PNL insistă ca Guvernul să adopte ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi: Săptămâna aceasta să aibă loc întâlniri cu partidele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că revenirea la alegerea primarilor în două tururi prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă este cea mai bună soluţie. Premierul Dacian Cioloş a respins iniţial această idee, apoi a spus că ia în calcul toate posibilităţile, inclusiv angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

„Eu consider că implicarea unei instituţii cum este Guvernul României, un guvern tehnocrat, într-un proces care înseamnă alegeri corecte, echitabile, echilibrate, competitive, înseamnă un exerciţiu foarte sănătos. În momentul acesta, opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte“, a spus Alina Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că vrea ca săptămâna aceasta să aibă loc disucţii cu toate partidele privind această temă. „Premisele unui dialog există şi m-aş bucura să fie cât de repede se poate, pentru că altfel intrăm într-o criză de timp. Încă nu am stabilit calendarul, dar mi-aş dori ca săptămâna aceasta să aibă loc toate aceste întâlniri“, a mai afirmat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să se gândească în mod serios la posibilitatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificarea legislaţiei electorale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi. „Cred că Guvernul Cioloş poate să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pentru această modificare a legii, permiţând PSD să depună moţiune de cenzură în cazul în care este împotriva legii“, a spus Orban.

Contrar primei propuneri a PNL, de a apela la o ordonanţă de urgenţă, respinsă categoric de Dacian Cioloş, noua recomandare nu a fost primită tot cu atâta reticenţă de premier. „Studiem toate posibilităţile“, a precizat premierul, referindu-se inclusiv la varianta asumării răspunderii în Parlament pe această temă. Mai mult decât atât, Cioloş a anunţat că va avea o discuţie cu toate partidele pe tema modificării legii în sensul cerut de PNL, variantă agreată chiar şi de şeful statului. „E o idee foarte bună. Este o decizie a partidelor parlamentare şi într-o oarecare măsură şi a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie“, a fost îndemnul preşedintelui Klaus Iohannis.

Ce înseamnă, de fapt, procedura de angajare a răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege? Premierul vine în faţa Parlamentului cu proiectul legislative - în cazul acesta de modificare a legii electorale - îl prezintă, iar în termen de trei zile partidul sau partidele care se împotrivesc legii pot depune moţiune de cenzură. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite