PNL negociază ales cu ales salvarea premierului Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii sunt într-o cursă contracronometru pentru a convinge zeci de parlamentari din PSD, USR PLUS şi AUR să absenteze la moţiunea de cenzură sau să voteze împotrivă marţi. Matematica arată că partidele care-l vor pe Florin Cîţu demis au 280 de voturi, cu 46 mai mult faţă de minimul necesar, ceea ce înseamnă că negociatorii din PNL au o misiune foarte dificilă, poate chiar imposibilă.

În prima şedinţă a Biroului Executiv sub conducerea lui Florin Cîţu, PNL a stabilit echipe de negociere la nivelul Camerei Deputaţilor şi la nivelul Senatului. La Camera Deputaţilor, liberalii au făcut o echipă de negociere care are oameni cu experienţă, formată din Lucian Bode, Raluca Turcan, Gigel Ştirbu, Virgil Popescu, Florin Roman şi Dan Vâlceanu. Surse politice din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că dintre aceştia sunt recunoscuţi pentru calităţile lor de negociere, mai ales Gigel Ştirbu, Virgil Popescu şi Florin Roman. De altfel, primele estimări interne sunt că pot convinge între opt şi zece aleşi ai AUR să absenteze sau să voteze împotrivă la moţiune.

Anisie şi Ciucă, negociatori

Pe de altă parte, la Senat, pe lângă Alina Gorghiu şi Daniel Fenechiu, politicieni cu meciuri în picioare, în echipa de negociere au fost desemnaţi de premier Monica Anisie, Nicolae Ciucă şi Marcel Vela. Alegerea lui Anisie şi cea a lui Ciucă i-au surprins pe colegii din partid, fiind mult scepticism că atât ministrul Apărării, cât şi şefa PNL Sector 2 ar putea convinge pe cineva să nu voteze pentru demiterea lui Cîţu.

De asemenea, unul dintre vicepreşedinţii PNL a declarat, sub protecţia anonimatului, că depunerea unei sesizări la CCR privind existenţa a două moţiuni de cenzură în curs de derulare ar fi „o aberaţie”, iar partidul trebuie să se concentreze până marţi pe negocieri, astfel încât să evite trântirea Guvernului. Cu toate acestea, liberalii se aşteaptă să treacă moţiunea de cenzură, fiind „prea multe voturi de recuperat”, au precizat mai multe surse din PNL.

PNL a scăpat de grija minorităţilor

Liberalii au luat deja legătura cu deputaţii minorităţilor, 18 la număr, pentru a se interesa de votul acestora la moţiune şi să-i convingă să nu voteze. Surse politice din PNL susţin pentru „Adevărul” că deputaţii din grupul condus de Varujan Pambuccian le-au zis că nu participă la vot, pentru că tradiţional ei nu votează moţiuni de cenzură, nu pentru că ar fi prea mulţumiţi de prestaţia Guvernului liberal. Mai mult, aleşii din Grupul minorităţilor le-au transmis colegilor liberali să caute o soluţie pentru a pune cât mai repede capăt crizei politice, care deja ţine de o lună.  

Pe de altă parte, nici în noua opoziţie, chiar dacă este una de conjunctură, lucrurile nu sunt prea roze, fiind bănuieli de trădare la vot. Întrebat într-un interviu pentru HotNews dacă este de părere că PNL va bate palma cu PSD şi nu vor mai fi voturi suficiente la moţiunea de cenzură, Dan Barna a precizat: „Dacă refac USL 2.0, este şi varianta asta. Am văzut o formulare simpatică. Niciodată PSD nu şi-a apărat un premier cum îl apără de câteva săptămâni pe Cîţu”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite