PNL a decis să nu voteze un guvern condus de Cioloş. Dar unul condus de Cîţu, de cine ar fi votat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taberele politice încep să se poziţioneze. Conducerea PNL a decis, ieri seară, să nu voteze un guvern condus de Dacian Cioloş. USR anunţă că, dacă nu se reface coaliţia, va prezenta un guvern monocolor al USR, condus tot de Cioloş. Ce amestec are Bruxelles-ul în ecuaţia politică de la noi? Va conta presiunea contextului sanitar, economic, social, în deciziile partidelor? Multe întrebări cărora încercăm să le găsim răspuns.

De ce s-a răzgândit Klaus Iohannis săptămâna trecută

Ne amintim că miercurea trecută PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni cu propunerea Florin Cîţu premier, iar joi la prânz a fost „răzgândit” de Iohannis. N-a mai prezentat nicio propunere de premier. Spun de Iohannis, pentru că o decizie aşa de importantă nu putea fi schimbată în câteva ore de către PNL, fără un imbold puternic din afară. Ori acel factor extern  putea fi doar Klaus Iohannis.

După ce a vituperat şi demonizat săptămâni la rând USR, ca fiind factorul care a aruncat în aer coaliţia PNL-USR-UDMR, Klaus Iohannis îl desemnează pentru funcţia de premier, după prima rundă de consultări, pe Dacian Ciolos. Deşi anunţase că sunt posibil mai multe rânduri de consultări. Ce să se fi întâmplat în doar câteva zile? Comentatori din presă spun că ar fi vorba de intervenţia unor şefi ai CE de la Bruxelles, care au şi legat, cumva, soarta banilor din PNRR de cine ar urma să-i gestioneze.

Ştim că Dacian Cioloş avea o poziţie puternică în UE, pe lângă preşedintele Macron şi CE. Mai ştim că pe lângă principalele cancelarii occidentale funcţionează grupuri de analiză care ştiu exact ce se întâmplă în fiecare ţară membră a UE. N-ar fi exclus ca persoane cu înalte funcţii în UE să fi ajuns la concluzia că doar un guvern condus de Cioloş ar fi în stare să scoată România din multiplele crize în care se zbate, şi care să gestioneze cumpătat banii ce vin prin PNRR. Şi l-au „răzgândit” şi pe Iohannis, care şi-a oprit atacurile la adresa USR.

USR anunţă că dacă nu se reface coaliţia, va prezenta în parlament un guvern monocolor

Să presupunem că un astfel de guvern nu va  trece, deşi Iohannis ar putea „răzgândi” din nou conducerea PNL.  Conducerea CE ştie că nu înlocuind camarila PSD cu aceea a PNL se poate transforma România. Pentru că ambele sunt formate din politruci habarnişti. O rupere de trecut ar putea veni doar de la un partid nou, USR, care nu are (încă?) o camarilă formată din politruci  habarnişti. Iar cel mai răsunător exemplu de politruc habarnist este chiar Florin Cîţu, care ar vrea să conducă şi viitorul guvern. Aşa că, mare atenţie la ce spune si face CE!

Ce se întâmplă dacă guvernul condus de Cioloş cade în parlament

PNL se vede îndreptăţit să ceară lui Iohannis să desemneze un premier de la PNL, pe Cîţu. Este clar că USR va refuza să participe la un astfel de guvern, după cum a şi anunţat. Dacă va fi nominalizat alt premier, tot din „echipa câştigătoare”, posibil ca nici în această situaţie USR să nu  voteze validarea guvernului în parlament.

PNL-Cîţu are o mare problemă şi cu PNL-Orban. Se zvoneşte în presă că circa 50 de parlamentari PNL n-au participat ieri la şedinţa convocată de Cîţu, pentru că se află în tabăra Orban. O altă problemă cât casa pentru Cîţu.

Astăzi, Orban demisioneaza şi de la şefia Camerei Deputaţilor, care revine, interimar, lui Florin Roman.

Să presupunem că, totuşi, Cîţu va prezenta în parlament un guvern minoritar, condus de el sau de cineva din „echipa câştigătoare”. De cine să fie votat în parlament? PSD a anunţat că nu votează aşa ceva, USR nici atât, după ce i-a fost respinsă candidatura lui Cioloş, de AUR nu mai vorbim. Ideea ca parlamentarii  vor vota un al doilea guvern,  ca sa nu plece acasa, nu prea sta in picioare. PSD este avantajat de alegeri anticipate, USR la fel, dupa catastrofica guvernare PNL-Orban_Cîţu.  Dacă şi al doilea guvern cade, intrăm în logica alegerilor anticipate care durează şi 6 luni. Cu un guvern interimar, care nu poate rezolva problemele urgente ale ţării, dificile şi extrem de importante. Şi chiar dacă preşedintele Iohannis nu doreşte anticipate, va trebui să se mulţumească cu un guvern interimar de lungă durată, ceea ce ar reprezenta o catastrofă pentru România.

Concluzie

România se află în momente de maximă dificultate, cu trei crize simultane: sanitară, politică, economică. În prag de iarnă. Depinde doar de înţelepciunea politicienilor, atâta câtă mai este, a preşedintelui Iohannis, pentru a intra în iarna care se apropie cu un guvern valid, capabil să gestioneze aceste crize. După întâlnirea de azi, a liderilor celor trei partide din fosta coaliţie, vom fi mai lămuriţi cum stăm în criza politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite