PNL a depus la Senat o moţiune simplă împotriva lui Gabriel Oprea. Nicolicea: Moţiunea nu poate fi dezbătută. Liberalii să pună mâna să citească Regulamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii PNL au depus, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, titlul acestea fiind „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganţă, abuz şi dispreţ în desfăşurarea funcţiei publice". Moţiunea a fost semnată de 49 de senatori liberali şi neafiliaţi.

UPDATE Vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea a afirmat că moţiunea simplă depusă de PNL la adresa lui Gabriel Oprea nu poate fi dezbătută, pentru că, potrivit Regulamentului, preşedintele Senatului nu spune dezbaterii moţiunile simple care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură. „Ar fi bine ca cei care scriu moţiunea să pună mâna să mai citească Regulamentul. După cum ştiţi, conform articolului 155, alineatul 2, preşedintele Senatului nu va spune dezbaterii moţiunile simple care vizează finalităţi specifice moţiunii de cenzură, adică să retragi încrederea cuiva sau să ceri demiterea cuiva“, a spus Nicolicea.

Reprezentantul UNPR a motivat că această interpretare este dată de Decizia nr.148 a Curţii Constituţionale, în cazul Monica Macovei, când printr-o moţiune simplă s-a cerut demiterea acesteia şi demersul a fost declarat neconstituţional de către CC. De asemenea, Nicolicea a mai afirmat că PNL nu cunoaşte art.6 din Constituţie, care stipulează că un ministru nu poate fi demis, ci revocat.


„În numele grupului PNL şi al câtorva senatori neafiliaţi, doresc să vă înmânez în mod oficial moţiunea simplă cu denumirea «Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganţă, abuz şi dispreţ în desfăşurarea funcţiei publice»", a spus viceliderul grupului senatorial al PNL, Octavian Motoc, în plenul Senatului.

Reprezentantul liberalilor a adus şi argumente referitoare la demersul partidului său. „Acest gest politic al grupului parlamentar al PNL este făcut astăzi ca urmare a atenţiei deosebite pe care opinia publică o are faţă de abuzuri grosolane, în forme continuate, pe care acest înalt demnitar al statului român le face în ultima vreme şi, aţi văzut, culminând cu decesul unui poliţist aflat în coloana sa oficială, în opinia noastră, într-un mod ilegal“, a adăugat Motoc.

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a aprecizat că data la care va fi dezbătută moţiunea simplă depusă de liberali şi supusă votului senatorilor se va stabili de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Redăm conţinutul integral al moţiunii simple depusă de PNL 

Domnule preşedinte al Senatului,

Doamnelor şi domnilor senatori,

Ne-am reunit azi, aici, în plenul Senatului, pentru a aduce în discuţie atitudinea sfidătoare faţă de opinia publică de care dă dovadă ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, incompatibilă cu modul în care un demnitar al statului român trebuie să îşi exercite mandatul.

În seara zilei de 20 octombrie subinspectorul post-mortem Bogdan Cosmin Gigină a murit, la numai 28 de ani, într-un accident rutier. El era cel care deschidea, pe motocicletă, coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, care se deplasa în condiţii de ploaie şi întuneric.

Prima întrebare care se impune este pe cât de simplă, pe atât de justificată. Trebuia Bogdan Gigină să se afle în acel loc? Mai concret, era necesară însoţirea coloanei oficiale de către Brigada Rutieră şi poliţist pe motocicletă?

A doua întrebare: era justificată urgenţa deplasării ministrului Gabriel Oprea cu aceste facilităţi, conform cadrului legal în vigoare? 

Doamnelor şi domnilor senatori ai României,

Nici după atâtea zile scurse de la tragicul accident, ministrul Gabriel Oprea nu a binevoit să explice public care ar fi fost urgenţa folosirii Poliţiei Rutiere în acest caz. Unde şi pentru ce se grăbea în acea seară?

Tăcerea prelungită, urmată de declaraţii publice generate doar la presiunea străzii, care au eludat tocmai aceste întrebări, a fundamentat ideea că ministrul Gabriel Oprea are ceva de ascuns şi că suspiciunile opiniei publice legate de muşamalizarea cazului au o bază reală.

Domnul Gabriel Oprea s-a aflat în afara cadrului legal. OUG 195/2002 stabileşte clar că dreptul la coloană oficială îl au doar preşedintele, premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Miniştrii simpli au acest drept doar în situaţii de urgenţă, asta spune legea pe care ministrul Oprea pretinde cu obrăznicie că o respectă.

Care era urgenţa ? O întrebare simplă pentru care o ţară întreagă aşteaptă răspuns. Dar admitem că este posibil să fie greşită întrebarea şi putem reformula : a existat vreo urgenţă care să justifice această tragedie ?

Dacă ar fi existat răspunsuri sincere la aceste întrebări, ele veneau până astăzi, fără să mai justifice depunerea acestei moţiuni.

Vicepremier pe probleme de securitate naţională, ministru de interne, general, profesor universitar doctor…în plagiate. Purtaţi o responsabilitate morală, cel puţin, pentru moartea acestui tânăr. Nu vă apasă acest lucru? Nu simţiţi că vă strânge ceva în spate, mai ales că dumneavoastră ştiţi foarte clar că Bogdan Gigină nu avea ce căuta acolo?!

Mai mult, această atitudine opacă, sfidătoare şi surdă la apelurile succesive la transparenţă a generat o criză de imagine în care a fost împins ministerul de Interne şi a devoalat un mod găunos în care ministrul Oprea a înţeles să îşi exercite funcţia publică.

Constatăm, însă, că amestecul nesimţirii şi tupeului reprezintă acum soluţia menţinerii actualei guvernări. Arătaţi-ne tuturor că nu este aşa şi că noi suntem cei care ne înşelăm!

Domnule ministru Oprea, ministerul nu este o moşie pe care să vă exersaţi apucăturile de stăpân! Poliţiştii au alte atribuţii, conform prevederilor legale, decât acelea de a vă servi pe dumneavoastră, în scop personal, prin traficul din Bucureşti.

Până la urmă v-aţi oprit la locul accidentului sau nu? Comunicatul Poliţiei Capitalei spune că da, dumneavoastră spuneţi că nu. Cineva a minţit în chestiunea asta. Cumva aţi simţit nevoia să faceţi această clarificare pentru că v-aţi dat seama că vor apărea public înregistrările video? Vedeţi?! Alt exemplu despre modul în care acţionaţi în exerciţiul funcţiei.

În orice caz, ştim sigur că orice român îşi poate pune acum bază în deviza enunţată, nu demult, chiar de dumneavoastră: “Nu lăsăm pe nimeni în urmă!” Aţi demonstrat, cu brio, că o respectaţi!...

Şi, dacă am ajuns în acest punct, vă mai adresăm o întrebare, la fel de justificată şi care reclamă un răspuns imediat şi instituţional: a fost Bogdan Gigină presat să ruleze, pe motocicletă, mult prea repede, date fiind condiţiile meteo improprii?

Mărturiile subordonaţilor dumneavoastră sunt elocvente în acest sens. Ne întrebăm, însă, de ce au fost făcute uzitând identitatea protejată, dacă nu cumva este vorba de abuzuri frecvente ale dumneavoastră.

Aceste lucruri, care acum se confirmă, le bănuiam cu toţii şi ştiţi foarte bine, doamnelor şi domnilor senatori, la ce ne referim. Controlaţi, domnule Oprea, o reţea ocultă prin care v-aţi infiltrat, nemeritat, la vârful puterii.

Doamnelor şi domnilor senatori ai României,

Partidul Naţional Liberal a înţeles să susţină, prin acţiuni parlamentare, solicitările îndreptăţite ale românilor. Aceştia şi-au exprimat indignarea pentru că aţi refuzat în mod ostentantiv să furnizaţi rapid şi complet toate răspunsurile cerute atât de către opinia publică, dar şi de Parchet.

Este, astfel, o acuzaţie justificată aceea că aţi încercat să muşamalizaţi cazul, pentru că altfel nu ar fi fost necesară precizarea publică a Parchetului că nu aţi furnizat toate documentele solicitate.

Am constatat că ne-aţi acuzat de politizarea acestei tragedii. Demersul nostru este acela de a cere transparenţă şi de a preveni muşamalizarea. Este de-a dreptul ruşinos ca din situaţia dumneavoastră să faceţi o astfel de acuzaţie politică. Trebuie să înţelegeţi şi dumneavoastră că România nu mai poate fi ţara în care vinovatul este cel care a decedat.

Dar să vă cităm o abordare cu adevărat politică despre acest caz. Politică şi în acelaşi timp lipsită de orice urmă de umanitate : “Ăsta (poliţistul n.n.) unde era cu gândul când a căzut în groapă? Toţi murim la un moment dat”. Credem că-l recunoaşteţi, este vicepreşedintele UNPR, Ion Răducanu, care a primit ordin ”pe unitate” să vă spele murdăria cu orice preţ. Şi nu e singurul, ci se alătură unei întregi armate de postaci şi instrumente de propagandă. Totuşi, chiar şi în politică, nu strică puţină ruşine, domnilor de la UNPR.

Domnule Oprea, acum aveţi ocazia ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să daţi răspunsurile solicitate, chiar dacă acestea vă incriminează şi pe dumneavoastră.

Constatăm că nu aţi avut onoarea de care aţi bravat politic de a vă da demisia şi nu mai aşteptăm acest lucru. Ar fi trebuit să se întâmple, ca în orice ţară civilizată unde miniştrii îşi dau demisia pentru mult mai puţin – suspiciuni de nepotism, pierderea suportului public, situaţii de urgenţă prost gestionate, subfinanţarea ministerului pe care îl conduc, declaraţii nepotrivite etc.

Dar ca să vă arătăm care ar fi fost calea demnităţii, onoarei, onestităţii şi decenţei politice, vă explicăm şi ce aţi fi putut face în acest sens, chiar dacă acum e prea târziu. Demisia dumneavoastră ar fi putut însemna un interimat de 45 de zile, asigurat de un alt membru al Guvernului, cu posibilitate de prelungire. Acest lucru ar fi oferit o garanţie minimală că nu urmăriţi muşamalizarea acestui caz şi puteaţi reveni în funcţie ulterior desfăşurării anchetei, fără să mai existe atâtea suspiciuni asupra dumneavoastră. Faptul că nu aveţi încredere în nevinovăţia dumneavoastră, în partenerii de guvernare, şi nici în Victor Ponta, ne arată tuturor cât de jalnică este politica pe care o duceţi în acest guvern.

Aşteptăm, însă, de la toţi membrii Senatului României să facă această opţiune curată de a vă sancţiona prin votul lor.

După cum ştiţi, adoptarea acestei moţiuni simple nu are consecinţe juridice directe, dar este un mesaj politic fundamental care nu poate fi ignorat de actualul Guvern.

Doamnelor şi domnilor senatori ai României

Vă solicităm, aşadar, să votaţi în favoarea acestei moţiuni simple, care echivalează cu retragerea sprijinului politic şi, deci, cu demiterea ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

Vă solicităm să puneţi punct acum, prin votul dumneavoastră, sfidării, aroganţei, abuzului şi dispreţului în exercitarea funcţiei publice. Nu vă amăgiţi că acestea vor mai fi tolerate pentru mult timp de români şi că nu vă vor sancţiona, prin votul lor, pentru că dumneavoastră le toleraţi acum“, arată textul moţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite