PNL dansează în familie la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona şi Rareş Mănescu FOTO Mediafax
Ramona şi Rareş Mănescu FOTO Mediafax

AVANTAJ  Patru dintre cei opt candidaţi liberali la alegerile europarlamentare sunt înrudiţi cu membri influenţi din partid.

Liberalii Adina Vălean, Ramona Mănescu, Claudia Benchescu şi Mihai Ţurcanu figurează pe lista PNL  pentru alegerile europarlamentare din luna mai şi mai au cel puţin un lucru în comun: sunt apropiaţii unor liberali  cu greutate. Adina Vălean este soţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a mai avut un mandat de europarlamentar în perioada 2009-2014. La rândul ei, Ramona Mănescu a obţinut, în 2009, un post în Parlamentul European din care a demisionat, însă, când a ajuns ministru al Transporturilor. Rămasă fără portofoliu după ieşirea liberalilor de la guvernare, Mănescu se va întoarce într-un fotoliu călduţ  la Bruxelles.

Claudia Benchescu, soţia vicepreşedintelui PNL Mihai Voicu, a prins şi ea un post eligibil pe lista liberalilor, deşi candidatura sa a fost contestată de voci din rândul partidului. Benchescu a fost consiliera europarlamentarului PNL Renate Weber, consiliera ministrului Economiei, Varujan Vosganian, iar ulterior a obţinut un post de analist financiar în cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. A avansat rapid în carieră şi, în numai două luni, a ajuns să deţină o funcţie de conducere la ASF.

În ce îl priveşte pe Mihai Ţurcanu, fratele preşedintelui PNL Botoşani se afla în cărţi pentru o „funcţie de demnitate publică“ încă din luna februarie, după ce acesta a demisionat din funcţia de subsecretar de stat. Liderul PNL Botoşani arăta, încă de atunci, că nu are de gând să îşi vadă fratele în provincie.  „Vom găsi orice soluţie pentru a avea o funcţie de demnitate publică. Poate să fie şef de cabinet la orice parlamentar, începând de la preşedintele partidului, Crin Antonescu, până la cel de jos. Este la partid omul care se ocupă de zona rurală şi este şi rămâne în joc pentru europarlamentare“, sublinia, convins, Florin Ţurcanu.

Celelalte nume care se regăsesc pe lista PNL sunt Norica Nicolai, Renate Weber, Eduard Hellvig şi fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi. Cu toţii au mai ocupat sau încă mai ocupă un loc de europarlamentar.

„Alegerile pentru PE, chestiune de nepotism“

EU Observer“, una dintre cele mai prestigioase publicaţii de la Bruxelles , remarca faptul că mai mulţi europarlamentari români care îşi exercită în prezent mandatul au legături de familie cu politicieni de vârf din ţară. Autorii menţionează numele Dacianei Sârbu, soţia premierului Victor Ponta, al Adinei Vălean şi al Elenei Băsescu, despre care arată că este posibil să candideze şi în acest an pentru un post în PE.  „Asta explică de ce România a ajuns să fie unul dintre statele Uniunii Europene în care se înregistrează cel mai mare nivel de absenteism la alegerile pentru Parlamentul European“, conchide „EU Observer“.

Diaconu, blocat de ANI

Actorul Mircea Diaconu se află şi el în cărţi pentru un loc eligibil la europarlamentare, însă probleme de incompatibilitate descoperite de ANI i-au făcut pe colegii săi să facă pasul în spate. „Evident că eu am toată preţuirea pentru Mircea Diaconu. Dacă suntem în condiţii juridice care să nu poată fi puse în discuţie, cu alte cuvinte dacă legea îi permite lui Mircea Diaconu să candideze, va candida, dacă nu, nu", a declarat Antonescu.

image

Citeşte şi:

EU Observer, despre europarlamentare: Politicienii români îşi pun rudele pe funcţii călduţe la Bruxelles

Alegerile europarlamentare reprezintă o metodă prin care politicienii români deschid calea rudelor, prietenilor şi soţiilor către un post călduţ, în Occident, se arată într-un articol publicat de EU Observer.

Europarlamentarele din România ar putea fi marcate de absenteism din cauza clientelismului şi corupţiei

Clientelismul, nepotismul şi scandalurile de corupţie în rândul europarlamentarilor români vor contribui probabil la o rată de participare scăzută la alegerile europene din mai, absenteismul putând atinge un record, comentează publicaţia electronică EUObserver.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite