Se lungeşte lista

Costel Alexe, şeful organizaţiei judeţene Iaşi, urmărit penal pentru că în calitate de ministru al mediului ar fi acordat certificate de mediu Combinatului Siderurgic Galaţi, în schimbul a 22 de tone de table. Tabla a fost livrată la firmele soţiei sale, fără plată, Directorul General al Combinatului a demisionat, recunoscându-şi astfel fapta, doar Costel Alexe susţine că e nevinovat. Costel Alexe este şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, câştigător al alegerilor din parte PNL, membru PNL, a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda, conform Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Mugurel Corneliu Cozmanciuc, deputatul PNL şi preşedinte al organizaţiei Neamţ, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut, în 2019, 500.000 de lei de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului la acea dată, Costel Alexe, pentru numirea directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Mircea Roşca, deputat PNL, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în februarie 2018 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. În momentul de faţă dosarul se rejudecă în urma deciziei CCR privind completurile specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, directorul general la Apelor Române din Iaşi. Procurorii DNA însoţiţi de echipaje de jandarmi au descins la sediul Apele Române, făcând percheziţii în biroul lui Petru Avram şi la serviciul de personal. Ancheta vizează sistemul de angajări din instituţie.

Recorder a dezvăluit că, în majoritatea judeţelor din România, Partidul Naţional Liberal a instalat la conducerea administraţiilor bazinale şi a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandaţi doar de carnetul de partid.

Petru Avram a fost în centrul unui scandal uriaş, după ce în calitate de „animal politic”, cum se autocaracterizează, a angajat o tânără recomandată de cei 4 ani petrecuţi într-un bar din Iaşi.

Lista ar mai putea continua.

Ce aşteptam de la PNL

Alături de preşedintele Iohannis si de USR, PNL este coautor la iniţiativa „fără penali în funcţii publice”. Au vituperat ani la rând împotriva penalilor din PSD, ocupanţi ai unor funcţii de conducere in statul român. Nu e vorba de a fi daţi afară de partid. Ci doar retraşi din funcţiile publice deţinute, până la clarificarea situaţiei juridice. Cum să stea Costel Alexe, cu mâinile până la cot în banii publici, incă ani buni, anchetat fiind pentru luare de mită în calitatea oficială de ministru al Mediului?

De ce nu li se retrage sprijinul politic şi să fie suspendaţi din calitatea de membru al PNL până la soluţionarea cauzei în justiţie? Chiar Orban a procedat aşa, când a avut probleme cu justiţia. A renunţat să mai candideze în alegerile care urmau, pentru că nu erau clarificate problemele sale din justiţie.

Conducătorii politici au alt regim, comparativ cu oamenii obişnuiţi, când e vorba de probleme juridice. Ei trebuie să se bucure de încrederea deplină a cetăţenilor, fie şi numai pentru faptul că le gestionează banii. Ori nu poţi avea încrederea deplină dacă eşti anchetat, urmărit penal, trimis în judecată, pentru fapte de corupţie. În ţările UE, cu democraţie consolidată, la cea mai mică umbră de îndoială respectivele personaje demisionează instant din funcţiile deţinute. Noi mai avem până acolo.

Alexe a declarat că nu se poate suspenda din funcţia de preşedinte al CJ Iaşi, pentru că a fost ales de cetăţeni. Da, dar când a fost ales cetăţenii nu ştiau că a primit mita 22 de tone de tablă, în calitatea de ministru al mediului în guvernul Orban. Aşa că afirmaţia sa este cel putin incorectă.

Se mai aud în PNL explicaţii de felul: „considerăm că o asemenea cale ar putea expune partidul unei situaţii în care adversarii politici să depună plângeri penale pe bandă rulantă şi partidul să se vadă nevoit să se delimiteze de membri marcanţi în fazele incipiente ale unei anchete”.

O prostie şi o minciună. În spaţiul public apare anunţul de începere a urmăririi penale, sau de trimitere în judecată, doar după ce procurorii au strâns suficient de multe dovezi care justifică demersul respectiv. Nu la simpla plângere penală a cuiva. Aşa că mai uşor cu astfel de explicaţii.

Pentru coautorii iniţiativei „fără penali în funcţii publice”, este de neînţeles această atitudine.

Preşedintele Iohannis este pus într-o situaţie imposibilă

Un critic acerb al penalilor din politică, preşedintele Iohannis îi vede acum în „partidul meu”, în „administraţia mea”, pentru care a făcut eforturi considerabile să ajungă la putere. Fără preşedintele Iohannis de partea lor, este improbabil că liberalii ar fi ajuns la putere. Înghesuit de întrebărilor ziariştilor referitoare la cazul Alexe, preşedintele Iohannis a declarat la o conferinţă de presă:

"Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute, dar dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii până când se clarifică aceste aspecte".

De altfel, preşedintele Iohannis nu s-a mai văzut cu Orban după schimbarea guvernului.

Explicaţia posibilă este că după ce s-au văzut cu sacii guvernării în căruţa PNL, liberalii nu-i prea mai dau atenţie preşedintelui Iohannis. Nu atunci când trebuie să-şi rezolve clientele de partid, penale sau nu.

Cum roata se învârte, liberalii ar putea reveni la mâna preşedintelui Iohannis. Să vedem atunci pe unde vor scoate cămaşa

În concluzie

Este dezamăgitor să vedem că, odată ajunse la putere, partidele uită principiile şi promisiunile care i-au adus la putere, şi se comportă exact ca adversarii politici pe care i-au blamat cât timp erau în opoziţie. Speram ca PNL să nu se preteze la acest mod de a face politică. Dar ne-am înşelat. Face exact ce-a făcut PSD, când era la putere. De aici vine convingerea că PNL=PSD, aceeaşi mizerie!