ACL şi-a împărţit funcţiile: Klaus Iohannis - preşedinte, Cătălin Predoiu- premier. Blaga - şef de campanie. Klaus: Voi fi un preşedinte ferm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii ACL vor intra în precampanie DESEN VALI IVAN
Liderii ACL vor intra în precampanie DESEN VALI IVAN

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) a anunţat, oficial, astăzi, că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, va fi candidatul dreptei pentru alegerile prezidenţiale. Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL, va fi desemnat premier, în cazul în care ACL va câştiga scrutinul, iar Vasile Blaga a fost desemnat şef de campanie.

UPDATE Cătălin Predoiu: Astăzi este o zi istorică, e o zi în care cred cu tărie că ne-am asumat o obligaţie morală să oferim soluţii pentru o viaţă mai bună românilor şi ne-am asumat obligaţia morală să câştigăm preşedinţia României, ne-am asumat obligaţia morală să oprim pericolul Victor Ponta şi partidul stat PSD de a târî România mai departe pe un drum înfundat. O spun cu chibzuinţă, dar cu părere de rău pentru români: Victor Ponta este un proiect politic eşuat. Vă asigur domnilor co-preşedinţi, dragi colegi, că mi-am făcut o misiune politică din a face campania domnului Victor Ponta un eşec şi a contribui alături de dumneavoastră la succesul nostru în această echipă

UPDATE Vasiel Blaga: Aşa cum am hotărât, inclusiv în protocolul de fuziune, astăzi v-am desemnat pe dumneavoastră candidatul nostru (pe Klaus Iohannis - n.r.) şi l-am desemnat pe domnul Cătălin Predoiu ca şi prim-ministru desemnat al alianţei noastre, al partidului nostru şi am convingerea că vom putea construi alături de dânsul şi desigur de noi toţi ceilalţi cel mai puternic partid de centru-dreapta din România, aşa cum spuneam, nu atât ca o contrapondere la PSD - şi asta este important -, ci pentru a fi vehiculul în stare, în sfârşit, să promoveze valorile noastre. Vă felicit pentru desemnare şi îl felicit şi pe domnul Predoiu pentru modul în care s-a comportat şi cum se va comporta şi de aici înainte, va fi unul din principalii dumneavoastră stâlpi de susţinere a actualei campanii electorale, ca şi noi de altfel.

UPDATE Iohannis, imediat după desemnare: Stimaţi colegi, mulţumesc pentru desemnare. Mă simt onorat. Îi mulţumesc în primul rând lui Vasile Blaga, pentru că am avut puterea să respectăm calendarul pe care ni l-am propus în luna iunie. Îi mulţumesc lui Cătălin Predoiu, pentru eleganţa cu care s-a bătut în aceste zile şi cred că va fi un important susţinător al candidaturii mele. Suntem cea mai puternică echipă. Nu avem voie să nu câştigăm alegerile prezidenţiale. 

Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când un partid desmnează un candidat român, dar de altă etnie. Este un semnal care arată maturizarea democraţiei româneşti. Eu vin de la Sibiu, din administraţia locală spre Preşedinţie pentru a schimba regulile jocului politic de până acum.

Vin de la Sibiu în Bucureşti pentru a arăta că se poate. România poate mai mult, România poate mai bine. Voi participa la alegeri cu ferma convingere că şi în România se poate. România poate fi o naţiune la fel de prosperă şi de respectată. Sibiul pe care l-am condus ca primar este o dovadă vie că în România se poate face politică decent, fără scandaluri şi fără înjurături. Dacă se poate în Sibiu, se poate în toată România. Viziunea mea este o Românie cu adevărat occidentală. Nu putem prospera cu un preşedinte fals şi incompetent. Preşedintele trebuie să fie negociator şi mediator, dar asta nu înseamnă că vom tranforma Preşedinţia într-o instituţie slabă. Voi fi ferm. Preşedintele trebuie să fie el însuşi un model de onestitate, de echilibru, de comportament. Le propun românilor un deceniu de prosperitate şi stat de drept. Cred că mai este nevoie şi de mai mult respect. Nu o să mă auziţi adresându-mă premierului altfel decât cu domnule. Reinventarea respectului este esenţială. Preşedintele nu decide în mod direct nici guvernarea, nici politicile publice. 

UPDATE Biroul Politic Naţional al PNL a stabilit componenţa echipei de campanie pentru alegerile prezidenţiale, scrie Mediafax. Din partea PNL, în echipa de campanie a viitorului candidat al ACL la alegerile prezidenţiale vor face parte opt liberali: Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, George Scutaru, Eduard Hellvig, Alina Gorghiu, Marian Petrache şi Dan Mihalache.

UPDATE PDL a decis, cu doar un vot împotrivă, ca liderul PNL Klaus Iohannis să fie candidatul ACL la alegerile prezidenţiale şi, în unanimitate, ca prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu să fie candidat pentru funcţia de premier.

UPDATE PDL şi PNL urmează să îl desemneze pe liderul PDL Vasile Blaga şef al campaniei candidatului ACL la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis, conform unor surse din partid.

UPDATE Klaus Iohannis:  Noi considerăm că Guvernul creează un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat întregul pachet, atât Ordonanţa 45 cât şi HG 520 care decurge de acolo, fiindcă nu ni se pare normal să aceptăm ca Guvernul, prin aceste modificări, să creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta.


DESEN VALI IVAN

ACL Iohannis Predoiu Blaga DESEN VALI Ivan

Iniţial, candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale urma să fie anunţat în data 4 ori 5 august, însă a fost amânat, deoarece, aşa cum explica purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, PDL a început mai târziu sondajul. 

„Adevărul“ a scris, ieri, că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a ieşit deasupra lui Cătălin Predoiu în sondajele separate comandate de PNL şi de PDL. 

Potrivit unor surse din interiorul alianţei, sondajul realizat de CSOP, la comanda PDL, i-a scos pe cei doi competitori la diferenţă de numai cinci procente: 21% - Iohannis, 16% - Predoiu. De altfel, aceasta este cea mai mică diferenţă înregistrată între cei doi combatanţi.

„Iohannis stă mai bine în sondaje, asta e clar. De când au fost primele discuţii între cele două partide, liberalii au spus că îl vor pe Iohannis candidat la Preşedinţie. El este favorit şi toate drumurile duc către el. Proiectul este să câştigăm alegerile prezidenţiale. Mâine o să fie şi un vot politic, dar lucrurile vor fi tranşate până atunci pentru a nu apărea surprize. O să fie o poziţie clară şi a lui Cătălin Predoiu, dar sunt sigur că îl va susţine pe Iohannis“,a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, pentru „Adevărul“. 

Pe aceeaşi temă:

Klaus Iohannis, la Adevărul Live: Ponta nu a fost bărbat când a introdus tema religioasă în campanie. A fost o încercare slăbuţă

Klaus Iohannis, preşedinte PNL şi aproape nominalizat drept candidat al Alianţei Creştin Liberale în cursa pentru Cotroceni, a fost, la Adevărul Live, pentru a vorbi despre ce fel de preşedinte vrea să fie pentru România următorilor cinci ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite