PNL nu vrea să treacă guvernul Cîţu de parlament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape că nu mai e niciun dubiu. Modul în care Orban şi Cîţu au stabilit lista de miniştri şi programul de guvernare nu mai lasă urme de îndoială. Fără consultări, fără schimb de opinii, fără solicitarea de sprijin pentru votul de investitură de la USR,  PMP, UDMR. Doar nu credeau că cele trei partide vor acorda votul pentru guvernul Cîţu fără nicio discuţie. În mod automat.

După ce au semnat degeaba acordurile prin care au acordat sprijin guvernului Orban I. Probabil nu-i interesează să fie validat guvernul Cîţu.

Iată poziţia unor lideri de partid

Kelemen Hunor, UDMR: Bănuiesc că doresc în continuare să fie respinsă această listă, acest Cabinet, fiindcă nici măcar nu au negociat, nu au sunat, nu s-au interesat dacă cineva ar susţine o astfel de listă”.

Tăriceanu, ALDE: „PNL a prezentat lista Guvernului Cîţu. Concluzia: un guvern făcut să fie respins! Cum spuneam de miercuri seara, acest guvern a fost desemnat să pice. Nu poţi veni cu o listă de miniştri care a fost respinsă, într-o mare proporţie, de Parlament în comisiile de specialitate.

Adrian Ţuţuianu, Pro România: „Prima concluzie este că domnul Cîţu a fost desemnat la funcţia de prim-ministru probabil în ideea de a nu se face un guvern, de a se parcurge prima etapă a procedurii de dizolvare a Parlamentului. Este evident că şi domnul Iohannis şi PNL joacă încă o dată cartea alegerilor anticipate.”

Dan Barna, USR: „Ne-am fi aşteptat ca premierul desemnat să discute mai întâi cu partidele şi abia ulterior, în funcţie de rezultatul consultărilor, să formeze o coaliţie care să dea miniştrii şi un program de guvernare.”

În aceste condiţii, pe ce voturi ar conta PNL să treacă guvernul Cîţu?

PSD nu va vota guvernul Cîţu

Ar fi şi culmea să voteze guvernul PNL, pe care l-a criticat tot timpul. Probabil nu ar avea nimic împotrivă să se instaleze un guvern valid, dar nu cu voturile lor. Ar fi de râsul curcilor. Pe de altă parte, interesul PSD este să rămână guvernul interimar Orban I, să-şi frângă gâtul în deficitele bugetare, să nu poată plăti pensiile, alocaţiile şi salariile prevăzute de legi în vigoare. Şi să nu poată proroga termene de intrare în vigoare a acestor legi, pentru că nu au dreptul să dea OUG-uri. Iar la alegerile la termen, să spună alegătorilor ce incapabili au fost PNL-istii, comparativ cu PSD.

Cel mai probabil nu va fi cvorum

Mai mult de jumătate dintre parlamentari nu se vor regăsi în viitorul legislativ. Şi atunci, de ce să piardă circa 45.000 de euro în viitoarele 6-7 luni? Ca să facă pe plac unor lideri de partid care nu-i mai vor pune pe listele de candidaţi pentru următorul parlament?

Aceşti parlamentari ştiu că prezenţa lor la vot, cu întrunirea cvorumului şi cu posibila respingere a guvernului Cîţu, ar însemna jumătate din drumul spre anticipate deja parcurs. Următoare desemnare poate fi la fel de neatractivă, şi atunci se poate ajunge la dizolvarea parlamentului.

Aşa că soluţia cea mai la îndemână, cea mai simplă, deja testată la tentativa de instalare a guvernului Orban II, este să nu asigure cvorum. Indiferent de dispoziţiile şefilor de partide, parlamentarii îşi urmăresc propriile interese. Oricum nu mai speră să obţină ceva de la şefii lor de partid. De ce i-ar mai asculta?

Ajungem în felul acesta la situaţia cea mai proastă pentru noi toţi. Perpetuarea la guvernare a guvernului interimar Orban I, fără prerogative importante, doar pentru a rezolva treburilor curente ale ţării. Şi asta până la alegerile la termen.

Este aceasta o soluţie bună pentru populaţie? În condiţiile în care se multiplică cazurile de infecţii cu coronavirus? Vom vedea la alegerile din noiembrie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite