PNL a început „curăţenia“ de primăvară. Cine îl critică pe Ludovic Orban şi ce lideri ar mai putea rămâne fără funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban a fost principalul susţinător al demiterii lui Daniel Zamfir. În schimb, Iulian Dumitrescu (dreapta) i-a luat apărarea colegului din Senat. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban a fost principalul susţinător al demiterii lui Daniel Zamfir. În schimb, Iulian Dumitrescu (dreapta) i-a luat apărarea colegului din Senat. FOTO Inquam Photos

Conducerea PNL a decis excluderea senatorului Daniel Zamfir din partid şi demiterea preşedintelui PNL Sector 3, Florin Alexe. Mai mulţi parlamentari liberali l-au criticat pe Ludovic Orban pentru decizia luată, unii aşumându-şi public nemulţimirea, cum e cazul Adrianei Săftoiu şi a Alinei Gorghiu, alţii doar în discuţiile între patru ochi.

Ludovic Orban a anunţat la sfârşitul sedinţei Biroului Executiv al PNL de miercuri faptul că senatorul Daniel Zamfir a fost exclus din partid, decizie care mai trebuie validată doar de Consiliul Naţional. De asemenea, filiala PNL Sector 3 a fost demisă, în frunte cu şeful ei, Florin Alexe, despre care unii liberali susţin că are o relaţie prea apropiată cu Robert Negoiţă, lider al PSD şi primar de sector. 

Reacţia senatorului Daniel Zamfir a fost promptă, acuzând faptul că unii dintre liderii partidului sunt captivi lobby-ului bancar şi al IFN-urilor. De altfel, Zamfir a afirmat că secretarul general Robert Sighiartău ar fi influenţat decizia luată de partid, susţinând că acesta ar fi proprietar al unui IFN.

Acuzaţiile lui Zamfir

„Nu e nicio noutate şi nu e prima dată când lobby-ul bancar şi al IFN-urilor a acţionat, acţionează şi acum, prin diverse mijloace. Iată, secretarul general al PNL este un posesor de IFN, public a ieşit, ceea ce e un lucru extrem de nepotrivit, ca secretarul general al partidului, care este proprietarul unui IFN, să iasă public, să conteste această lege. Domnul Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, este proprietar de IFN”, a declarat Zamfir la RFI

 „Adevărul“ a încercat să afle şi poziţia secretarului general al PNL, dar acesta nu a răspuns apelurilor.  

Critici faţă de decizia conducerii PNL au fost şi alţi parlamentari din partid. „E pernicios şi modul în care suprapunem şedinţele de partid peste activitatea parlamentară, dar şi modul în care sunt motivate excluderile! Sunt motive mult mai serioase, decât cele imputate colegilor propuşi acum pentru excludere, care ar trebui să ne facă să lăsam capul în jos (...) Ludovic, puterea e întotdeauna cel mai bun test pentru caracter. Inclusiv pentru cei care acum îţi recită partitura“, a scris pe Facebook Adriana Săftoiu. 

O reacţie de susţinere a lui Daniel Zamfir a venit şi din partea Alinei Gorghiu, fost preşedinte al PNL. De altfel, Alina Gorghiu i-a luat apărarea lui Zamfir şi în şedinţa desfăşurată cu uşile închise, potrivit unor surse politice, la fel ca prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu şi preşeditnele CJ Ilfov, Marian Petrache. 

Demiteri şi analize ale activităţii 

Dar reacţiile acestora nu vor vor reuşi să-l convingă pe Orban să termine cu demiterile şi excluderilem susţin surse politice din PNL. Orban e decis să facă „curăţenie“ în PNL şi să-i lase fără funcţii pe cei care nu respectă conducerea formaţiunii şi nu-şi asumă faptul că vor face o opozţie dură la PSD. Organizaţiile care vor intra în analiza conducerii partidului sunt PNL Neamţ, PNL Sector 5 şi PNL Sector 6, dar şi . De altfel, pentru situaţia de la Neamţ a fost aleasă o delegaţie de la centru, condusă de Sighiartău, care să facă un raport despre ceea ce s-a întâmplat acolo în ultimele luni.

Mai mulţi vicepreşedinţi ai PNL sunt nemulţumiţi şi de modul cum e făcută opoziţia şi în Teleorman, judeţ de unde provine şeful PSD, Liviu Dragnea. „Eugen Pîrvulescu (n.r.-preşedinte al PNL Teleorman) e mai preocupat de răfuielile interne decât de opoziţia la PSD. Să nu uităm că la ultimele alegeri parţiale PNL ar fi putut să câştige o localitate (n.r.- Olteni), dar conducerea de la judeţ nu s-a ocupat deloc, aşa că a câştigat primăria cineva de la PMP“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul“.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite