PNL găseşte nefondate atacurile la Marian Munteanu: Unele ONG-uri consideră că deţin monopolul ideii de societate civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Cosmin Iftode
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Cosmin Iftode

Liberalii au ţinut să transmită o scrisoare deschisă celor care îl conetstă pe canddiatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, în care arată că acesta nu este nici extremist, nici anti-occidental.

Redăm mai jos scrisoarea transmisă de PNL:

În puţinele zile trecute de la desemnarea domnului Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, membrii PNL au constatat faptul că în spaţiul public au început din nou să circule aceleaşi acuzaţii lipsite de temei care acum un sfert de secol încercau să păteze imaginea Pieţei Universităţii. De această dată, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu şi nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizaţii şi persoane care aparent consideră că deţin monopolul asupra ideii de societate civilă. De fapt, aceste persoane sunt cei mai noi politicieni ai României şi susţin în mod deschis acţiunea unui partid politic care participă la alegerile locale din Bucureşti.

Un mit care a fost cultivat cu multă migală în primăvara anului 1990 a fost cel al aşa-zisei apropieri a domnului Marian Munteanu de extrema dreaptă. Referitor la acest aspect, PNL nu poate să nu constate că şi acum, ca şi în zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care să susţină aceste acuzaţii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicită acum oficial tuturor celor care întreţin acest discurs plin de neadevăr să aibă decenţa şi deontologia de a-şi proba spusele în mod concret, prezentând opiniei publice vorbe şi fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, să susţină acuzele pe care i le aduc domniile lor.

Pentru a evita din capul locului orice fel de tentaţie în acest sens, le comunicăm de pe acum că, spre deosebire de liderii FSN din 1990, PNL nu consideră în niciun fel că participarea dlui. Marian Munteanu la Revoluţia din decembrie 1989 şi la organizarea Ligii Studenţilor, faptul că a fost primul preşedinte al Alianţei Civice sau rolul său de lider al Pieţei Universităţii reprezintă dovezi ale unui eventual extremism de dreapta al dlui. Marian Munteanu. Venind acum către anii mai recenţi, îi asigurăm pe toţi cei care urmăresc scena politică românească în aceste zile că nu există nimic în activitatea dlui Marian Munteanu care să justifice alte acuze ce i se aduc, anume acelea de a fi anti-occidental.

Din contră, prin tot ceea ce a făcut în ultimii 25 de ani, ca lider respectat al societăţii civile şi ca antreprenor, dl Marian Munteanu a fost şi este un susţinător consecvent al cursului României către modelul democratic de dezvoltare a societăţii şi către economia liberă de piaţă. Dl. Marian Munteanu a susţinut mereu şi susţine cu consecvenţă integrarea europeană şi euro-atlantică a ţării noastre. În ultimii ani domnia sa a avut multe ocazii de a călători în ţări occidentale unde a fost un avocat al României şi al colaborării ţării noastre cu marile ţări democratice ale lumii. Dacă cineva poate dovedi că lucrurile stau altfel, îl rugăm să o facă.

Până atunci, cât timp dl. Marian Munteanu este acuzat fără nici un fel de dovezi de a avea anumite convingeri politice care, de fapt, nu îl reprezintă, PNL apreciază că aceste acuzaţii nu pot fi privite altfel decât ca fiind parte a unui discurs propagandistic des întâlnit în jocul politicianist. De fapt, nici partizanatul vădit pentru un candidat şi pentru un partid politic şi nici susţinerea de acuzaţii fără dovezi la adresa altor candidaţi şi altor partide politice nu ar trebui să facă parte din activismul specific societăţii civile.

PNL chiar îndeamnă asociaţiile neguvernamentale cu expertiză în domeniu să dea atenţie problemei atât de importante a finanţării campaniilor electorale ale candidaţilor din Bucureşti, cu atât mai mult cu cât deja apar diferenţe vădite între potenţialul real al unor partide politice şi abundenţa de mijloace de campanie etalate pe străzile Capitalei. PNL solicită tuturor liderilor societăţii civile să ţină cont de faptul că o campanie electorală locală deschisă şi corectă, care să ajute cu adevărat cetăţeanul în formarea deciziei de vot, nu poate fi organizată decât dacă organizaţiile aflate în afara jocului politic îşi vor asuma în mod corect rolul lor.

Încheiem această Scrisoare deschisă lansând un apel la adevăr. În cursul vieţii sale dl. Marian Munteanu a mai văzut ce înseamnă să fie acuzat fără dovezi şi chiar să fie ţinut în închisorile regimului fesenist din motive politice, sub acuzaţii false. Acele timpuri ar fi trebuit să rămână mult în urmă. Acum România este în anul 2016, dar iată că adevărul rămâne la fel de important. Apelul PNL de astăzi are tocmai acest înţeles: haideţi să facem o campanie electorală în care să putem dovedi tot ceea ce spunem despre contracandidaţii noştri! Altfel, arătăm lipsă de respect faţă de electorat şi faţă de noi înşine. Aici nu este vorba numai despre dl. Marian Munteanu, ci despre modul în care trebuie să facem şi să înţelegem politica. În ceea ce îl priveşte pe candidatul PNL este o realitate istorică faptul că adevărul a învins mereu.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academică Română (SAR), Romani Criss şi ACCEPT, au dat publicităţii un ”Apel pentru democraţie şi valori europene”, în care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu pentru Primăria Capitalei.

Semnatarii fac apel către conducerea Partidului Naţional Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului Bucureşti considerând această nominalizare ”o ofensă adusă valorilor democratice ale societăţii în care trăim”.

Marian Munteanu ”a avut şi are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată. Promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice şi chiar constituţionale”, subliniază semnatarii.

”Doar cu aceste motive în minte, şi cu îngrijorarea că prin promovarea unei astfel de persoane într-o asemenea candidatură unde poate să îşi expună ideile nocive ce pot să producă tulburări ireparabile în straturile sociale, etnice, confesionale şi nu numai din societate românească cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu”, se arată în apel.

Semnatarii atrag atenţia că, prin insistarea cu această candidatură, România riscă să intre într-o spirală izolaţionistă ce poate avea consecinţe foarte grave pentru democraţia românească.

Apelul este semnat de Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială şi Studii, Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, ACCEPT, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Marian Munteanu a fost validat, marţi seară, de BPN al PNL drept candidat la Primăria Capitalei.

Marian Munteanu este al treilea candidat propus de PNL la Primăria Capitalei, după Cristian Buşoi şi Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite