PNL şi PC fac alianţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea liberală a aprobat azi încheierea unei alianţe cu PC. Alianţa prevede participarea separată în alegerile locale din 2012, urmând ca la alegerile parlamentare cele două partide să meargă împreună.

Propunerea  aprobată de Biroul Politic Central al PNL a venit din partea preşedintelui Crin Antonescu. În prezent, PC are o alianţă cu PSD şi face parte din grupurile parlamentare ale conservatorilor. PC are doi deputaţi şi un senator, Dan Voiculescu fiind vicepreşedintele Senatului.

Potrivit unor surse liberale, în cadrul negocierilor PNL a propus chiar fuziunea prin absorbţie, însă Dan Voiculescu a refuzat această variantă.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a lansat recent ideea unei aleinaţe social-liberale. Ulterior, Crin Antonescu a anunţat că principalul obiectiv al anului politic 2011 este formatea unei alianţe PNL-PSD-PC, care să facă demersurile necesare pentru demiterea Guvernului şi suspendarea preşedintelui. Antonescu vorbea despre candidat unic la preşedinţie, alianţa urmând să funcţioneze până în 2016.

Daniel Constantin: „O astfel de alianţă e naturală"

Preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin, a explicat pentru „Adevărul" de ce formaţiunea pe care o conduce a decis să renunţe la social-democraţi şi să se reorienteze către liberali.

Putem să ne promovăm proiectele mult mai bine lângă PNL. O astfel de alianţă e naturală: PNL e de dreapta, iar noi suntem de centru dreapta. Apoi, a venit momentul ca pe scena politică partidele să se aşeze la stânga sau la dreapta, în funcţie de ideologie", a declarat Daniel Constantin.

Odată anunţată alianţa cu PNL, conservatorii trebuie să denunţe alianţa pe care o au cu social-democraţii. „Juriştii noştri analizează dacă este nevoie ca alianţa cu PSD să fie denunţată la tribunal, dar nu cred deoarece că obiectivele alianţei au fost epuizate", a precizat liderul conservator.

Destrămarea PSD-PC va avea drept consecinţă ruperea grupurilor parlamentar comune. PC, care are trei deputaţi şi un senator, va încerca să „seducă" parlamentari din arcul guvernamental astfel încât să-şi poată constitui un grupuri parlamentare proprii. Pentru care la Senat mai are nevoie de încă şase parlamentari, iar la Camera Deputaţilor de încă şapte. „Dacă nu aveam o speranţă că se poate, nu enunţam această posibilitate. Dar dacă nu vom reuşi, atunci vom avea grupuri comune cu PNL", a explicat Daniel Constantin.

Potrivit preşedintelui conservator, Alianţa PNL-PC urmează să fie înregistrată la tribunal lunea viitoare, după ce în cursul aceleiaşi zile va fi semnat protocolul. Unul din punctele protocolului va prevedea, în mod explicit, că niciuna din cele două formaţiuni nu va colabora cu PDL.

Ponta aşteaptă „oferta de centru-dreapta"

După ce PNL şi PC au anunţat intenţia de a încheia o alianţă, preşedintele PSD, Victor Ponta, a salutat iniţiativa şi a declarat că aşteaptă ca liberalii şi conservatorii să-şi cristalizeze o ofertă de centru-dreapta. "Pasul următor este cristalizarea din partea PNL şi PC a unei oferte de centru-dreapta, după care ne întâlnim în această formulă bipolară, pentru a construi o platformă comună", a spus Ponta. Social-democraţii, liberalii şi conservatorii au avut în cursul după-amiezii o întâlnire, iar seria reuniunilor ar putea continua în zilele următoare.

Alianţele cu PSD şi „soluţia imorală"

PC, intitulat la acea vreme Partidul Umanist Roman (PUR) a intrat în Parlament în 2000, când a încheiat o alianţă cu PSD. Trei ani mai târziu, a părăsit guvernarea, pe motiv că premierul Adrian Năstase este „arogant", iar protocolul de colaborare nu este respectat.

În 2004, umaniştii şi social-demovcraţii bat palma pentru o nouă colaborare. Este vorba despre alianţa preelectorală Uniunea Naţională PSD-PUR, conservatorii obţinând 30 de locuri în Parlament. În decembrie 2004, PUR încalcă protocolul şi semnează o înţelegere de guvernare cu Alianţa DA şi cu UDMR. Situaţie care l-a făcut la acea vreme pe preşedintele Traian Băsescu să se refere la PUR cu expresia "soluţia imorală". În decembrie 2006, umaniştii, deveniti intre timp conservatori, decid să rupă şi această alinaţă. Actuala alianţă dintre PC şi PSD durează din 2008, când a fost încheiată în perspectiva alegerilor parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite