lipsit şi Doina Tudor, care se află în concediu medical,  dar şi senatorul Dumitru Oprea care a fost plecat din ţară. Dintre cei şase care nu au avut absenţă motivată, trei au migrat de la alte partide către PNL în luna februarie.  

Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, este cunoscută ca fiind o apropiată a grupării conduse de Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, când liberalii au strâns semnături pentru revocarea lui Tăriceanu de la şefia Senatului, Câmpeanu a refuzat să semneze.

Titus Liviu Paşca a fost şi el în gruparea lui Tăriceanu până în februarie, când a fost exclus. Paşca a fost imediat reprimit în PNL, în ciuda promisiunii liberalilor de a nu primi traseişti. Paşca a avut câteva probleme cu legea, fiind acuzat de incompatibilitate de către ANI, în 2014, când s-a descoperit că deţinea şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale concomitent cu funcţia din Senat.

Andrei Voloşevici, un alt traseist primit de PNL, a activat iniţial în PDL, după care s-a mutat la PMP şi a trecut, în februarie 2015, în PNL.  

Corneliu Popescu, fost membru PPDD până în februarie, a decis să treacă la PNL pe motiv că “e vorba de o reparaţie morală”. “Pe vremea lui Tăriceanu am făcut parte din Guvern şi am făcut politica PNL”, a spus el, la acea dată.

Daniel Cristian Florian a intrat în PNL pe uşa fuziunii cu PDL şi a fost acuzat, în perioada defunctului USL, că ar fi colaborat cu PSD.

Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, săptămâna trecută, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul “Case pentru generali” , dar şi-a luat angajamentul de a rămâne loial politicilor PNL.



Citeşte şi:

Iohannis şi DNA cer Curţii Constituţionale să rezolve conflictul între instituţii în urma „scandalului Şova”. PNL va sesiza CCR

Procurorul şef al DNA a trimis o scrisoare şefului Consiliului Superior al Magistraturii în care cere sesizarea CCR pentru soluţionarea conflictului dintre puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii procurorilor în cazul lui Dan Şova. Totodată, preşedintele Iohannis a cerut CCR soluţionarea conflictului. Ulterior, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că partidul va sesiza CCR în acest caz.

Superimunitatea lui Dan Şova scoate oamenii în stradă. Protestatarii din Piaţa Universităţii: „Nu mai şovăiţi justiţia“, „Parlament penal, marş la tribunal“

Tertipul la care au apelat miercuri senatorii PSD, pentru a-i menţine imunitatea parlamentară lui Dan Şova, a aprins spiritele pe reţelele de socializare. În jur de 200 de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta faţă de gestul aleşilor. Şi clujenii, sibienii şi constănţenii se mobilizează în acest sens.

Cum a jonglat majoritatea PSD din Senat cu articole neconstituţionale pentru a-l scăpa pe Dan Şova de procurorii DNA

Senatorul PSD Dan Şova a driblat arestarea preventivă după ce aleşii au considerat că un articol din Regulamentul Senatului este mai presus de Constituţie. Acel articol din Regulament este copia unui alt articol care, în 2008, a fost declarat neconstituţional de judecătorii CCR

Senatul l-a salvat pe Dan Şova de cătuşe sfidând Constituţia. Darius Vâlcov poate fi arestat. Senator PSD: Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!

Majoritatea PSD din Senat a respins astăzi solicitarea procurorilor DNA de reţinere a lui Dan Şova. Deşi votul a fost în defavoarea lui Şova, senatorii PSD s-au prevalat de o prevedere din Regulamentul Senatului, ignorând însă Constituţia. Pentru Darius Vâlcov, care a cerut să-i fie ridicată imunitatea, senatorii nu s-au mai obosit şi au dat undă verde Justiţiei. PNL vrea să atace la CCR decizia Senatului în cazul lui Dan Şova.

Darius Vâlcov, reţinut. „Mă aşteptam să îmi ridice imunitatea”. Cine îi ascundea seiful cu lingourile de aur

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost reţinut. Acesta s-a prezentat, miercuri dimineaţă, chiar de ziua lui, la DNA, într-o a treia vizită pe care o face procurorilor în ultimele zile. La orele prânzului, fostul ministru a fost lăsat să plece în Senat unde, la cererea lui, a rămas fără imunitate. Ulterior, fostul ministru s-a reîntors la DNA fiind reţinut pentru 24 de ore. „Mergem înainte”, a spus el înainte de a fi încarcerat.

Mirul a mai salvat un senator. Dan Şova, uns cu mir de la Mormântul Sfânt, în aşteptarea votului

Senatorul UNPR Ruxandra Jipa l-a uns cu mir de la Mormântul Sfânt pe Dan Şova, în aşteptarea rezultatului votului privind cererea DNA de reţinere şi arestare.

Ambasadele occidentale reacţionează după votul scandalos pentru Şova

Marea Britanie, SUA şi Olanda au reacţionat, prin ambasadele de la Bucureşti, la votul dat astăzi în Senat, prin care s-a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova, lider al PSD. Toate cele trei misiuni diplomatice s-au arătat îngrijorate de ceea ce se petrece în Parlamentul de la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite