PNL a dat liber la sporuri de pandemie în prefecturi. Măriri de salarii cu 30% în timp ce o parte din angajaţii DSP nu primesc nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Guvernarea liberală a emis în luna august o ordonanţă de urganţă - OUG 131/2020, prin care angajaţii prefecturilor care merg la serviciu în perioada stării de alertă pot primi un spor de 30% din salariu. Deşi în lege este prevăzut că măsura se aplică doar în cazul personalului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a pandemiei, există prefecturi din ţară în care majoritatea angajaţilor primesc respectivul spor.

Pe 10 august anul trecut, în Monitorul Oficial a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul Orban, potrivit căreia angajaţii prefecturilor care merg la serviciu în perioada stării de alertă din cauza pandemiei de COVID-19, pot primi un spor de 30% din salariul de bază, cu excepţie prefectului şi a subprefectului.

„Personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă”, se arată în textul ordonanţei.

Situaţii absurde

Situaţia privind alocarea de bani diferă însă de la judeţ la judeţ, existând cazuri unde angajaţii au primit sporuri la scurt timp după OUG, sau locuri în care toţi angajaţii prefecturii primesc mărirea respectivă.

În Dolj de exemplu, din cei 43 de angajaţi ai Prefecturii, doar trei nu au primit acest spor, întrucât sunt suspendaţi din activitate sau sunt detaşaţi la alte instituţii. O situaţia asemănătoare se regăsesc şi la alte prefecturi, precum cea din Alba, Gorj, Bistriţa, Galaţi, Suceava sau Botoşani, acolo unde înafară de prefect şi subprefect, toţi angajaţii primesc mărirea de 30%. Prefecţii iau apărarea angajaţilor şi explică că le-au dat acestora din urmă mai mult de muncă.

„Fără să îmi aduc aminte de cele două tururi de alegeri unde colegii mei din Instituţia Prefectului au fost în prima linie, pot să îmi aduc aminte de toate celelalte activităţi în care colegii mei au fost implicaţi în combaterea pandemiei şi trebuie să luaţi în calcul că 25% dintre colegii mei au trecut prin boală", a afirmat prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, citat de Agerpres.

„Au fost implicaţi încă de la început în activităţi care au inclus un mare factor de risc, intrând în contact cu foarte multe persoane. Au trecut prin două cicluri electorale, fapt care a presupus un volum suplimentar de muncă”, a explicat şi Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov, citat de Ştirileprotv.

„Am considerat că este oportun având în vedere că şi nivelul de salarizare este scăzut la nivelul Instituţiei Prefectului şi am acordat acest spor. Toţi cei care au primit acest spor l-au primit meritat”, a explicat prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, citat de newsbucovina.

Spor pentru împărţirea de dezinfectant 

În unele prefecturi din ţară, sporul se aplică deja de trei luni de zile. La Vaslui de exemplu, angajaţii prefecturii primesc un salariu cu 30% mai mare încă din luna octombrie. Potrivit publicaţiei Vremea Nouă, toţi angajaţii prefecturii, cu excepţia prefectului şi a celor doi subprefecţi beneficiază de spor.

Singura activitate de prevenire şi combatere a efectelor pandemieie de COVID-19 în care au fost implicaţi angajaţii Prefecturii a fost atunci când au împărţit dezinfectanţii pentru secţiile de votare, la alegerile locale şi parlamentare. Iar pentru asta vor primi în plus aproape un salariu minim pe ecomonie pe o perioadă nedeterminată de timp, mai arată Vremea Nouă.

   

O parte din primia linie nu primeşte nimic

Situaţia a fost adusă în atenţia publică de sindicaliştii din poliţie şi alte zone bugetare, cărora li s-a spus că le sunt îngheţate salariile. Acestia au arătat şi situaţia paradoxală la Direcţia de Sănătate Publică, acolo unde doar angajaţii care merg pe teren primesc spor de Covid. În cazul angajaţilor care se ocupă de triaje, anchete epidemiologice, întocmirea de statistici şi verificări, aceştia nu au aprte de bonusuri. ISU Timiş explică, de exemplu, că doar o parte din paramedicii de pe SMURD, respectiv doar cei care intervin la cazuri de coronavirus confirmate, încasează un spor de 10% la salariu. Totodată, în spitalele nonCovid, acolo unde există un risc semnificativ de infectare până la confirmarea prin testul PCR, cadrele medicale nu primesc acest spor.

Cîţu: Vom analiza toate sporurile 

Întrebat despre această situaţie, premierul Florin Cîţu a explicat într-un interviu la Radio Guerilla că guvernul analizează toate sporurile pe care le primesc salariaţii bugetari pentru a vedea care se justifică şi care nu.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (...) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate” a precizat premierul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite