UPDATE PNL se dă la o parte şi UNPR preia interimatul la Primăria Generală. Marin Ştefănel-Dan, noul edil al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marin Ştefănel-Dan, consilier general al UNPR, a fost ales, marţi seară, primarul interimar al Capitalei. Noul edil al Bucureştiului a fost ales iniţial viceprimar în locul liberalului Cornel Piptea, care demisionase marţi, apoi a reuşit şi preluarea celei mai important post al instituţiei.

UPDATE Cornel Pieptea, ales din nou viceprimar

Consilierul general PNL Cornel Pieptea a fost propus şi reales în această funcţia de viceprimar. Cu doar câteva ore în urmă, Pieptea îşi înaintase demisia. 

Liberalul a fost reales viceprimar în unanimitate, cu 40 de voturi.

Cristian Buşoi: Consilierii PNL au înţeles să renunţe la orgolii sau calcule politice şi au găsit o soluţie pentru ca Primăria să funcţioneze

UPDATE Europarlamentarul Cristian Buşoi, unul dintre liberalii care şi-au manifestat intenţia pentru a candida din partea PNL pentru funcţia de primar al Capitalei, a salutat alegerea lui Marin Ştefănel-Dan ca primar interimar. Votul de marţi seară a fost văzut ca un moment de consens între forţele politice, dar mai ales de renunţare la „orgolii sau calcule politice. 

„Salut decizia Consiliului General de a asigura funcţionarea Primăriei Bucureşti, în urma deciziei prefectului de a îl suspenda pe primarul Sorin Oprescu. Consilierii PNL au înţeles să renunţe la orgolii sau calcule politice şi au găsit o soluţie pentru ca Primăria să funcţioneze. Trebuie unite toate energiile pentru a rezolva problemele urgente ale Capitalei. 

Pentru că dincolo de orice calcule pe care şi le fac partidele în an pre-electoral, realitatea este aceasta: Sorin Oprescu a lăsat Primăria Capitalei într-o situaţie de criză. Peste un milion de Bucureşteni riscă să rămână fără căldură la iarnă din cauza problemelor RADET, iar traficul din Capitală este un coşmar, din cauza şantierelor nesfârşite. La aceste probleme, şi la multe altele, PNL a răspuns astăzi prin lansarea Acordului pentru bucureşteni“, susţine Cristian Buşoi într-o declaraţie de presă.

UPDATE Marin a fost ales viceprimar cu 41 de voturi, dintre care 34 „pentru“, cinci „împotrivă“ şi două anulate. Reprezentantul UNPR a candidat la funcţia de viceprimar alături de consiliera independentă Julia Zorkoczy.

Ulterior, Marin a primit 39 de voturi „pentru“, unul „împotriva“ şi un vot anulat. Noul edil nu a avut niciun adversar pentru această rundă de alegeri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 


Liberalul Cornel Pipetea şi-a dat, marţi, demisia din funcţia de viceprimar al Capitelei, locul vacant urmând a fi ocupat de Marin Ştefănel Dan, după o rundă de alegeri pentru desemnarea unui nou viceprimar. Ulterior, se va trece la alegerea unui primar interimar al Capitalei, în cursa pentru această funcţie putând să se înscrie cei doi viceprimari. 

Pieptea a susţinut că demisia sa are la bază motive personale. La 9 septembrie, liberalul anunţase că nu vrea să se înscrie pentru cursa de preluare a mandatului de primar interimar, deoarece nu poate „îndeplini cu succes“ atribuţiile unui asemenea post. 

Ştefănel Dan Marin, un ales local din partea PP-DD (partid absorbit în iunie de UNPR), are „mari şanse“ de a fi ales cel de-al doilea viceprimar, ulterior primar interimar al Capitalei. Potrivit Digi24, PNL şi UNPR ]ar fi bătut palma“ privind desemnarea lui Ştefănel Dan Marin.   

Anterior, preşedintele UNPR Gabriel Oprea a declarat  că este posibil ca la Primăria Capitalei să fie sprijint un consilier UNPR, dar că acest lucru va fi decis în urma unor negocieri între partide şi între consilieri.

„Ca interimat, se poate, întotdeauna sunt negocieri politice între partide şi şi între consilieri. S-a făcut şi un sondaj, UNPR este pe locul 3 şi este înainte ca la noi să vină şi Pierdone“, a spus Oprea, citat de Mediafax, fiind întrebat dacă va fi sprijinit ca interimar consilierul UNPR Marin Ştefănel. 

În chestiunea desemnării unui candidat propriu pentru preluarea interimatului la Primăria Capitalei, PNL-ul a preferat să evite subiectul, considerând că nu e importantă persoana care va conducere Bucureştiul până la alegerile locale de anul viitor. 

„În acest moment este irelevant cine va fi primar interimar“, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorgiu, marţi, la „Adevărul Live“. Mai mult, reprezentanta liberalilor a prezentat care fi varianta dezirabilă pentru preluarea conducerii Primăriei Capitalei: „Eu mi-aş asuma conducerea primăriei Generale prin alegeri locale. Rămâne de văzut ce părere au colegii mei azi. În mod cert suntem preocupaţi de tot ce se întâmplă cu RADET-ul, cu ELCEN-ul. Sunt într-o situaţia critică şi se vorbeşte foarte puţin despre acest lucru“, a adăuugat Gorghiu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite