PNL Mureş: HG privind UMF este ilegală şi abuzivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, afirmă că Hotărârea de Guvern care priveşte UMF Târgu Mureş are un conţinut „abuziv şi „ilegal" şi continuă linia compromisurilor începută de Guvernul Boc.

Deputatul Ciprian Dobre a anunţat într-un comunicat transmis agenţiilor de presă că „a luat act cu îngrijorare de Hotărârea de Guvern prin care, în mod abuziv şi ilegal se încearcă înfiinţarea unei Facultăţi de Medicină şi Farmacie cu predare în limba maghiară".

Potrivit sursei citate, „PNL Mureş consideră că, prin acest proiect, Guvernul condus de un fost şef de serviciu de informaţii nu face decât să continue linia compromisurilor începută de către fostul prim-ministru Emil Boc. Aşa-numita soluţie aleasă de guvernanţi nu este altceva decât o tentativă disperată de a satisface pretenţiile electorale ale UDMR, dar fără a recunoaşte deschis acest lucru".

Dobre a subliniat, în comunicat, că separarea pe criterii etnice este anormală, considerând că soluţia găsită de Guvern problemei UMF Târgu Mureş „demonstrează, încă, o dată, că Guvernul Ungureanu nu este decât o marionetă fragilă, inventată de Traian Băsescu cu scopul de a salva actuala coaliţie de la prăbuşire".

Citeşte şi:
Vezi condiţiile puse de UMF Iaşi pentru crearea unei facultăţi în maghiară la Târgu Mureş

Liderul libaral susţine că aplicarea Hotărârii de Guvern adoptată marţi va reprezenta o „imixtiune nepermisă a politicului în viaţa universităţii de stat".

PNL Mureş a cerut partidelor politice şi tuturor forţelor responsabile, reprezentanţilor societăţii civile, cadrelor din întregul sistem de învăţământ şi studenţilor să se opună „prin toate mijloacele legitime şi legale" utilizării „instituţiilor de învăţământ ca monedă de schimb politic".

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, marţi, la încheierea şedinţei de Guvern, că s-a găsit o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei de învăţământ cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, astfel încât studenţii să fie minim afectaţi. Premierul a precizat, de asemenea, că a avut o discuţie, luni seară, şi cu liderul studenţilor din Târgu Mureş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite