PNL continuă seria populismelor electorale: vrea creşterea numărului de parlamentari pentru Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax

PNL a depus două proiecte de lege care urmăreşte să sporească numărul de mandate de senatori şi de deputaţi pentru Diaspora. Doar patru luni a trecut de când PNL au votat, cot la cot, cu psd legea alegerilor parlamentare care prevede menţinerea numărului de aleşi pentru Diaspora.

Unul dintre proiecte este semnat de mai mulţi deputaţi PNL, printre care şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu, prevede suplimentarea numărului de senatori de la doi la patru, repectiv numărul de senatori de la patru la opt. Cealaltă propunere legislativă, iniţiată de deputatul PNL Ovidiu Raetchi, urmăreşte să sporească numărul de mandate de deputaţi de la patru la 12, respectiv numărul de senatori de la la doi la şase.

Iniţiatorul proiectului de lege care propune creşterea parlamentarilor pentru Diaspora, deputatul PNL Ovidiu Raetchi, arată, în expunerea de motive, că „peste trei milioane de români trăiesc şi muncesc în străinătate, iar norma de reprezentare de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi un senator la fiecare la 168.000 de locuitori nu este respectată în legislaţia actuală. Astfel, există riscul ca drepturile, interesele şi problemele comunităţilor de români de peste hotare să nu fie deservite cu celeritate“.

Iniţiativele liberalului vin doar la patru luni de când PNL s-a înţeles cu PSD să voteze o nouă lege a alegerilor parlamentare, prin care să menţină numărul de parlamentari: patru deputaţi şi doi senatori. Dacă un deputat va reprezenta 73.000 de români, iar un senator – 168.000 de români, un deputat sau un senator de diaspora se va îngriji în Parlament de aproape cinci ori mai mulţi români. PNL a propus ca numărul de parlamentari pentru diaspora să crească de la şase la 12, însă s-au lăsat convinşi cu mare uşurinţă să renunţe la obiectivul lor. „Dispreţul faţă de românii din Diaspora este egal la PSD şi PNL“, a comentat atunci fostul preşedinte Traian  Băsescu.

PNL a depus la Parlament un nou proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, deşi liberalii recunosc că iniţiativa lor nu are nicio şansă să devină literă de lege sau să poată fi aplicată la alegerile locale din 2016. În primăvară, PNL şi PSD au votat legea alegerilor locale, care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, situaţie ce îi avantajează pe aleşii locali în funcţie, atât de la PSD, cât şi de la PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite