PNL lansează diversiunea creşterii cotei unice. O posibilă explicaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un Crin Antonescu care se preocupă doar de propria campanie electorală şi de vacanţe prin străinătate, liberalii au o voce tot mai incoerentă în cadrul USL. Astfel, PNL a ajuns să fie sabotorul principal al proiectelor USL, generând instabilitate în cadrul alianţei şi punând în pericol coerenţa guvernării.

Vânzoleală mare miercuri seara pe la televiziunile de ştiri, după ce cotidianul Gândul a publicat un articol în care se anunţa nici mai mult nici mai puţin decât creşterea cotei unice de impozitare la 22% şi scăderea TVA cu două puncte procentuale. Aproape imediat, o serie de ”analişti” binevoitori au început să plângă de mila românilor cărora, iată, Cabinetul Ponta ar fi intenţionat să le mărească birurile pentru a-şi ascunde incapacitatea de a echilibra veniturile bugetare, prin reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor de TVA.

Joi dimineaţă, după ce o parte dintre români n-au dormit deloc liniştit la auzul acestei ştiri, toată lumea s-a lămurit că la nivel guvernamental nimeni nu ia în calcul o asemenea măsură. Astfel, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu a anunţat că guvernul din care face parte are intenţia de a menţine neschimbată cota unică  pe perioada 2013-2016.

Prima observaţie care trebuie făcută este că, dat fiind ora târzie la care a apărut în media bomba privind majorarea cotei unice şi creşterea TVA, în majoritatea cazurilor comunicatorii USL au fost prinşi pe nepregătite şi nu au putut reacţiona imediat. În plus, premierul se afla încă, împreună cu o serie de membri ai guvernului, în vizită în SUA şi era deci oarecum scos din joc.

În schimb, ministrul Finanţelor ar fi trebuit să reacţioneze imediat pentru a combate ştirea falsă preluată de către mass-media. Şi nici nu i-ar fi fost dificil să o facă,  în contextul în care are o responsabilitate directă vizavi de sistemul fiscal şi deci nu avea nevoie să verifice informaţiile vehiculate de mass-media.

Numai că lui Daniel Chiţoiu i-a luat peste 12 ore de la momentul în care ştirea a apărut în presa pentru a o dezminţi. În schimb, înainte de a face anunţul cuvenit,  a avut grijă să declare că PNL nu susţine creşterea cotei unice de impozitare şi de-abia apoi, după câteva ore, să vină să-i lămurească pe români că, în realitate, guvernul nici nu se gândeşte să ia o astfel de măsură.

Nici şeful său pe linie de partid nu a procedat diferit. Cu toate că în mod normal îi ia destul timp să reacţioneze pe un subiect, de această dată, Crin Antonescu a fost imediat dispus să comenteze informaţia apărută în Gândul. Dar în loc să lămurească subiectul, Crin Antonescu a preferat însă să-i lase pe români să se perpelească, precizând atât în noaptea de miercuri cât şi în dimineaţa următoare, că partidul său nu susţine creşterea cotei unice.

Desigur însă că, dacă ar fi dorit, lui Crin Antonescu nu i-ar fi fost greu deloc să se elucideze asupra problemei şi să o clarifice pentru opinia publică. Ar fi fost de ajuns să îşi consulte propriile amintiri legate de şedinţa USL în care, conform informaţiilor pe surse citate de Gândul, ar fi fost discutată măsura creşterii cotei unice respectiv a reducerii TVA, sau, pur şi simplu, să pună mâna pe telefon şi să îl întrebe ce şi cum pe Daniel Chiţoiu.

Punând toate aceste elemente cap la cap, concluzia este clară. Liberalii au întreţinut în mod voit confuzia legată de o eventuală creştere a cotei unice, ca să poată să pozeze pentru 12 ore în apărătorii portofelelor românilor. De altminteri, dacă privim la ştirea difuzată de Gândul, este mai mult decât evident că sursa dezinformării s-a aflat tocmai în curtea liberalilor, cărora premierul le-a fi transmis intenţia cabinetului.

Calculul PNL a fost simplu. Au lansat o ştire bombă, pe surse, şi au găsit un ziar dispus să o preia fără prea multe verificări, într-un moment în care era ştiut că majoritatea celor care ar fi putut să o dezmintă, după cum am observat mai sus, vor fi prinşi pe picior greşit.

Disponibilitatea liberalilor de a apela la asemenea stratageme meschine şi iresponsabile este în fond un semnal al disperării. PNL-ului nu-i merge bine la guvernare, în condiţiile în care mulţi dintre miniştrii pe care îi are în guvern au reuşit să iasă în evidenţă doar prin gafe, precum ministrul Apelor, sau prin ritmul de melc în care implementează reformele aşteptate, precum ministrul Sănătăţii.

În plus, cu un Crin Antonescu care se preocupă doar de propria campanie electorală şi de vacanţe prin străinătate, liberalii au o voce tot mai incoerentă în cadrul USL. Astfel, în loc să găsească resorturi constructive de creştere în ochii electoratului, PNL a ajuns să fie sabotorul principal al proiectelor asumate în faţa electoratului în numele USL, generând instabilitate în cadrul alianţei şi punând în pericol coerenţa guvernării.

Aşa stând lucrurile, nici nu e de mirare că ecartul dintre PSD şi PNL se măreşte de la sondaj la sondaj. Dar, situaţia proastă din sondaje nu ar trebui să fie în niciun caz un motiv pentru un partid responsabil să se joace de-a ”uite creşterea de taxe, nu e creşterea de taxe”.

Şi aceasta cu atât mai mult cu cât liberalii, ca deţinători ai portofoliilor economice, ar trebui să ştie foarte bine cât de importantă este predictibiltiatea fiscală în asigurarea unui mediu economic stimulativ pentru investiţii. Or, de aceste investiţii depinde în bună măsură capacitatea României de a continua pe un trend de creştere economică solid, capabil să genereze locuri de muncă şi bunăstare pentru cetăţeni.

Altfel spus, pentru a-şi satisface interesele electorale, PNL-ul îşi bate joc de români şi de îndeplinirea promisiunilor legate de un trai mai bun pe care şi le-a asumat în faţa acestora. Iar cu un asemenea comportament, indiferent de câte dezinformări vor mai pune la cale, PNL-ul nu are cum să oprească trendul descendent pe care se situează în sondaje.

Românii au învăţat în cei aproape 24 de ani de democraţie să vadă dincolo de asemenea stratageme şi să evalueze oamenii politici şi partidele funcţie de ceea ce fac, nu de ceea ce dezmint că ar face. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite